western sydney wanderers lica campionilor asiei

Pe 4 aprilie 2012, în urmă cu exact 941 zile, în statul New South Wales din Australia, lua naștere Western Sydney Wanderers, una dintre echipele care aveau să scrie istorie în fotbalul din Australia din ultimele două sezoane și în cel din Asia în acest sezon. Acceptată în prima ligă australiană în sezonul 2012-2013, după retragerea licenței celor de la Gold Coast United, Western Sydney Wanderers a trecut rapid peste fazele dificile ale ”nașterii” și a ajuns una dintre forțeleA-League. La finele primului sezon, WSW a câștigat titlul în sezonul regulat, iar asta i-a permis calificarea automată în grupele Ligii Campionilor Asiei, ediția 2014.

Două sezoane de A-League, două Mari Finale și un trofeu în sezonul regulat!

Tot în primul sezon, WSW s-a calificat în Marea Finală in A-League, însă a fost învinsă de Central Coast Mariners. Performanța a fost repetată în următorul sezon, 2013-2014, însă ghinionul s-a menținut, iar WSW a ratat din nou titlul în A-League după o finală dramatică cu Brisbane Roar. WSW a condus până în minutul 86, însă a fost egalată și învinsă în prelungiri (108).

După cele două finale din A-League, pentru Western Sydney Wanderers a urmat în această toamnă calificarea într-o finală mult mai importantă, cea a Ligii Campionilor Asiei, competiție similară UEFA Champions League. Parcursul australienilor pregătiți de Tony Popovic în competiția supremă inter-cluburi din Asia a fost unul cu adevărat impresionant.

Parcurs incredibil în Liga Campionilor, cu campioni mondiali eliminați pe parcurs!

Western Sydney Wanderers a câștigat o grupă cu Kawasaki, Guizhou Renhe, Ulsan Hyundai. Din acest moment, pentru revelația australiană au urmat adevărate thrillere. În optimi au eliminat pe Hiroshima, după ce au întors un 3-1 în Japonia. A urmat un sfert de finală la fel de dramatic împotriva celor 2 italieni campioni mondiali: Marcelo Lippi și Alberto Gilardino, care activează actualmente la chinezii de la  Guangzhou Evergrande. După o victorie cu 1-0 la Sydney, Wanderers au reușit să marcheze în deplasare și să facă inutil golul chinezilor de 2-1 din prelungiri. Echipa antrenată de Lippi a fost nimeni alta decât deținătoarea trofeului.

Marcelo Lippi

După deținătoarea trofeului, în fața celor de la Western Sydney Wanderers au apărut cei de la FC Seoul, finalista din sezonul trecut și marea favorită din acest an. Deși plecau cu prima șansă, sud-coreeni nu au reușit să marcheze nici măcar un gol cu Wanderers și au fost eliminați după un eșec clar în Australia, 0-2.

Duel cu Laurențiu Reghecampf și Mihai Pintilii în marea finală!

Marea finală din acest sezon a Ligii Campionilor Asiei a făcut ca Western Sydney Wanderers să întâlnească tot niște debutanți, asta dacă privim doar partea românească de la Al Hilal. Pe hârtie, echipa lui Laurențiu Reghecampf și Mihai Pintilii plecau clar cu prima șansă în dubla cu australienii din Sydney, însă pe teren lucrurile au stat cu totul și cu totul diferit.

Iată câteva momente definitorii din nașterea și evoluția echipei Western Sydney Wanderers

