Tot mai multe echipe care au câștigat campionatul intern sau au luptat pentru primele poziții ale Ligii 1 dispar sau ajung să se chinuie prin ligile inferioare.

Unirea Urziceni

Fosta echipă patronată de omul de afaceri Dumitru Bucșaru a dispărut în data de 6 Iulie 2016 de pe harta fotbalului românesc, la câteva zile după ce retrograda în liga secundă.

unirea-urziceni-raumdeuterEchipa care ne-a reprezentat la nivel european învingând Sevilla în Uefa Champions League ”a luat naștere” într-un municipiu din județul Ialomița. Municipiul Urziceni are o populație de doar 18.320 de locuitori, 1 supermarket și un semafor, însă se lăuda cu un stadion cu o capacitate de 7 mii de locuri. În sezonul 2007-2008 Unirea juca finala Cupei României iar un sezon mai târziu băieții au reușit să ducă la Urziceni titlul de campioană a țării, cu Dan Petrescu pe bancă. Și-au făcut un grup puternic, le-au învins pe Sevilla și Rangers și au făcut egal cu Stuttgart, cu asta rămân în memorie fanii unei minuni intitulate ”Chelsea de Ialomița”. Stadionul cochet cu nocturnă de 1400 lucși a ajuns o ruină iar despre formația care a ajuns să joace de la 21:45 nu se mai vorbește mai nimic.

1980171-788646291164215-745356584-o
Stadionul pe care a evoluat Unirea Urziceni a ajuns o ruină

 Poli Timișoara

Politehnica Timișoara a depășit de ceva  timp statutul de simplă echipă, a devenit o stare de spirit alb-violetă. Fondată în 1921, formația care a reprezentat Timișoara la cel mai înalt nivel a dispărut din fotbal în anul 2012 după ce cu un an în urmă a fost retrogradată în liga secundă din pricina unor datorii la stat. În liga a II-a s-au clasat pe prima poziție însă nu au primit licența pentru a evolua din nou în primul eșalon și s-au desfințat. A fost de 2 ori vicecampioana României și au 2 Cupe ale României în palmares. Au scos capul în Europa în mai multe rânduri iar în sezonul 2009-2010 au jucat într-o grupă cu Ajax, Anderlecht și Dinamo Zagreb. Chiar dacă nu au jucat niciodată în Champions League, întotdeauna suporterii au fost la cel mai înalt nivel.

Suporterii Politehnicii Timișoara
Suporterii Politehnicii Timișoara

 SC Vaslui

Nu au câștigat niciodată campionatul însă au încântat audiența cu fotbaliști de calitate. Wesley sau Sânmărtean au dus echipa patronată de Adrian Porumboiu în Europa League. Au câștigat cu Sporting Lisabona și au remizat în două rânduri cu Lazio. Pe lângă toate acestea, au pierdut la loviturile de dpartajare o finală de Cupa României în fața CFR-ului în sezonul 2009-2010. În anul 2014 au fost retrogradați în liga secundă însă conducerea clubului a refuzat să înscrie echipa în eșalonul secund. Echipa a fost reînfințată de către suporteri și înscrisă în liga a V-a.

www.libertatea.ro
www.libertatea.ro

  Gloria Bistrița

În 6 Iulie 1922 la Bistrița apare echipa Gloria. Timp de 8 ani s-au numit Progresul, mai apoi revenind la ”origini”, ”Gloria is back”. Au apărut pentru prima dată în Liga 1 în sezonul 1990-1991 iar cea mai bună clasare au obținut-o în sezonul 2002-2003 când au uimit o țară întreagă reușind să se claseze pe locul 3. Au câștigat Cupa României în 1994 și au pierdut finala în 1996. Acum echipa joacă în eșalonul al 4-lea și se numește AF Gloria Bistrița jucând în continuare pe stadionul Jean Pădureanu din Bistrița.

