Organizat pentru prima dată în 1905, turneul strânge cei mai buni sportivi ai tenisului de câmp, atât la masculin cât şi la feminin. Pe terenurile, a cărei suprafaţă este Rebound Ace (ciment sau asfalt acoperit cu cauciuc și fibră de sticlă), de tenis se dispută supremaţia începutului de an, favoriţii Novak Djokovic şi Serena Williams fiind cap de serii.
Cu această ocazie şi-a anunţat participarea şi fostul număr unu mondial, Rafael Nadal, care pe parcursul anului trecut a avut diferite probleme medicale, culminând cu operaţia de apendicită pe care a avut-o la începutul lunii noiembrie. Dacă tot nu a putut să joace pe terenurile de tenis, Rafael Nadal s-a răzbunat pe jucătorii de poker, fiind membru al team-ului Pokerstars, a participat la turneele platformei. Revenit la începutul anului, Nadal a suferit prima înfrângere la Openul din Qatar în primul meci al turneului contra germanului Michael Berrer. Sosit la Australian Open, turneu dotat cu premii în valoare de 15,561,973 dolari, Rafa Nadal a întâlnit în primul tur pe rusul Mikhail Youzhni (locul 49 mondial), pe care l-a bătut în trei seturi, 6-3 6-2 6-2.
În cel de al doilea tur spaniolul a întâlnit un american, Tim Smyczek, cu care a avut un meci lung de peste patru ore. Americanul, după ce a condus cu 2-1 la seturi, a fost egalat şi bătut de un Nadal care nu a jucat la sută la sută din capacitate. De aici s-au văzut problemele unui Nadal nerefăcut pe deplin, cu 53 de erori neforţate, americanul Smyczek reuşind 15 aşi la serviciu. După terminarea meciului Rafa a acuzat dureri la stomac, mai precis crampe.
Meciul din turul al treilea a fost mai facil pentru spaniol în compania israelianului Dudi Sela (locul 106 mondial), patru aşi pentru spaniel şi 25 de greşeli neforţate, meciul încheindu-se tot în trei seturi. Optimile i-au adus faţă în faţă pe Rafael Nadal şi sud-africanul Kevin Anderson (locul 15 mondial) unde spaniolul s-a impus tot în trei seturi, 7-5 6-1 6-4. Nadal a rămas la 25 de erori neforţate, momentul important al meciului a fost în primul set, la scorul de 5-5, când Nadal a salvat cinci mingi de break ale oponentului. Au urmat 8 game-uri consecutive câştigate de spaniol, care şi-a securizat primele două seturi, iar în setul al treilea a fost suficient un break pe serviciul violent al lui Anderson.
Ultimul meci din aventura australiană a fost contra cehului Tomas Berdych, aflat pe locul 7 în ATP, meci destul de tensionat dar care a dus şi la surpriza turneului, eliminarea spaniolului. După 17 înfrângeri consecutive în faţa lui Nadal, cehul Berdych a spart “gheaţa” în trei seturi. Dacă Nadal s-ar fi impus din nou, ar fi stabilit un record istoric în tenisul masculin, 18 victorii consecutive în faţa aceluiaşi adversar. Numărul 7 mondial a avut nevoie de două ore şi 13 minute pentru a trece de spaniolul pe care nu mai reuşise să-l învingă din 2006.
“Aşa cum am spus când am ajuns aici, nu este uşor să joci după accidentări. Nu a fost ziua mea cea mai bună. Sferturi la Australian Open nu înseamnă un rezultat rău, în circumstanţele date. Berdych este un jucător de top şi azi a evoluat mai bine ca mine”, a declarat Rafael Nadal după înfrângerea suferită, scor 6-2 6-0 7-6. Ultimul set a fost câştigat la tie-break de către ceh care a avut pe parcursul meciului 10 aşi faţă de doar trei ai lui Nadal.
În semifinalele primului turneu de Mare Șlem al anului, Tomas Berdych îl va înfrunta pe scoțianul Andy Murray, cap de serie numărul 6, care a reuşit să-l bată pe australianul Nick Kyrgios, surpriza plăcută a turneului, cu scorul de 6-3 7-6 6-3.
Rafael Nadal şi-ar putea pierde locul 3 în ierarhia ATP, poziţia sa fiind ameninţată de Kei Nishikori, Milos Raonic, Tomas Berdych şi Andy Murray.
La feminin trebuie să notăm eliminarea româncei Simona Halep, cap de serie numarul 3, în faţa rusoaicei Ekaterina Makarova, cap de serie 10, cu scorul de 6-4 6-0. Meciul cu Makarova a fost echilibrat doar în primul set, când Simona a reuşit să revină de la 0-3 cu două game-uri câştigate, însă nu a avut forţa să realizeze un al doilea break pe serviciul rusoaicei. În setul secund, Halep a legat greşelile neforţate şi dublele greşeli şi nu a găsit nici o modalitate de a o scoate din joc pe Makarova, care i-a luat setul la 0. Nici măcar pauza de vestiar pe care a solicitat-o, la scorul de 1-0 la seturi, nu i-a fost de folos Simonei. Statistica meciului este elocventă despre situaţia din teren, Halep a avut 31 de greşeli neforţate si patru duble greşeli la serviciu. De nerecunoscut jocul Simonei care egalează performanţa de anul trecut şi trebuie să mai aştepte câteva luni pentru a se gândi la un prim titlu de Grand Slam.
Pe tabloul feminin se conturează finalistele, majoritatea specialiştilor aşteptând o finală Serena Williams – Maria Sharapova iar la masculin se dă ca aproape sigură finala Novak Djokovic – Andy Murray.
Pentru majoritatea jucătorilor vor începe pregătirile pentru sezonul de zgură şi revenirea la turneele europene. Suprafaţa de zgură este mai lentă deci serviciul nu este arma cea mai importantă pentru jucători iar turneele ce urmează sunt premergătoare celui de-al doilea Mare Slam care urmează în luna mai, turneul Roland Garros de la Paris.