Alexandru Maxim ( 18 ani, pe care îi va împlini pe 19 iulie ), junior al clubului Espanol Barcelona, una dintre marile speranțe de viitor ale echipei spaniole, jucător pentru care federația spaniolă de fotbal a ajuns să își facă planuri pentru a îl naționaliza. În primul rând, ținem să îi mulțumim lui Max pentru că a avut amabilitatea ca, timp de mai aproximativ trei ore, să ne răspundă întrebărilor și să ne povestească lucruri pe care mulți dintre microbiștii din România nu le știu despre el și despre cum vede el fotbalul românesc vizavi de cel spaniol. Joacă pe postul de mijlocaș central, iar în momentul de față face parte din prima echipă de juniori ( din cele 13 existente ) a celor de la Espanyol Barcelona.
– Pentru microbiștii din România, câteva cuvinte despre Alexandru Maxim. Unde te-ai născut, cum te-ai decis să te orientezi către fotbal, cine a fost primul tău mentor? Mai precis, cine crezi că a avut prima oară ochi pentru tine, încât să își dea seama că ai șanse să ajungi un bun fotbalist.
-M-am născut în Piatra Neamt..cand esti mic, ca orice copil ai cate o pasiune, un lucru de care nu se poate dezlipi zi de zi..pentru mine a fost fotbalul..nu era zi in care sa nu fiu pe terenul de fotbal si sa nu ating mingea. Era ceva ce făceam cu plăcere si mă făcea să fiu fericit..de mic nu mă vedeam sa fac altceva in afară de fotbal. Primul meu antrenor și omul care m-a descoperit a fost Constantin Pancu. El a fost omul care a avut încredere în mine mereu, care m-a ajutat și care m-a îndrumat în așa fel încât să ajung ceea ce îmi doream cel mai mult..pot spune că a fost mai mult decât un antrenor pentru mine. A fost ca un părinte care mereu era alături de mine atunci când aveam nevoie de ceva.
-Cum ai ajuns la Espanol?
-La vârsta de 14 ani am plecat din Piatra Neamț la școala de fotbal Ardealul. Am stat acolo 3 ani de zile. În 2007 la turneul final de la Bacău a venit și Lucian Marinescu. Actualul meu impresar. El m-a văzut și am semnat un contract de impresariat cu dansul. În vara acelui an m-a sunat și mi-a spus că ne-a obținut niște probe de joc la espanyol barcelona.Mie și colegului meu cu care sunt aici, Moldovan Bogdan. Am venit in Spania am avut niște jocuri de pregătire și după 10 zile de probe ni s-a spus că vor să semnăm cu ei.
– Diferența dintre fotbalul român și cel spaniol? Ce ar trebui făcut în România, cel puțin la nivel de juniori pentru a ne apropia cât de cât de nivelul spaniol?
-Diferența dintre fotbalul român și cel spaniol? Nu știu dacă ti-aș putea da doar una. Sunt prea multe ca să-ți pot spune doar una. Eu cred că în primul rând ar trebui făcute niște condiții minime de pregatire. Aici un junior, începând de la cele mai mici vârste 10-11 ani, are un contract cu respectiva echipă. Cu salariu. Absolut tot este monotorizat. O echipă de juniori de 10-11 ani are aici câte 2 antrenori, preparator fizic, doctori, maseor, ceea ce in România e doar un vis momentan. În România unele echipe de juniori nici măcar nu au terenuri unde să se antreneze și din cauza asta cred eu că nici nu sunt performanțe la nivelul juniorilor. Având în vedere diferențele de antrenorat: peste tot sunt fel și fel de antrenori cu diferite stiluri. Oricum, cred că cei de aici gândesc diferit felul de a vedea acest sport. Începand de la jucatori și antrenori, până la conducătorii de cluburi, toți sunt conștienți că prima dată trebuie sa obții performanțe pe plan fotbalistic și pe urmă vin și cele pe plan financiar. În tara cred că se întâmplă exact invers. Asta nu înseamnă că nu avem antrenori buni în România care văd fotbalul ca pe o pasiune nu ca pe o afacere de pe urma căruia să scoată profit.