Nașterea! În urmă cu 941 zile, pe 4 aprilie 2012, șeful executiv al Federației Australiene de Fotbal, Ben Buckley, a anunțat crearea unui nou club în Sydney care să evolueze în sezonul 2012-2013 din A-League. Oficial, Western Sydney Wanderers are ca dată de naștere ziua de 4 aprilie 2012, însă pentru a înțelege motivul acestei apariții miraculoase în fotbalul australian și asiatic trebuie să ne întoarcem în 2005. Cealaltă echipă din Sydney, FC, proaspăt fondată și ea, în 2004, urma să își joace meciurile pe Parramatta Stadium, în vestul orașului. A urmat un șir întreg de decizii al federației australiene de fotbal care a provocat modificări în capitalul social al clubului, iar noul club s-a dus în est, pe Sydney Football Stadium, botezat Allianz Stadium pe motiv de sponsor. Vestul s-a simțit trădat. I se promisese un club al orașului Sydney. Mai mult, Sydney FC urma să fie singura echipă din oraș cu drept de a participa în A-League în următorii cinci ani, grație unei clauze din contractul cu FFA. O dată trecuți acești cinci ani, apare ideea înființării unui nou club în Sydney, un club care să reprezinte jumătatea abandonată a orașului, cea care acum se îmbracă în roșu negru și alb pentru a merge la meciuri pe Parramatta Stadium.

– Numirea unui antrenor! În urmă cu 898 de zile, Tony Popovic, fost secund la Crystal Palace, a fost numit antrenorul noii echipe.

– Numele și emblema echipei! În urmă cu 859 de zile! Se spune despre Western Sydney Wanderers că e ”cel mai tânăr club dintre cele mai vechi cluburi din Australia”, făcându-se referință la faptul că numele e conectat cu primul meci de fotbal jucat în New South Wales, pe 14 august 1880, între King’s School Rugby și Wanderers. La fel de adevărat e și faptul că toate deciziile legate de Western Sydney Wanderers s-au luat cu ajutorul unor sondaje online inițiate chiar de către FFA ( Federația Australiană de Fotbal ). Așa s-au ales numele, stema și culorile ( pantaloni albi, tricou cu dungi roșii și negre ).

– Primul transfer important! În urmă cu 761de zile, pe 1 octombrie 2012, la Sydney ajungea Shinji Ono, starul japonez cu mulți ani în Europa.

Shinji Ono
sursa: AFP

– Debutul în A-League! În urmă cu 756 de zile, pe 6 Octombrie 2012, WSW debuta în campionat cu o remiză albă cu Central Coast Mariners.

– Prima victorie! În urmă cu 735 zile, pe Suncorp Stadium, WSW învingea campioana Brisbane Roar, 1-0.

– Derby-ul orașului Sydney! În urmă cu 685 de zile, pe 20 Octombrie, pe Parramatta Stadium ,19,000 de oameni au asistat la succescul celor de la WSW, 2-0, cu rivala din oraș, FC Sydney, echipa lui Del Pierro la acea vreme.

– Serie de 10 victorii consecutive în A-League! În urmă cu 608 de zile, WSW a avut o serie incredibilă de 10 succese consecutive în campionat cu: Wellington (2), Melbourne Heart (2), Perth, Melbourne Victory, Adelaide, Brisbane Roar și Central Coast.

– Prima Mare Finală A-League! În urmă cu 579de zile, primul sezon de la înființare, prima finală a campionatului. WSW – Central Coast 0-2.

– A doua Mare Finală de A-League! În urmă cu 180de zile, WSW revine în Marea Finală A-League, însă pierde din nou, de această dată cu Brisbane Roar, scor 1-2.

 De ieri, Asia are o nouă campioană. WSW a trecut de AL Hilal, acel 1-0 din tur fiind suficient pentru ridicarea trofeului. Echipa antrenată de Laurențiu Reghecampf a avut numeroase ocazii de a întoarce rezultatul, chiar merita asta, însă s-a izbit de ordinea defensivă a australienilor și de propria lipsă de eficacitate. Pentru Western Sydney Wanderers urmează participarea la Mondiaul CLuburilor, acolo unde în sferturile de finală îi va avea ca adversari pe Cruz Azul ( Mexic ). Dacă trece de acestă fază, WSW se va întâlni în semifinale cu Real Madrid.

Aceasta este Western Sydney Wanderers, echipa minune a Australiei, una ”construită de oameni, pentru oamenii din vestul Sydney-ului”, așa cum a promis inițial conducerea Federației Australiene!

surse: 1, 2

Articolul precedentAntrenorii români la raport! Reghecampf vs. Popovic sau aroganță contra performanță!
Articolul următorUn împărat, un glonț și o carieră făcută țăndări
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here