Vineri, ora șapte dimineața. Două grade temperatură acompaniau cei 150 de romi ( țigani ) care se îndreptau spre stația Perrache din Lyon. Îi așteptau trei autobuze plătite de statul francez și o escortă polițienească până la aeroport. Destinul: România. Motivul: expulzarea administrativă de pe teritoriul francez. Recompensa: 300 euro pentru fiecare adult și 100 euro pentru fiecare copil.

Sâmbătă, la ora șapte seara, 35 000 de spectatori prezenți pe stadionul Geoffroy-Guichard din Saint Etienne, la o aruncătură de băț de Lyon, îl ovaționau pe Banel Nicoliță, cel care marcase în minutul 84 golul trei al echipei sale. Aripă dreapta, luptător și urât. Așa îl caracterizează presa franceză. O icoană postmodernă pentru Armani Dolce & Gabbana. Unul dintre țiganii cu care poți dormi liniștit în casă, în regiunea Lyon.

Franța sarkozistă a pus în aplicare operațiunea cu tentă rasială la adresa țiganilor români undeva prin anul 2010. În ultimele săptămâni, peste 800 de țigani, așa ca Nicoliță, au fost expulzați de acolo. O spusese și The Guardian în vară, atunci când Bănel a fost transferat la Saint Etienne pentru 700 000 euro: ” Saint Etienne a transferat un țigan, în timp ce Franța le dă bani ca să plece!”.

Nicoliță, 26 ani, încă nu știe ce e aia insultă rasistă în … Franța. În România, i se aplecase. Probabil că îl ajută și cei 35 000 de euro pe care îi câștigă lunar. ”Țigane. Cioaro!!!”, se auzea mai mereu pe stadioanele din România, chiar și pe Ghencea, din partea celor cărora li se părea un sacrilegiu faptul că banderola de căpitan a celei mai iubite echipe din România atârna pe brațul unui minoritar tuciuriu.

A stat șase ani la Steaua, loc unde a reușit să se facă iubit de către marea majoritate a suporterilor, însă mergând mereu pe o sârmă ghimpată care de cele mai multe ori îi zgârăiau gambele. I s-a întâmplat atunci când a marcat autogolul de pe Santiago Bernabeu sau cel de la Iași. Lui îi trebuiau zile întregi pentru a își reveni, suporterilor luni întregi pentru a se mai calma din înjurături. De 32 de ori internațional, este singurul țigan din naționala României.

Acum, Bănel trăiește liniștit, lucru ciudat pentru un țigan, fără familie, însă cu un loc de titular asigurat la Saint Etienne, după multe momente dificile din punct de vedere al adaptării. Ar fi și mai funny ca aura lui crească și mai mult și să fie cumpărat de Paris Saint Germain. Bănel, țiganul de pe Parc des Princes. Cu galeria ultra radicală în peluză, cu Sarkozy în tribună și cu steliștii făcând spume pe twitter sau facebook.

Bănel Nicoliță a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști români în 2011. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × three =