”Erau înarmați cu sticle, bâte, bări de fier și în același timp își făceau fotografii cu telefonul” .

incidente violente atletico amdrid deportivo la coruna

Mărturiile unora dintre cele care au văzut pe viu violentele incidente ce au avut loc în dimineața zilei de duminică în apropierea stadionului Vincente Calderon sunt cât se poate de edificatoare. ”Ne-a surprins numărul mare de suporteri radicali la o oră atât de matinală. Dintr-o dată, au început să se bată în mod brutal și unii dintre ei au căzut în râu. A fost teribil” spune unul dintre martori pentru El Pais.

Cu puțin înainte de ora nouă, ultrașii din Frente Atletico s-au strâns în Madrid Rio, parcul ce se întinde de-a lungul râului Manzanares, în apropierea stadionului Vincente Calderon, așteptându-și ”omologii” veniți din A Coruña, cu care își dăduseră ”întâlnire” pe whatsapp înaintea meciului Atletico – Deportivo. Bătaia a început în jurul orei 8:40, iar în timpul violentei încăierări, Francisco Javier Romero Taboada, 43 de ani, a fost lovit în cap, după care a fost pur și simplu aruncat în râul Manzanares de către ultrașii din Frente Atletico. Taboada era și el ultras, făcând parte din Los Suaves, cea mai violentă facțiune din Blues Riazor.

Poliția a informat ulterior că la bătaie au participat inițial în jur de 60 de ultrași din partea celor două grupări, ulterior numărul lor urcând la 180, ultrașii Depor primind ajutor din partea celor din Bukaneros ( ultrași Rayo Vallecano ) și Alkor Hooligans ( Alcorcon ), în timp ce Frente Atletico i-a avut ca aliați pe Ultras Boys ( Sporting Gijon ), aceștia din urmă fiind protagoniști într-un incident similar avut loc în luna februarie a acestui an, înaintea unui meci dintre Deportivo și Sporting, în Segunda Division.

Implicarea unui număr ridicat de grupări ultras denotă faptul că violenta întâlnire a fost premeditată însă, chiar și așa, autoritățile au considerat că meciul Atletico Madrid – Deportivo la Coruña este de ”risc scăzut” desfășurând un dispozitiv de securitate obișnuit pentru astfel de întâlniri.

Câteva ore mai târziu, ultrasul bătut și aruncat în râul Manzanares, a murit la spital, în ciuda eforturilor de a îl salva făcute de medici. Alți 12 participanți la aceste incidente au fost răniți, în timp ce un polițist a fost și el rănit în timpul intervenției forțelor de ordine ajunse la fața locului.

Autoritățile fug de responsabilitate

LPF ( Liga spaniolă ) a încercat să suspende desfășurarea meciului care urma să înceapă la ora 12:00, ora locală, însă „nu a fost posibil din cauza faptului că nu s-a putut comunica cu Federația Spaniolă de Fotbal”. În schimb, Federația a motivat disputarea meciului cu o recomandare venită din partea poliției ”Cu zece minute înainte de disputarea meciului s-a decis că suspendarea lui era riscantă pentru că stadionul era deja plin„.

Francisco Taboada, cunoscut și ca Jimmy de către ultrașii Riazor Blues, avea 43 de ani și a lăsat orfan un băiețel de patru ani.

Sete de răzbunare

La cateva ore de la tragicul incident, în A Coruna, șase ultrași mascați au atacat doi suporteri Atletico Madrid care urmărea meciul într-un bar.

Două grupări ultra cu antecendente violente

frente atletiÎn urmă cu 16 ani, în 1998, Aitor Zabaleta, suporter Real Sociedad, a fost asasinat înaintea meciului pe care echipa sa urma să îl joace pe același stadion Vincente Calderon, cu Atletico Madrid. Fanul basc a fost înconjurat de un grup de ultrași din Frente Atletico și înjunghiat în inimă de către Ricardo G.C., care ulterior a fost condamnat la 17 ani de închisoare. Frente Atletico, cea mai radicală grupare a suporterilor de pe Vincente Calderon, a fost fondată oficial în 1982, iar membrii săi sunt cunoscuți susținători ai ideologiei politice de extremă-dreapta, de unde și înfruntările violente cu Bukaneros, grupare ultra cu orientăre politică antifascistă.

Cei din Los Suaves ( Riazor Blues ) nu sunt nici ei niște sfinți. În 2003, Marcel Rios, unul dintre membrii acestui grup a decedat după ce a fost agresat de un „coleg de galerie”. Rios, 31 de ani, încerca să protejeze de furia colegilor săi un copil ce purta tricoul echipei rivale, în acel caz Compostela. Riazor Blues s-a dizolvat după acel tragic moment, capii galeriei recunoscând că s-au depășit limitele și cerând scuze familiei celui decedat, echipei, suporterilor și orașului A Coruña. Riazor Blues a reapărut în tribunele stadionului El Riazor după câteva luni și, chiar dacă s-a încercat îndepărtarea radicalilor din Los Suaves, întâlnirile organizate înainte meciurilor au devenit un obicei, având ca aliate grupările similare de la Rayo Vallecano ( Bukaneros ), Sevilla ( Biris ) sau Athletic Bilbao ( Tripustelak ).

Precedente în fotbalul spaniol

aitor zabaleta
Aitor Zabaleta, suporter Real Sociedad, ucis de către un membru Frente Atletico

14 ianuarie 1991 – Frederic Rouquier, un tânăr suporter francez al celor de la Espanyol Barcelona a decedat după ce a fost înjunghiat de către un grup de skinheads aparținând Boixos Nois, gruparea radicală a ultrașilor FC Barcelona. Boixos Nois  au fost interziși pe Camp Nou urmare a acestui incident.

15 martie 1992 – Guillermo Alfonso Lazaro, 13 ani, a decedat după ce a fost loit de o torță aruncat din tribuna în timpul meciului Espanyol Barcelona – Cadiz ( Primera Division ). În prezent, torțele sunt interzise pe stadioanele spaniole.

11 martie 1994 – Emiliano Lopez Prada, 19 ani, a fost înjunghiat într-un bar din A Coruña după ce s-a bucurat la un gol în timpul unui meci dintre Atletico Madrid și FC Barcelona.

Dintr-un motiv similar, în Grecia s-au suspendat toate meciurile

La finalul lunii septembrie a acestui an, Ministerul Sportului elen a suspendat toate meciurile oficiale din fotbalul grec după decesul lui Kostas Katsoulis, suporter al celor de la Ethnikos Pireu. Katsoulis a decedat în urma unor incidente similare ce au avut loc cu ocazia unui meci din cea de-a treia divizie a fotbalului elen.

Articolul precedentBarometrul stranierilor! Eric Bicfalvi, golgheterul din nămeți!
Articolul următor#PronoLiga1! Doi lideri înainte de ultima etapă a turului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here