Omul care schimbat istoria contemporana a fotbalului, la un pas de a intra in inchisoare

0
1813

Iunie 1990. Conducerea clubului belgian RFC Liege îi propune lui Jean-Marc Bosman ( 26 ani ) prelungirea contractului cu un an de zile, însă cu o reducere de salariu de 60%. Fotbalistul nu acceptă mizerul abuz și se gândește să plece în Franța să joace în liga secundă la USL Dunkerque.

Fotbalul s-a schimbat mult în ultimii ani, însă mare parte din schimbarea lui i se datorează acestui fost fotbalist, mediocru până la acel moment, care nemulțumit de cum îl trata clubul a decis să schimbe cariera de sportiv pe una de atlet prin sălile tribunalelor.

Hotărât să plece la Dunquerque, Bosman a dat piept în piept cu piedicile puse de clubul căruia încă îi aparținea. Echipa belgiană era hotărâtă să nu îl lase să plece dacă nu primește in jur de 11.500.000 de franci belgieni ( cam 70 000 de euro acum )drept indemnizație. Fotbalistul termina contractul și considera inacceptabilă o asemenea pretenție. Negocierile din RFC Liege și USL Dunquerque se rup, belgienii îl scot din lot și pornește nebunia.

Jean Marc Bosman, 15 decembrie, ziua sentintei.

În scenă apare Jean-Luis Dupont, avocat în drept comunitar care ieșea cu vecina lui Bosman. Fotbalistul i-a povestit prin ce trece și au pornit împreună un proces ce avea să îi facă celebrii. Începutul acelui proces avea să fie și finalul carierei sale de fotbalist. După zeci de procese și peste cinci ani de zile petrecuți prin săli de tribunale sau birouri de avocați, pe 15 decembrie 1995, Jean-Marc Bosman obținea sentința pe care o urmărea încă de la începutul cazului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene dându-i drept de cauză, declarând ilegale indemnizațiile primite de pentru transferuri, totodată eliminând numărul limită de jucători străini europeni permis într-o singură echipă. Bosman a primit o compensatie de 20 de milioane de franci belgieni.

15 decembrie 1995. O dată importantă în istoria fotbalului. Prăpastia dintre cluburile bogate și cele sărace s-a adâncit și mai mult, iar United, Barcelona, Bayern sau Real Madrid au început să culeagă de pe continent cam tot ce era mai bun, nu puține fiind cazurile în care echipele s-au prezentat pe gazon cu un 11 titular format exclusiv din jucători străini. Numele lui Bosman va dăinui în istoria fotbalului nu pentru un gol marcat din foarfecă sau un dribling celebru, ci pentru că a schimbat istoria contemporană a fotbalului.

Ce s-a întâmplat cu Bosman?

În 2011, Bosman a fost protagonistul unui reportaj publicat de catre ziaristii de la The Sun.  Conform publicației britanice, fostul fotbalist, ajuns la vârsta de 48 de ani, e acum sărac lipit, dependent de alcool, având ca unică sursă de venit ajutoarele sociale acordate de statul belgian. A fost acuzat că și-a agresat concubina și pe una din fiicele acesteia, justiția belgiană condamnându-l la un de închisoare pentru violență domestică, pedeapsă pe care o putea evita indeplinind trei condiții: terapie psihologică, analize sanguine periodice și renunțarea la alcool. Însă, cum Bosman nu a făcut nici una, nici alta, judecătorii au revenit, au cerut să se renunțe la pedeaspsa inițială, iar acesta ar putea ajunge după gratii în următoarele zile, pentru că, din câte relatează presa din Belgia, sentința definitiva este pe punctul de a fi anunțată de către Tribunalul din Liege.

Articolul precedentCehia, aproape de finala Cupei Davis
Articolul următorDupa cel mai bun joc al sezonului, Dinamo pierde la Targu Jiu cu 1-2!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here