Articole de colectie din presa romaneasca: Florin Chilian

2
378

Ce găsești în utlimul timp în presa românească. Întrebare capcană. Mai ales atunci când te referi la online. Oamenii din domeniul ăsta se ceartă între ei pe trafic, cururi goale, mijloace necinstite de a ăși atrage cititori sau vizitatori ( există o diferență ) și până la urmă cine are de suferit. Ăla care intră pe un site de sport, pentru a da de chestii care nu au nimic de a face cu sportul. Mai sunt și excepții, așa că am decis să păstrăm pe BDF unele articole găsite prin presă și care atunci la vremea lor au fost trecute repede cu vederea. Pentru ca nu e același lucru să citești vorbe care te lovesc direct și pe tine, ca ziarist, ca fotbalist sau ca cititor cu faptul de a comenta dacă a fost penalty sau nu în meciul lui Dinamo.

– La noi nu există componenta profesionistă în fotbal. Totul se face cu o direcţionare către compo­nenţa emoţională, cu “Să moară mama!”, ca la Oituz, ne tă­iem la vene pentru echipa de club! S-a-nsurat ăla, atunci îi zice “Pen­tru copilul meu, fără număr, fără nu­măr”. Numai manelişti sînt în fotbalul nostru.

– Care-i portretul fotba­lis­tu­lui manelist?
–  Gîngav, incult, doar nu tre­buie să ştie să vorbească, el trebuie să dea cu piciorul în minge. Voi aţi văzut cum se exprimă sportivii din Vest? Ăia de dincolo sînt şi spă­lăţei, sînt şi curăţei, mental vor­bind, au o anumită demnitate, con­şti­entizează foarte bine, uneori chiar abrupt, ceea ce reprezintă pentru societatea din care au ieşit, pentru cartierul din care au plecat, orizontul de aşteptare pe care-l au copiii de la ei.

“Avem instinct de gaiţă”

– Nu există şi excepţii în sensul bun? Antrenori, jucători…
– Da. Dan Petrescu, de exem­plu, e un tip construit OK. Vorbesc de el, nu de şefii lui, de cum a construit echipa aia, de ce-a făcut el acolo. Asta presupune un anumit tip de educaţie, n-are nimic de-a face cu instinctul de gaiţă, pe ca­re noi, românii, l-avem din plin.
Cum vedem un lucru lucios, chiar dacă e un căcat, dacă are un bob de rouă pe el, buuf! sîntem pe el. Sînt foarte mulţi oameni care au un discurs civilizat, care ştiu să articuleze o frază, Emeric Ienei, de exemplu, care au ceva în cap şi, Dumnezeule, ştiu să şi spună!
“Mutu-Chivu sînt cel mai jos nivel la care am putea fi, pentru că nu mai există ceva mai sus, un Gică Popescu, căpitan la Barcelona”

– CFR-ul a bătut nişte profesionişti, de la AS Roma.
–  Da, m-am întrebat la un moment dat de ce i-au dat ăia pe români afară din lot şi au adus nu­mai străini. Pentru că oamenii ăia chiar vor să facă ceva, ai noştri vor să se ducă în cîrciumi. Dina­mo­viş­tii să cînte imnul lu’ Steaua şi invers, adică ce altceva? Să-şi ia ma­şini şi să se însoare cu foto­mo­de­le şi cu din astea care prezintă me­teo.

– Au fost pedepsiţi pentru că au cîntat.
–  Cîntat? Cred că violezi puţin noţiunea de muzică dac-o aplici maimuţelor ălora. E aceeaşi pro­ble­mă în fotbal ca şi în societatea noastră: sînt prea multe curve amestecate cu sfinţii. Avem oa­meni, Duckadam, AVEM OAMENI pe care voi îi puteţi transforma în exemple, pentru că noi sîntem în situaţia Argentinei cea de dinainte de-a apărea fenomenul Maradona.

Ce ziceau oamenii? Dom’le, nu murim de foame, sîntem încălţaţi, avem copii, da’ n-avem modele, n-avem spre ce aspira. Exact aşa sîntem şi noi. Păi, dacă voi, presa, îl faceţi pe maimuţă obiectiv turistic?

Restul acestui senzațional interviu AICI.

Articolul precedentChestii funny II
Articolul următorPSG latra la Lyon

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here