A fost odată: Romelu Lukaku (Anderlecht Bruxelles)

0
1002
Belgia întreagă și treptat întreaga Europă vorbea și nu se oprea din vorbit de un puști de doar 16 ani care juca la Anderlecht. Se numea Romelu Lukaku, fiul unui emigrant congolez, care la rândul său a plecat de pe continentul african pentru a-și încerca norocul prin diviziile inferioare ale fotbalului belgian.

Vorbeam de micul Lukaku. Tipul numai mic nu era, 95 de kilograme și 1.92 m, surprindea pe toată lumea cu gabaritul său. A început sezonul ca rezervă la echipa de club și la selecționata U-21, ca mai apoi să fie titular indiscutabil în ambele echipe. Nu se oprea din marcat: opt goluri în Jupiler League.

Atacant central, o potență ieșită din comun, foarte rapid în ciuda gabaritului, se mișca pe tot frontul de atac cu lejeritatea unui atacant scund și dovedea a fi foarte generos cu colegii săi care se află în poziții mai bune de a marca.

Mult mai agil decât fizicul său vrea să arate că poate dezechilibra chiar și în duelurile unu la unu. Știe să se folosească de corpul său și o face perfect în momentul în care trebuie să protejeze balonul. Înălțimea sa îl ajută să strălucească în duelurile aeriene, intrând în forță din spate la fazele fixe și trimițând lovituri de cap precise.

Ce avea să se întâmple?

Belgia a mai avut niște speranțe depuse în Emile M. Penza, un atacant spectaculos care pe atunci juca la modesta echipă elvețiană FC Sion, după eșecurile numite Schalke 04, Hamburg sau Manchester City. M. Penza, congolez și el la origini, și-a ratat cariera de fotbalist în afara terenului de fotbal. Tipic pentru fotbalistul sărac ce ajunge faimos și cu mulți bani și nu mai are timp pentru a-și cheltui banii.

Din cauza asta, Roger Lukaku, tatăl lui Romelu, a preferat ca fiul său să rămână la Anderlecht și să nu își abandoneze studiile, rezistând ofertelor mai mult decât tentante venite în acea vară de la Chelsea, Manchester United sau Arsenal (cluburi engleze care controlau ca nimeni altcineva piața belgiană).

Ceea ce îl facea și mai interesant pe Lukaku era viteza cu care își arde etapele de progresie având doar 16 ani. Ajuns titular la Anderlecht, a tras clopotele pe continent odată cu meciul jucat împotriva olandezilor de la Ajax în Europa League. Toți am ținut minte acest nume: Romelu Lukaku care marcase până în 2009 pentru Anderlecht la toate categoriile de vârstă, 121 de goluri în 88 de meciuri.

Articolul precedentJucători de legendă: Nicolae Lupescu
Articolul următorDivizia A, sezonul 1978/79: Dinamo 3–4 FC Argeș, 24 iunie 1979

1 COMENTARIU

  1. multe talente stralucesc cand sunt copii sau adolescenti dar se pierd dupa o anumita varsta…bine nu in toate cazurile

  2. multe talente stralucesc cand sunt copii sau adolescenti dar se pierd dupa o anumita varsta…bine nu in toate cazurile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here