Un tip obișnuit, căruia îi place hip-hop și R&B-ul, care preferă să vadă filmele acasă pe DVD în loc să se ducă la cinema și căruia îi place darts-ul mulțumită unui bun prieten olandez de-al său. Nu uită însă că a ieșit din suburbiile Parisului, dintr-o numeroasă familiei compusă din șapte frați, toți muncind de mici cot la cot cu părinții pentru a putea trăi de pe o zi pe alta.

A trecut vreme de atunci iar el s-a transformat într-un jucător de fotbal ale cărui goluri sunt vitale pentru echipa sa. El e Demba Ba ( Sèvres, Franța, 25 mai 1985), senegalezul cu o biografie comună celor mai multi jucători proveniți de pe continentul african; trecut trăit în mizerie și un viitor strălucit pe bază de multă muncă.

În 1992 lovea pentru prima oară balonul înregimentat la grupele de juniori ale clubului Montgaillard. De acolo a plecat la Port Autonome du Havre având doar 13 ani, loc unde a jucat doi ani, după care a ajuns la Frileuse. Nu i-a mers prea bine nici acolo, motiv pentru care s-a mutat cu familia la Chatillon pentru a juca la Montrouge până în 2004. A fost momentul în care pentru Demba Ba a început un an de chin și nenumărate refuzuri.

A încercat marea cu degetul la Lyon, Auxerre, Swansea sau Barnsley, însă fără prea mult noroc. A putut doar ca, la vârsta majoratului, să aibă parte de câteva luni petrecute la academia clubului Watford, loc în care a învățat limba engleză și unde i s-a indus spiritul de sacrificiu și disciplina acestei țări. A fost o experiență scurtă pentru el însă intensă, în care a putut oferi frânturi de ceea ce avea să fie capabil ani mai târziu. În martie 2005 s-a întors în Franța.

Germania, trambulina către Albion

Norocul i-a surâs atunci când s-a înrolat în rândurile unei mici echipe franceze de divizia a patra, Rouen. Până atunci jucase mereu pe postul de mijlocaș, însă au descoperit că de câte ori urca de pe poziție poseda calități de atacant. A atras atenția belgienilor de la Excelsior, club pentru care a marcat 8 goluri într-o duzină de meciuri, după care a ajuns la Hoffenheim. Pe nemți nu i-a speriat accidentarea suferită la tibie și care l-a ținut departe de gazon. Au știut să valoreze capacitatea de recuperare și excelentul nivel cu care s-a întors senegalezul, fără să fi pierdut simțul golului.

În Germania a executat comenzile lui Ralf Rangnick, antrenor cu care a avut o relație excelentă ce i-a priit bine în plan profesional. A reușit să câștige auto-încredere și să uite toate refuzurile ce îi împânzesc trecutul. Lui Rangnick îi place fotbalul ofensiv, cu echipe care să recupereze repede mingea pentru a lansa contraatacuri rapide. Loc ideal pentru ca Demba Ba să simtă ca peștele în apă, desfășurând toată forța sa fizică și atacând fără răgaz careul advers.

Cei patru ani jucați la Hoffenheim au trezit bestia din el, atrâgându-le atenția mai multor echipe europene. În 2011 a ajuns la West Ham, pentru ca după doar câteva luni de zile să ajungă la Newcastle, acolo unde a început cel mai spectaculos sezon din cariera sa. Acum se bate pentru titlul de cel mai bun atacant din Premier League alături de fotbaliști consacrați precum Van Persie sau Wayne Rooney. Pe alții, i-a lăsat deja în spate.

Ieri, în meciul cu Manchester United, Demba Ba a fost cel care a deschis cutia cu goluri. Scor, 3-0 pentru Newcastle:


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here