A murit fotbalul la Sibiu…

2
3201

Veste tristă pentru microbiștii sibieni! Sibiul n-a avut suficientă voință pentru a se menține nici măcar pe a doua scenă a fotbalului românesc și ca urmare a lipsei fondurilor, principala echipă a orașului de pe Cibin și-a anunțat astăzi retragerea din campionatul Ligii a 2-a!

Voința Sibiu a cunoscut o ascensiune foarte rapidă dar și decăderea a fost pe măsură! În doar cinci ani, formația a reușit să ajungă din Liga a IV-a până în Liga 1! Sper să nu greșesc, însă cred că Voința Sibiu are o istorie mai veche de 2007. Spun asta pentru că la începutul anilor 2000, o Voință activa în liga a IV-a pe terenul din cartierul Ștrand! Mai știu că la un moment dat, echipa a promovat în Liga a III-a și asta se întâmpla înainte de 2007. Istoria echipei care a murit astăzi este următoarea: promovează rând pe rând, din Liga a IV-a în Liga 1 începând cu sezonul 2008/2009. Promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc a fost posibilă datorită deciziei FRF de a retrograda formația Poli Timișoara din cauza datoriilor. Voința a câștigat dubla pentru promovare după ce a trecut de Săgeata Năvodari cu scorul de 2-0 la general. După un sezon în Liga 1, Voința termină pe locul 16, cu 32 de puncte și retrogradează în Liga a II-a. Până astăzi, când s-a luat decizia retragerii din campionat, Voința a jucat 7 partide, acumulând 7 puncte și situându-se pe locul 9 în clasamentul Ligi a II-a, Seria B2.

Începând din acest moment, la Sibiu se mai joacă fotbal doar în ligile a IV-a și a V-a. În liga a IV-a evoluează următoarele formații: Continental, ASA și Voința Sibiu II! Cel mai probabil, echipa a doua a Voinței se va desfința și ea. În Liga a V-a, Sibiul se mândrește cu încă două echipe, Rookies  și Amero Sibiu.

Fotbalul sibian se leagă în special de două clubluri: Șoimii și Inter Sibiu, echipe dispărute din pricina aceluiași motiv pentru care a dispărut astăzi și Voința!

Cea mai longevivă echipă sibiană de fotbal a fost Șoimii cu o activitate de aproape 90 de ani. În primii 35 de ani de la înfințare, alb-negri au evoluat mai mult prin Diviziile B și C. Promovarea pe prima scenă a fotbalul românesc o realizează în 1948, dar nu reușesc să se mențină mai mult de un sezon și șoimii se întorc în Divizia B unde rezistă timp de 36 de ani (1950 – 1986). Echipa revine în a doua ligă pentru încă 3 sezoane (1989 – 1992), după care retrogradează în Divizia C, divizie în care, după nouă ani își găsește sfârșitul!

Deși existența lui a fost de doar 18 ani, cel mai titrat club sibian este Inter Sibiu! A fost creat în 1982 și a dispărut în 2000. Ascensiunea Interului începe în 1986 când promovează în Divizia B iar după numai doi ani, Sibiul avea pentru a doua oară în istorie o echipă pe prima scenă a fotbalului românesc acolo unde avea sp evolueaze timp de opt sezoane. Cea mai bună performanță a fost obținută în sezonul 1990/1991 când formația sibiană a terminat pe locul 4 în clasament, loc care i-a asigurat o prezență în Cupa Balcanică, pe care o și câștigă! Acesta este singurul și cel mai important trofeu al echipei.

Parcursul sibienilor în Cupa Balcanică a fost următorul:

Prima rundă:

19 septembrie 1990 – Tur:

17 Nentori 0-0 Buducnost Etar V. Târnovo 0-0 OFI

2 octombrie 1990 – Retur:

Buducnost 2-1 17 Nentori OFI 2-1 Etar Veliko Târnovo

Semifinale:

24 octombrie 1990 – Tur:

OFI 2-1 Inter Sibiu Buducnost 0-0 Galatasaray

6 noiembrie 1990 – Retur: Inter Sibiu

1-0 OFI Galatasaray 1-1 Buducnost

9 aprilie 1991 – Finala

Buducnost 0-0 Inter Sibiu

Arbitru: Vutsaras Maletios (Grecia);

Stadion: Titograd;

Buducnost: D.Lekovic, Calov, Tatar, M.Bozovic, Mirocevic, Saveljic, Mijovic, B.Brnovic, A.Drobnjak, Dmitrovic, Scepanovic

Inter Sibiu: Adrian Blid, Voicilă, Laurențiu, Dorinel Munteanu, Gh. Mihali, Cioroianu, Stănescu, Zamfir, Zotincă, Burhel, Jurcă, Mărgarit

23 aprilie 1991 rejucarea finalei:

Inter Sibiu 1-0 Buducnost

 Laurențiu 105′  [după prelungiri]

Arbitru: Dimitar Dmitrov (Bulgaria);

Stadion: Municipal, Sibiu

Spectatori: 17.000

Inter Sibiu: Adrian Blid, Cotora, Mihali, Cioroianu, Laurențiu; Banuta, Jurcă, Mărgarit, Dorinel Munteanu; Zamfir (119 Boar), Vasîi (86 Burchel)

Buducnost: S.Petrovic; Mirotic, Saveljic, Mirocevic, Calov; Perovic (91 Tuzovic), Rmandic, Dmitrovic, Scepanovic (64 Trnevski); Bozovic, Dragas

Articolul precedent”Fotbaliștii” Stelei au rău de înălțime!
Articolul următor#PronoLiga1! Etapa a 12-a!

2 COMENTARII

  1. Bravo Dani, imi place cum scrii! Articolul este grozav, ne ofera o viziune perfecta despre fiecare meci. E super, tine-o tot asa!

  2. I just like the helpful info you supply to your articles.
    I will bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly.
    I am somewhat certain I will be informed many new
    stuff proper here! Good luck for the next!

    Here is my web blog Made

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here