Acum exact 20 de ani, Italia a pierdut finala Campionatului Mondial din 1994 disputat in Statele Unite in fata Braziliei in urma loviturilor de departajare dupa ce Roberto Baggio a ratat penalty-ul decisiv. Baggio cucerise in 1993 Balonul de Aur si titlul de cel mai bun jucator al anului dupa ce castigase Cupa Uefa cu Juventus.

Pana in finala Baggio inscrisese 5 goluri insa dupa 120 de minute scorul a fost 0-0 iar soarta meciului era decisa de loviturile de departajare. Dupa ce ambele echipe au batut 4 penalty-uri scorul era 3-2 in favoarea Braziliei iar Baggio, care jucase accidentat, a tras peste transversala iar titlul mondial a mers in Brazilia.

Acest moment a ramas in istoria fotbalului chiar daca de atunci si pana in vremurile noastre au mai fost multi jucatori legendari care au ratat pealty-uri decisive. Primul penaty batut de Baggio pentru Italia dupa acest moment a fost impotriva celor din Chile la CM 1998. Tot la acel turneu, Baggio a marcat un penalty chiar in fata gazdelor in sferturile de finala insa de data aceasta Italia a pierdut calificarea in semifinale din cauza penalty-urilor ratate de Albertini si Di Biagio.

“In ceea ce priveste penalty-urile eu va pot spune ca am ratat doar cateva in cariera mea. Asta e ca sa intelegeti ca nu exista o explicatie simpla pentru ceea ce s-a intamplat in  Pasadena in 1994. Cand am mers spre punctul de la 11 metrii eram destul de lucid, cat de lucid poate fii un om in asemenea momente. Stiam ca Taffarel intotdeauna se arunca “jos” asa ca am decis sa trag la mijloc, undeva la jumatatea plasei ca el sa nu o poata prinde cu picioarele. A fost o decizie inteligenta pentru ca Taffarel s-a aruncat in stanga lui si niciodata nu ar fi scos lovitura planuita de mine. Din pacate mingea a luat-o trei metrii peste bara transversala.

In ceea ce priveste lovitura de pedeapsa, eram accidentat insa eram pe lista executantilor din echipa asa ca am tras. Nu am fugit niciodata de responsabilitati. Doar cei care au curajul sa bata un penalty il rateaza. In acel moment am ratat si asta m-a afectat de-a lungul anilor. A fost cel mai urat moment din cariera mea. Inca am vise cu acel moment. Daca as putea sa sterg un moment din cariera mea cu siguranta acela ar fi.”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here