-Cum e să trăiești în Barcelona în aceste momente în care echipa de pe Camp Nou trăiește una dintre cele mai dulci epoci din istoria sa? Cum se simte orașul din punctul ăsta de vedere și cum se simte situația prin prisma celor de la Espanol, mai ales că se știe faptul că între cele două cluburi este o rivalitate imensă. Espanol este singura echipă care în acest sezon a învins-o pe Barcelona pe propriul ei teren.
-Având în vedere că eu joc la Espanyol preferam să nu îmi adresezi întrebarea asta. Îți dai seama că suporterii barcelonei sunt euforici. Mergi pe stradă și la fiecare 3-4 copii vezi unul cu câte un tricou al Barcelonei. E ceva normal având în vedere că în momentul actual joacă cel mai frumos fotbal din lume pot spune. Având în vedere rivalitatea dintre cele două cluburi…nu se suportă. Mai clar decât atât nu am cum să îți spun. Acel meci despre care vorbești tu a fost ceva incredibil pentru suporterii lui Espanyol. Dacă îi întrebi ce preferă între cinci victorii consecutive și o victorie în fața Barcelonei, ei aleg să câștige cu Barcelona si sa piarda alea 5 meciuri…
-Știi cum se spune: Roata vieții se învârte și nu se știe niciodată ce îți poate rezerva viitorul. Ți-ai imaginat vreodată cum e să ajungi la un club mare? Mai mare decât Espanyol.
-Sincer? Nu vreau să mă gândesc ce o să fac peste 4-5 ani sau unde o sa fiu. În momentul acesta nu-mi doresc decât să fiu sănătos, să progresez în fiecare zi cât mai mult ca fotbalist, să-i rasplatesc pe cei de aici pentru toată încrederea pe care mi-o acordă și să mă bucur de șansa care mi-a fost oferită. Dacă e să ajung aici la cel mai înalt nivel sau la altă echipă, asta rămâne de văzut cu timpul. Depinde numai de mine la ce nivel voi ajunge.
-Fotbalistul român are în linii mari profilul fotbalistului brazilian. O dată ajuns să joace fotbal pe bani mulți începe să îi scadă randametul, se gândește mai mult la cum să își cheltuie banii decât la antrenamente, la cluburi și la discoteci decât la indicațiile antrenorului, la femei mai mult decât la meciurile pe care le are de disputat. Crezi că te poate afecta pe viitor faptul că ai posibilitatea de a câștiga mulți bani de pe urma talentului tău?
-Asta depinde de caracterul fiecăruia și de felul de a vedea viața în general. Eu zic că un fotbalist poate să ajungă să câștige mulți bani și să se mențină la acelasi nivel mulți ani iar pentru ca apoi să facă si celelalte lucruri care le-ai enumerat mai sus. Depinde când și cum faci lucrurile acestea. Aici se vede dacă un sportiv în general e capabil sa diferențieze lucrurile și să își dea seama ce e mai important pentru el la momentul respectiv. Eu sper să fiu destul de inteligent să fac în așa fel încât să mă realizez pe toate planurile.
– Pe blogurile spaniole circulă informația că ești urmărit de oficialii federației spaniole de fotbal pentru o eventuală neționalizare având ca efect selecționarea ta. Dacă ai avea de ales între a juca pentru naționala României sau cea a Spaniei, ce decizie ai lua? Ai fost contactat de oficialii federației române?
-Da, am citit și eu aceste lucruri. Prefer să mă abțin. În viață nu se știe niciodată ce se poate întâmpla și prefer să nu spun ceva de care să îmi pară rău mai târziu. Nu m-a contactat nimeni de la Federația Română de Fotbal. ( NOTĂ BDF: Țin să completez aici și să precizez că am căutat pe site-ul FRF informații despre echipele de juniori ale Naționalei și mi-a fost foarte greu să găsesc ceva util. Se pare că mai marii de acolo sunt ocupați până peste cap cu sărbătoriirea unui centenar de realizări mărețe. Am găsit însă următoarea declarație a lui Florin Prunea: Il monitorizam de un an si jumatate. Deocamdata nu am considerat oportuna chemarea lui la natională ).
– Ultima întrebare: Ce îi sfătuiești pe puștanii români care visează ca într-o zi să ajungă să joace pe mari stadioane din Europa? Cât de mari trebuie să fie sacrificiile și cât de mult contează combinația dintre talent și noroc în această ecuație?
