Finalul anului 1985. AC Milan tocmai era eliminată din Cupa UEFA de mult mai modesta echipă belgiană Zulte-Waregem, în timp ce nici în campionat lucrurile nu stăteau tocmai bine, departe de titlul din Serie A. Mai mult, de parcă situația sportivă nu ar fi fost îndeajuns de dezastruoasă, președintele Milanului de atunci, Giuseppe Farina fuge în Africa de Sud vrând astfel să evite pușcăria, acuzat fiind de evaziune fiscală. În locul său apare ca președinte provizoriu un anume Rosario Lo Verde.

Sunt momentele în care în Milano se face marele anunț și anume acela că Silvio Berlusconi vrea să cumpere clubul. Nu era Berlusconi atât de cunoscut ca acum însă își făcuse  un nume ca om de afaceri și i se spunea deja ”Sua Emmitenza”  . Afacerile imobiliare îi mergeau cât se poate de bine, iar piesa de rezistență din portofoliul său era Canale Cinque ( lansat în 1980 ), post de televiziune aflat în plină ascensiune.

De la stanga la dreapta: Lo Verde, Franco Baresi, Berlusconi, Nardi

Vestea că Berlusconi vrea să cumpere clubul AC Milan nu a fost pe placul tuturor celor care erau implicați într-un fel sau altul acolo, unul dintre ei fiind una dintre fostele legende ale echipei, Gianni Rivera, în acel moment vicepreședinte. Berlusconi a găsit însă în cele din urmă nișa pe unde să intre în acționariatul clubului, reușind să cumpere partea lui Gianni Nardi, cel care deținea cele mai multe procente, . Manevrele de abordaj se termină pe 20 februarie 1986, zi in care are loc și este făcută publică tranzacția dintre cei doi. Chiar dacă Berlusconi nu intră în mod oficial în posesia clubului până pe 24 martie, la AC Milan data de 20 de februarie se sărbătorește în fiecare an un fel de reînființare a clubului.

Ulterior, Gianni Rivera a fost dat afară de la club, în timp ce Nardi a fost ținut de Berlusconi la club până în 2011, an în care a murit la vârsta de 80 de ani.

O dată intrat în posesia clubului, Berlusconi îl angajează pe Arrigo Sacchi, un antrenor mărunt din punct de vedere al palmaresului care presta la Parma. Ce a urmat e istorie. Cu Sacchi și trio-ul olandez Van Basten- Gullit – Rijkaard, AC Milan a atins perfecțiunea, transformându-se într-una din cele mai bune și frumoase echipe din istoria fotbalului.

Din 1986, cu Berlusconi la cârmă, AC Milan a câștigat 26 de trofee naționale și internaționale, între care opt titluri în Serie A și 5 în Liga Campionilor.

Așadar, zi istorică azi pentru AC Milan, iar pe San Siro ajunge Barcelona, echipă cu care își dispută calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

În celălalt meci al serii, ultima optime de finală, se vor întâlni Galatasaray și Schalke 04.

sursă fotografii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 3 =