Albinismul – afectiune cauzata de un defect genetic al melaninei, care rezulta in foarte putin sau chiar deloc pigment al pielii, ochilor si al parului.

Fanaticii religioși din triburile africane spun despre ei că sunt fantome, că pur și simplu vor dispare după ce mor, doar pentru că pielea lor e albă.
”Suntem vânați, suntem uciși, suntem tăiați în bucăți”
Tanzania, destinație turistică pentru europenii amatori de safari și de escalade pe Kilimanjaro, pământ pe care conviețuiesc peste 100 de triburi ce vorbesc tot atâte limbi, însă Tanzania este și țara care are , proporțional cu numărul populației, cea mai mare număr de persoane care suferă această boală, aproximativ 200 000. În timp ce în lume se calculează că rata răspândirii acestei boli este de 1 la 20 000 de persoane, în Tanzania scade până la 1 – 1400.

Sunt considerați spirite, ființe venite dintr-o lume ocultă, fantome negre cu pielea albă care nu mor ci pur și simplu dispar.
Dacă în restul lumii, cei care suferă de albinism au de infruntat pericolul expunerii la lumina soarelui și tot ce derivă de aici, pe continentul african, în special în Tanzania, ei trebuie să facă față și repulsiei sociale pe care o simt din partea celor care trăiesc alături de ei. Mulți sunt abandonați de familii, însă ceea ce îi preocupă cel mai mult este faptul că sunt vânați. Pur și simplu vânați. Vânați, uciși și taiați bucăți doar pentru că vrăjitorii locali plătesc mulți bani în schimbul unui picior sau a unei mâini, a unui fragment de piele albă, ajunse ulterior ingrediente ale unor poțiuni cărora le atribuie puteri magice, aducătoare de noroc și bani. Sunt excluși și izolați, scuipați în semn de dispreț, doar pentru că suferă de o boală pe care în ignoranța lor, mulți dintre compatrioți o văd ca un blestem. Pentru un cadavru complet al unui albinos, oricât de dur și incredibil ar părea, se plătesc sume imense, ajungându-se la 75 000 de dolari pentru corpul unei persoane mature.
John Hale este un fost jucător profesionist de fotbal în prima ligă tanzaniană și acum are o misiune: cea de a antrena Albinos United. Echipa, după cum se deduce și din numele ei, e formată aproape în întregime din fotbaliști care suferă de albinism. De atunci, în fiecare zi, între orele 17:00 și 19:00, pentru ca lumina soarelui să nu îi afecteze prea tare fotbaliștii, John Hale conduce antrenamentele acestei echipe al cărui destin este să facă istorie, într-o țară învăluită de vălul negru al ignoranței umane.
Începutul a fost greu. Nu toți fotbaliștii aveau ghete de fotbal, iar terenul de fotbal era bun pentru orice altceva, numai pentru un antrenament nu. După un an în care au jucat doar amicale, pe ici, pe colo, de cele mai multe ori sub o ploaie de insulte și dispreț, John Hale și ai săi renegați s-au înscris în cea-a de-a treia divizie a fotbalului tanzanian. Chiar dacă au început prin a pierde primele partide, au terminat pe locul patru, iar aventura lor abia începea. Au atras atenția lor, iar echipele care au pierdut cu ei au început să realizeze că nu sunt chiar atât de diferiți dacă au reușit să îi învingă.
Yassin ( Albino United ) – Mergeam prin pădure și am dat de cadavrul unei fetiței. Îi lipsea un picior și un braț. Era sânge peste tot. După ce am văzut acea grozăvie știam că trebuie să plec din Shinyanga, altfel aș fi fost ucis.
Autoritățile au fost nevoite să le pună escortă polițienească în deplasările făcute în afara capitalei Dar es Salam, fiind pe punctul de a renunța când au auzit că trebuie să joace la Mwanza sau Shinyanga, două dintre orașele cu cel mai mare număr de crime la adresa albinoșilor. Microbuzul în care se deplasau era o țintă vie pentru traficanți care le vroiau sangele, pielea sau oasele, orice bucățică din corpul lor atât de detestat, însă atât de valoros în același timp. Mulți dintre ei se întorceau în locurile unde se născuseră și de unde au fost nevoiți să fugă spre siguranța relativă a capitalei de frica celor care îi vânau ca pe niște animale prețioase. Meci după meci, Albino United a reușit să atragă tot mai multă atenție asupra lor, ajungând să aibă chiar și un sponsor, o marcă de bere locală, Grand Malt. Ultimul meci al sezonului l-au jucat în fața a 60 000 de persoane pe Stadionul Național din Dar es Salam. Șapte victorii în 11 meciuri jucate a fost bilanțul acelui sezon pentru Albino United, însă numele lor începea să se facă tot mai cunoscut. FIFA i-a invitat la Mondialul sud-african, acolo unde s-au antrenat alături e Didier Drogba și colegii săi din naționala Costei de Fildeș.

Jacob Minwula ( Albino United )- Oamenii cred că pentru că suntem diferiți, nu putem face ceea ce face o persoană sănătoasă.
În prezent, Albino United continuă să joace în cea de-a treia divizie tanzaniană și speră ca întro bună zi să ajungă și în prima. Ei știu însă că cea mai importantă misiune a lor este lupta împotriva ignoranței , a superstițiilor și a prejudecăților, cea de a arăta celor care îi văd că sunt persoane la fel de normale, că nu sunt fantome și nici talismane de pus la gât.

Doar cinci persoane au fost condamnate în Tanzania în ultimii zece ani, în timp ce numărul celor uciși este în jur de 50 de persoane care suferă de albinism în fiecare an.