sptfm.ro
sptfm.ro

Universitatea Craiova

Univesitatea Craiova, echipa pentru care pe vremuri oamenii se urcau pe nocturnă și pe garduri a dispărut din fotbal în 2014. A fost patronată de Mititelu și antrenată de Pițurcă, a fost pe vremuri echipa fanion a Olteniei dar a nimănui în ultimii ani de ”viață„. De 3 ori campioana, de 5 ori vice-campioană și clasată de 7 ori pe locul 3, echipa ”alb-albastră„ este una dintre cele mai titrate formații din România. În acest moment, în prima ligă Craiova este reprezentată de către echipa CS Universitatea Craiova care nu este însă ”Ștința” de pe vremuri.

www.cotidianul.ro
www.cotidianul.ro

Corvinul Hunedoara

Pentru această formație au strălucit Mircea Lucescu, Radu Nunweiller, Klein, Rednic sau Andone. O pepinieră extraordinară care a oferit fotbalului autohton jucători nemaipomeniți. Cea mai mare performanță a fost reușită în sezonul 1981-1982 când Corvinul a ocupat ultima poziție a podiumului primei ligi. 95 de ani de istorie au luat sfârșit în anul 2004 când Corvinul Hunedoara a părăsit scena fotbalului din țara noastră. În 2005 a fost înfințată echipa FC Hunedoara, însă nu a reușit nici pe departe să ajungă la nivelul echipei fanion.

Corvinul-1981
www.ripensia-sport-magazin.ro

Sportul Studențesc

Dacă în sezonul 1985-1986 Sportul Studențesc ieșea vice-campioană, acum ”Studenții” se zbat să reziste în liga a IV-a. Pentru această echipă au evoluat jucători care și-au lăsat amprenta în viitorul fotbalului din țara noastră. Așadar Gheorghe Hagi, Mircea Lucescu sau Mircea Sandu au jucat pentru echipa din Regie. Sportul a jucat de 3 ori finala Cupei României, dar a pierdut de fiecare dată. Gloria supremă a cunoscut-o în 1980 când a reușit să câștige ”Balkans Cup”. Stadionul ”Regie” se degradează și riscă să ajungă doar o amintire a fostului stadion pe care urmăreau cu sufletul la gură meciurile formației gazdă nu mai puțin de 12.000 de oameni.

www.libertatea.ro
www.libertatea.ro

FC Argeș Pitești

Clubul pentru care a strălucit faimosul Nicolae Dobrin și-a încheiat socotelile cu lumea fotbalului în anul 2013 după ce a câștigat de 2 ori campionatul și odată cupa. FC Argeș a uimit a fost întotdeauna o rampă de lansare pentru tinerii jucători. Pe lângă regele Dobrin, la FC Argeș au început fotbalul și Mutu, Dică sau Coman. Fotbaliști care au îmbrăcat de atâtea ori tricoul primei reprezentative. FC Argeș a jucat pentru prima dată în Liga 1 în anul 2009, apoi fiind retrogradată după ce patronul echipei, Cornel Penescu a încercat să influențeze arbitrii.

www.observatordearges.ro
www.observatordearges.ro

 AFC Progresul București/FC Național

”Bancarii” joacă acum în liga a IV-a iar într-o perioadă importantă a istoriei clubului s-a numit FC Progresul. Au câștigat Cupa în sezonul 1959-1960 iar cea mai recentă performanță este din anul 2005/2006 tot din Cupă, de data aceasta rezultatul fiind altul iar ”bancherii” pierzând meciul. Liviu Ciubotariu, Ovidiu Herea, Marius Lăcătuș, Răzvan Lucescu, Petre Marin, Dan Petrescu sau Ovidiu Petre au îmbrăcat odată tricoul clubului fondat în 1944.

jurnalul.ro
jurnalul.ro

Așadar este clar că fotbalul din țara noastră nu se îndreaptă într-o direcție foarte bună. Cluburi de tradiție dispar, stadioane care pe vremuri erau pline au rămas în paragină iar fotbaliștii joacă ”pe burta goală”. Sună ciudat dar eșecurile echipei naționale sunt ”normale”. Dacă campionatul țării respective este unul sărac și cu un fotbal plictisitor pentru spectatori care nu se mai obosesc să umple stadioanele, atunci este foarte greu ca echipe națională să iasă din tipare, până la urmă jucătorii care poartă tricoul primei reprezentative provin din aceași ”lume”. Priviți cum arăta harta fotbalistică a României în anul 2013, ce mai rămâne de spus….

627x0
adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here