Adevărul despre sport

0
1378

Sportul nu este doar despre cei care știu să câștige, este și despre cei care știu să piardă, să zâmbească, despre cei care merită. Clasamentele sunt auxiliare, contează cu ce rămâi în suflet. Ce-ți folosește ție cine câștigă? S-au întrebat bătrânii noștri dintotdeauna. „Ce câștigi tu? Ăștia nu-ți dau de mâncare.”

Fenomen inventat din lipsa de preocupare

Sportul este doar un spectacol și cine câștigă este doar un pretext că să ne uităm la el. Foarte puțini sportivi sunt exemple, modele de urmat pentru spectatori. Practic noi îi întreținem categoric pe sportivi și tentativa lor de a-și ocupa timpul. Industria sportului s-a dezvoltat enorm și oamenii au uitat care este logica primară a sportului.
Două echipe se chinuie să dea gol într-o poartă, să dea mingea peste fileu și așa mai departe. Toată pregătirea sporturilor este bazată pe pregătirea fizică și puțini sunt cei care au talentul înnăscut, vezi: Lionel Messi, care nu poate trage un șut puternic la poartă.

Reacția publicului în timpul meciului, după meciuri, după competiții, este tot ceea ce contează pentru cei care urmăresc acest spectacol. A da cu racheta prost într-o minge de tenis, cu piciorul greșit într-o minge de fotbal și în toate sporturile astea cu mingea bănoase este cam cu ce se ocupă marii sportivi. Oamenii le fac statui acestor „mari sportivi” care de fapt sunt niște analfabeți.
Întotdeauna să știi de fapt la ce te uiți, să nu te ia valul să crezi că cei la care te uiți sunt de fapt niște extratereștri.

Sportul ruinează milioane de vieți anual – Ce trebuie să știi despre sport? 

Majoritatea oamenilor încep să practice un sport încă din fragedă pruncie și multe persoane devin „abonate” și dependente de acest fenomen, până târziu în viața lor. În Statele Unite, aproximativ 30 de milioane de copii și adolescenți participă la diferite forme de sport organizat, milioane de oameni trăiesc în prezent cu dureri cronice și dizabilități cauzate de accidentările sportive. Tinerii sunt expuși din ce în ce mai prematur la diferitele ramuri ale sportului.

Endorfinelele adică substanțele eliberate în timpul mișcării acţionează la fel ca morfina: risipesc durerea şi tensiunea, inducând o stare de relaxare. Aceste inundații declanșate de receptorii creierului afectează direct schimbările de comportament, senzația de euforie și dau dependență sportivului de rând.

De ce fac oamenii sport?

Din varii motive. Fie că își doresc să facă o schimbare în viața lor, să facă parte dintr-un grup social, pentru a scăpa de plictiseală, pentru relaxare, pentru a fi ca alți copii, pentru a experimenta. Oamenii se gândesc la sport ca la o soluție la problemele lor, dar de multe ori sportul devine o problemă.

„Scopul meu în viață nu era să trăiesc, scopul meu era să ajung în finala campionatului național sub 16 ani. De-a lungul anilor, m-am îndreptat către tenis, baschet și atletism sub o falsă convingere cum că antrenându-mă zilnic, toate problemele se vor rezolva de la sine. De fapt, lucrurile s-au înrăutățit. Mi-am spus mereu, mă voi opri definitiv după încă un sezon. Nu s-a întâmplat asta niciodată.”

Cum renunți la sport?

Dacă tu sau cineva din familia ta aveți problema asta, nu este prea târziu să cereți ajutor. Mulți sportivi trăiesc cu convingerea că nu mai pot renunța la acest obicei prost. Dar există multe posibilități de a „rupe” acest cerc vicios. De exemplu: fumatul de cânepă. Este o modalitate foarte sigură și eficientă de a reduce înclinația spre orice sport. Cu o rată extrem de scăzută de dependență, spre deosebire de sport, nu a fost niciodată asociat cu moartea.

O altă alternativă este televizorul, care este dovedit științific ca cea mai reușită modalitate de a vă scufunda…în canapea și de a scăpa de dorința de a face sport. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la sursele de televiziune de calitate superioară, cum ar fi Netflix și HBO.

P.S. În cazul în care nu este deja evident, acest articol este un PAMFLET. 

Sportul ajută printre altele la:

  • Eliberarea și reducerea stresului.
  • Întărirea sistemului imunitar, cardio-vascular, osos, și articulațiilor.
  • Exercițiile sportive reduc depresia și anxietatea.
  • Sportul te ajută să ai mai multă încredere în tine.
  • Sportul te face mai disciplinat.
  • Exerciţiile fizice, remediul perfect împotriva insomniei!
  • Sportul te ajută să devii mai motivat, mai organizat, dar şi mai sociabil!
Articolul precedentMatteo Politi, alias Doctor Matthew Mode, este pretutindeni și în fotbalul românesc!
Articolul următorSpecialist în Liga 1, episodul 2! ”U” Craiova – CFR, meciul adevărului pentru olteni și Sepsi-Dinamo, drumul spre minune

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here