Trei profesori de la Universitatea din Vigo, Galicia, Spania. Ei sunt vinovați pentru vâlva apărută în jurul lui Pique și a faimoasei sale certe cu Pep Guardiola, variantă SF apărută prin presa sportivă românească, propagată ulterior și pe unele bloguri.
O să le dau numele poate se gândesc și cluburile românești să apeleze la ei: Carlos Lago, Luis Casais și Eduardo Dominguez. Cei trei lucrează, împreună, în echipa de cercetare Hi20, sub tutela Facultății de Știință a Educației Fizice și Sportului din Vigo.
Povestea este următoarea:
În meciul de Liga Campionilor de săptămâna trecută, Pique nu a fost titular, ba mai mult, Guardiola nu l-a pus nici rezervă, preferând să îl trimită în tribunele stadionului din Leverkusen. Automat, au apărut speculațiile: ba că Pique a fost pedepsit pentru prestațiile mai slabe din ultimul timp, ba că Guardiola l-a tras de urechi pentru relația cu Shakira , ba că cei doi s-au certat și fundașul și-a încasat pedeapsa adicentă…
La conferința de presă de după respectivul meci, Guardiola spunea că antrenorii manevrează multă informație de care spectatorii și ziariștii nu au cum să afle. ”Se referea la munca noastră” , spune Luis Casais, unul dintre cei trei profesori mai sus menționați.
Ce fac ei de fapt?
Munca lor e similară oricăror metode științifice de investigație: culegerea de date și indexarea lor într-o reconstituire virtuală pentru a putea fi folosite mai târziu. Cu sistemul lor de măsurători pentru care folosesc opt camere video și un program informatic numit Amisco, cei trei profesori sunt capabili să descopere toate secretele randamentului unui jucător anume. Obiectivul acestor cercetării este ” estimarea potențialului real al fiecărui jucător înainte de fiecare meci, permițându-le antrenorilor planificarea cât mai corectă a rotațiilor înainte ca jucătorul să ajungă la punctul limită al oboselii”. Mai pe românește, cei trei îi spun antrenorului: ”Ăla nu mai poate, nu îl băga azi”, lucru care s-a întamplat și în cazul lui Pique.
Deasemenea, cei trei ( au mai lucrat pentru cluburi precum Lyon, Lille, Spartak Moscova sau Espanyol ), le permit jucătorilor să afle în ce zone ale terenului se cheltuie mai mult efort, ce mișcări și ce situații trebuie să evite pentru a nu se accidenta, ce distanțe și ce viteze să nu depășească ținând cont de datele strânse până în acel moment.
Informația a fost dezvăluită de site-ul El Confidencial.