A murit Earl Lloyd, primul jucător de culoare din istoria NBA

A debutat în 1950 cu Washington Capitals, echipă pentru care a jucat doar șapte meciuri

0
1486

earl lloyd

Earl Lloyd, primul baschetbalist de culoare din istoria NBA, a decedat joi la vârsta de 86 de ani.

Lloyd a debutat pe 31 octombrie 1950 cu Washington Capitals, cu doar o zi înainte ca Chuck Cooper, alt jucător de culoare, să debuteze cu Boston Celtics. Lloyd juca primul său meci în NBA după o negociere între propietarii echipelor, având ca punct culminant o amenințare făcută de Ned Irish, fondator și propietar al celor de la New York Knicks ”Dacă nu mă lăsați să transfer jucători de culoare, ies din campionat!”. Nu era o simplă amenințare, ci una făcută de unul dintre cei mai influenți oameni ai acelor vremuri în baschetul american. După un vot foarte strâns, 6-5 pentru, s-a permis transferul jucătorilor negri.

Carl Bennett, patron la Fort Wayne Pistons, decedat între timp, avea să povestească mai târziu cum unul dintre cei care s-au opus i-a reproșat votul pozitiv ”Tu știi ce ai făcut? În maximum cinci ani, trei sferturi din jucători vor fi de negri, asta dacă vom supraviețui. Nu va mai veni nimeni să ne vadă. Ați distrus baschetul profesionist”.

La câteva săptămâni distanță după acel vot, Boston Celtics îl alegea în prima rundă a draftului pe Chuck Cooper, de la echipa Universității Duquesne, iar Whasinghton Capitals, în cea de-a noua, pe Earl Lloyd. Ned Irish l-a luat și el pe Sweetwater Clifton pentru al său Knicks, câteva săptămâni mai târziu.

earl lloyd whasington capitals
sursă foto cronicagto.com

Chiar dacă Chuck Cooper a fost primul jucător negru ales la un draft NBA, cel care avea să debuteze din această postură avea să fie Earl Lloyd. ”Am intrat pe teren și globul pământesc a continuat să se învârtă. Nu a spus nimeni nimic” povestea Lloyd mai târziu, insistând o dată și încă o dată că nu a trecut prin nici un episod cu tentă rasistă. ”Problemele pe care le-am întâlnit le întâlnea orice negru în anii 50. Ne-am dus la Fort Wayne, în Indiana, iar în 1950, culoarea neagră nu era foarte iubită acolo. M-au lăsat să dorm în același hotel cu colegii mei, însă nu să și mănânc la aceeași masă cu ei. Nu mi-a plăcut, însă m-am născut și am crescut în Virginia. Discriminarea făcea parte din viața mea”.

syracuse nationals
Al doilea din stânga, pe rândul de sus, cu Syracuse Nationals sursă foto media.syracuse.com

Cu Capitals a jucat doar șapte meciuri, pentru că a trebuit să se înroleze în armată, acolo unde a stat timp de doi ani de zile. La întoarcere nu i-a mai găsit pe cei de la Capitals, desființați între timp, și a semnat cu Syracuse Nationals, echipă pentru care a jucat timp de șase sezoane, ultimii doi ani din carieră jucându-i în maieul celor de la Detroit Pistons.

Retras, Lloyd a fost pe punctul de a mai sparge o barieră, cea a antrenorilor de culoare din NBA, în 1965, atunci când a fost pe punctul de a ocupa postul respectiv la Detroit Pistons. În locul său a fost preferat Dave DeBusscherre, iar primul antrenor negru din istoria NBA avea să fie Bill Rusell ( 1966-1969, Boston Celtics ). Lloyd i-a antrenat în cele din urmă pe Pistons, însă în 1972, rămânând totuși în istoria baschetului ca primul jucător negru din NBA.

sursă prima foto jsonline.com

Articolul precedentUEFA îl ignoră pe Messi
Articolul următorBarometrul stranierilor! VIDEO: Herea, Bud, Ninu și Predescu, marcatori în acest weekend!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here