Dacă azi, echipele din Liga 1 se tem până și de formații din Luxemburg, în urmă cu 13 ani nu aveam emoții nici măcar cu echipe din Bundesliga sau Eredivisie. Pare greu de crezut, dar într-o seară de 15 februarie a anului magic 2006, sezon în care am avut echipe în sferturile și semifinalele Cupei UEFA, Rapid și Steaua jucau în deplasare, în Germania și Olanda, și reveneau acasă, nu cu rezultate bune pentru calificare, ci cu victorii!

Hertha Berlin – Rapid și Heerenveen – Steaua, meciurile tur din ”Șaisprezecimile” Cupei UEFA, sezonul 2005-2006, aduceau multă bucurie în rândul fanilor fotbalului din România. Făcând o paranteză a melancoliei, trebuie să spunem că azi, 15 februarie 2019, sună extrem de ciudat să spui ”Rapid și Steaua impresionează în Europa”. Niciuna dintre ele nu mai există pe prima scenă. Una e în Liga a 3-a, alta e în Liga a 4-a. În Liga 1 mai avem doar FCSB, urmașa fără nume, fără suporteri și fără emblemă a Stelei. Dar să revenim la seara magică de acum 13 ani.

Rapidul lui Răzvan Lucescu, antrenor aflat azi pe cai mari în Grecia, respectiv Steaua lui Cosmin Olăroiu, un antrenor aflat pe grămezi mari de bani în Asia în prezent, se deplasau la Berlin și la Heerenveen pentru a lua o opțiune importantă la calificarea în ”optimile” Cupei UEFA.

Hertha – Rapid 0-1. Giuleștenii, ”zid” de temut la Berlin!

Pe lângă victoria uriașă din Germania, Rapidul lui Răzvan Lucescu a prestat și un joc extrem de solid la Berlin. Fără teamă, cu multă îndârjire, agresivitate și posesie prelungită a balonului, Rapidul a fost tot timpul peste adversar. Hertha s-a bazat pe Marcelinho, însă defensiva românilor a făcut imposibile spațiile “decarului” brazilian.

Faza care a dus la înscrierea unicului gol s-a petrecut în minutul 67 și l-a avut ca protagonist pe Daniel Niculae. Atacantul rapidist a fost angajat foarte bine de Bădoi și a fost faultat in careu de Cairo. Intrat pe teren în minutul 64, Vali Negru a șutat pe mijlocul porții, transformând penalty-ul acordat de arbitrul spaniol Eduardo Itturalde Gonzalez.

Centralul iberic s-a mai remarcat pe final de meci, atunci când i-a eliminat pe actualul jucător al Barcelonei, Kevin-Prince Boateng (18 ani la acea dată) și pe Madlung.

steaua-rapid-cupa-uefa

După victoria de la Berlin, Răzvan Lucescu, și-a felicitat jucătorii, însă le-a atras atenția asupra dificultății partidei retur. “Sunt nemți și nu renunță niciodată. Ați văzut cât de periculoși au fost în final, deși erau în inferioritate numerică. Victoria noastră este cât se poate de clară. Am jucat mai bine decât Hertha, dar trebuie să fim atenți in retur”

Heerenveen – Steaua 1-3, victorie clară a ”Barcelonei Estului”

”Părăsită” de spectaculosul Oleg Protasov, Steaua mergea la Heerenveen cu Cosmin Olăroiu pe bancă și mulți o considerau o echipă fără prea mult aplomb ofensiv. Cu toate acestea, în Olanda, elevii lui Cosmin Olăroiu au impresionat. La finalul meciului, portarul olandezilor, Brian Vandenbussche, a făcut o comparație măgulitoare: ”Steaua este Barcelona Europei de Est!”

Meciul din Olanda a început prost pentru Steaua, iar gazdele au apărut pe tabelă destul de repede, prin Bruggink (’24). Bucuria olandezilor nu a durat mult, pentru că decarul Nicolae Dică (’29), până de curând antrenor la FCSB, a egalat și a stabilit scorul primelor 45 de minute. După pauză, la rampă a ieșit fundașul golgheter Dorin Goian (’76), cel care a dus scorul la 2-1. Peste alte două minute, Sorin Paraschiv (’78) înscrie cu un șut superb din afara careului, iar calificarea era jucată.

steaua-cupa-uefa

Cosmin Olăroiu s-a declarat mulțumit de jocul echipei sale, dar mai ales de determinarea arătată: ”Jucătorii au interpretat foarte bine partitura pe care ne-o propuseserăm. M-a impresionat la ei determinarea cu care au jucat. Cred că i-am surprins pe olandezi cu presiunea pe care am creat-o mai ales în prima repriză. Au fost fantastici. Cu toate acestea, am ratat câteva mari ocazii, exasperant de ușor”.

surse: worldfootball.net, jurnalul.ro

foto: prosport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × three =