-Nu știu dacă sunt în măsură să le dau sfaturi. Nu le pot spune decât să nu renunte niciodată să spere deoarece nu se știe niciodată când vor avea norocul să ajungă unde nici nu și-au imaginat vreodată, iar dacă fac acest sport din plăcere cu siguranță că toate sacrificiile care le vor face, pentru că fără ele nu au cum să ajungă la un nivel înalt, li se vor părea mult mai ușoare. Din punctul meu de vedere dacă nu ai talent la acest sport nu ai cum sa ajungi la cel mai înalt invel. Poți ajunge un jucător dar de un nivel mediu. Pe lângă talent însă, sunt multi alti factori care te fac sa ajungi sa joci in cele mai puternice campionate iar norocul e unul dintre ele.Însă norocul ți-l faci tu cu mâna ta și depinde de respectiva persoană si de sacrificiile pe care este capabil sa le facă pentru a răzbate și a ajunge la cel mai inalt nivel.
– Trei fulger: La ce echipă mare din Europa ți-ar place să joci? La ce echipă din România ? În cinci cuvinte, cum vezi fotbalul românesc.
– Real Madrid, Steaua, .
Da, așa ne-a răspuns la întrebarea despre fotbalul românesc. Nimic de reproșat. Aceeași părere o avem și noi. Încă o dată, mulțumim pentru amabilitate Alexandru Maxim și succes acolo în Barcelona.
dar macar a jucat ca senior pentru espanyol ?
mult succes si multa munca!!!!!!!!!
Articolul excelent.Felicitari.O singura problema mai este.Faceti ceva ca nu putem sa vedem filmul asta postat de voi.Cautati altul daca exista.Zice ca nu este disponibil.Cat despre Alexandru multa bafta!!!
ce post joaca?
bun articolul
Bravo Alex!Multa sanatate ca de restul stiu ca ai tu grija >:D<:*
auzi Diana..u il sti pe Alex???
@neogen Da! De ce?
O singura nelamurire am. Nu am inteles exact daca joaca la echipa mare a lui Espanyol, adica cea din primera division sau la echipa a 2-a. Oricum, indiferent unde ar juca e un pas mare in cariera oricarui fotbalist sa ajunga sa joace intr-un campionat cum e cel al Spaniei de la 18 ani. Respect si mult succes. Sper ca intr-o zi va imbraca tricoul nationalei Romaniei. 🙂
felicitari pentru blog . sincer ma mira ca gsp promoveaza acest site . voi pustilor faceti treaba MULT mai buna ca si jurnalistii sportivi consacrati din vremurile astea. inca o data FELICITARI si multimim ca nu a-ti ingrosat randurile ziarelor de tip can-can.
Pt Bancheru,momentan joaca la Espanyol B,insa este vazut foarte bine acolo,fiind considerat cel mai talentat pusti din curtea lor.Sunt sanse mari ca in sezonul viitor sa fie promovat la prima echipa.Cam asta am aflat si eu despre el.
Beleaua, mai ţii minte ce îmi ziceai odată? Că greşesc că fac întrebările prea mari la interviuri? 🙂
Ăsta nu e un interviu. Este o discuție amicală … 🙂
bravo si tie pentru articol si lui Alexandru pentru unde a ajuns..si eu sunt junior la mine in oras(echipa de divizia C), si imi doresc enorm sa ajung macar in liga 3 4 din Anglia…mai bine acolo decat in liga 1 din Romania..parerea mea..oricum nu multi au norocul lui…asta conteaza 60% in viata unui fotbalist, 30% caracterul, si doar 10% talentul..
Anonim,in legatura cu ultimul post…cred ca talentul conteaza mai mult si norcul mai putin…cum se spune "norocul ti-l faci singur"…iar dak ai talent…cluburile de fotbal te remarca stai linistit…iar in liga a 3 sau a 4 din Anglia nu cred k e mai bn k in Liga I…:)
Da da Max;x;x…te astept acasa:*
un jucator ff talentat…grija de tine prietene si o sa ajungi mare! Fost coleg la Scoala de Fotbal Ardealul Cluj
Eu am stat in Barcelona 3 luni si am locuit aproape de stadionu lui Espanol, si m-am simtit privilegiat, dapoi el care joaca pentru echipa, bravo tie, pacat ca echipa romaniei este condusa de impresari puternici si de ciobani.