Allen Iverson, unul dintre cei mai talentaţi baschetbalişti care au evoluat în NBA în ultimele două decenii, şi-a anunţat oficial retragerea din activitate, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în Philadephia, oraşul în care a trăit cele mai mari satisfacţii ale carierei.
Este finalul unei poveşti care început în 1996, dar care, în ultimii ani, a căpătat accente dramatice. După despărţirea de 76ers, în 2006, Iverson nu şi-a mai regăsit niciodată forma din perioada de glorie, indiferent că a jucat pentru Denver Nuggets, Detroit Pistons, Memphis Grizzlies sau Besiktas Istanbul. Nici măcar scurta revenire în Philadelphia, în sezonul 2009/10, nu l-a ajutat să revină în prim-plan.
În ultimii ani, a trecut prin mari probleme financiare şi a suferit din cauza accidentărilor. Singura oportunitate pe care a primit-o a fost un contract în NBA D-League, la Texas Legends, pe care a declinat-o. Astfel că, la 38 de ani, cel poreclit The Answer a spus adio.
Deşi nu a cucerit titlul în NBA (a pierdut finala din 2001 cu Lakers), moştenirea pe care o lasă în urmă este una importantă. Desemnat cel mai bun debutant (1997) şi MVP al sezonului regulat (2001), Iverson a fost de patru ori cel mai bun marcator al ligii, iar în două rânduri, 2001 şi 2005, a fost MVP al All Star Game-ului. Dar dincolo de aceste distincţii, fanii şi-l vor aminti pentru acţiunile sale spectaculoase şi numeroasele momente memorabile pe care le-a oferit. Fără îndoială, cel mai important rămâne cel din sezonul său de debut, când l-a umilit pe un Michael Jordan aflat la apogeu.
Top 10 Allen Iverson
Ca o ironie, în discursul său de adio, Iverson i-a mulţumit lui Jordan pentru faptul că l-a inspirat şi l-a făcut să-şi dorească să joace baschet.
Crossoverul în faţa lui Jordan
În 1996, NBA-ul reintrase în perioada dinastiei Chicago Bulls. “Taurii” tocmai câştigaseră al patrulea titlu, la finalul unui an în care stabiliseră recordul de victorii în sezonul regulat, 72. Michael Jordan urcase din nou pe tronul pe care nimeni nu i-l contesta, iar Scottie Pippen şi Dennis Rodman completau o echipă senzaţională, condusă de pe bancă de Phil Jackson, probabil cel mai mare antrenor din istoria recentă a ligii nord-americane.
În acest context, în sezonul 1996/97 debuta în NBA, la Philadelphia 76-ers, un puşti firav, care impresionase pe toată lumea jucând pentru Georgetown University. Încă de la primele sale meciuri, Allen Iverson a uimit pe toată lumea cu tupeul pozitiv din joc şi cu lipsa de respect faţă de veterani.
La finalul unui meci în Chicago, în decembrie 1996, Michael Jordan le declara jurnaliştilor americani: „I-am spus că dacă nu respectă pe nimeni din ligă, măcar pe noi trebuie să ne respecte. Mi-a răspuns că el nu respectă pe nimeni”. Dar adevăratul răspuns al lui Iverson va veni pe teren.
Pe 2 martie 1997, Chicago Bulls venea în Philadelphia, având avantajul psihologic dat de 13 victorii consecutive în meciurile directe cu 76ers. Iverson a început tare, cu câteva coşuri spectaculoase, garnisite şi cu ceva assisturi splendide. Jordan i-a răspuns puştiului tupeist cu liniştea pe care ţi-o dă experienţa şi valoarea. Dar nici nu bănuia ce-l aşteaptă.
O fază care nu anunţa nimic în repriza a doua. Iverson primeşte o minge şi, imediat, se aude vocea lui Phil Jackson, antrenorul celor din Chicago: „Michael!”. Semnalul că Jordan trebuie să-i predea micului neobrăzat lecţia apărării. Publicul simte parcă faptul că urmează un moment special. Se ridică şi începe să aplaude.
Povesteşte Iverson (lăsăm varianta în engleză, pentru că sună mai bine): „I gave him a little cross to see would he bite on it. I let him set his feet and then I stepped it back again”. Nu unul, ci două crossover-uri în aceeaşi fază. Iar Allen a încheiat triumfător cu un coş din faţa marelui Jordan.
În acea seară, Iverson a fost formidabil. A încheiat meciul cu 37 de puncte marcate, reuşind să înscrie 15 din cele 23 de încercări. Spre comparaţie: Pippen 31 de puncte, Jordan 23 de puncte. Însă Philadelphia nu avea pe atunci o echipă, spre deosebire de dinastia din Chicago, iar Bulls au învins cu 108-104.
Philadelphia avea să mai aştepte încă doi ani pentru a opri seria negativă în duelurile cu Chicago Bulls. Când s-a întâmplat acest lucru, în 1998, protagonist a fost tot Iverson, care a marcat în acea seară 31 de puncte.
Sursa foto: buzzonbroad.com