Cartea lui Thomas Kistner, redactor de specialitate la cunoscutul organ de presa interregional „Süddeutsche Zeitung“, care apare la München, se citeste pe nerasuflate ca un roman de aventuri, ca o carte despre fapte criminale iesite din comun petrecute sub mantia ascunzatoare a celui mai adulat joc din lume: fotbalul.

Autorul, care a cercetat faptele cu o neobisnuita tenacitate ani de-a randul, consultand numeroase surse oficiale si inoficiale, ascultand parerile si relatarile unor cunoscatori, insideri si observatori dezvaluie modul in care la fiecare patru ani cel mai important eveniment sportiv, campionatul mondial de fotbal este servit marelui public de o clica corupta si criminala, nascuta din masinatiile unui adevarat paianjenis tesut in mare parte de actualul presedinte al forului mondial, Sepp Blatter.

Fara ocolisuri autorul reda caile si tertipurile prin care reteaua presedintelui a pus in miscare cele mai abile metode pentru a obtine sau negocia drepturi lucrative prin scamatorii financiare, modul in care s-au acordat sau cumparat anumite functii, activitatea din „culisele“ federatiei internationale pentru manipularea alegerii organelor de conducere, acordarea drepturilor de organizarea a turneelor finale, mijlocirea unor sponzori si atragerea in cursa a unor politicieni oportunisti sau corupti si ei.

Thomas Kistner, un cunoscator al scenei de mai bine de doua decenii, se ocupa de mult vreme de observarea acestei intreprinderi miliardare care este FIFA. Cartea este o suma a investigatiilor intreprinse de-a lungul anilor, o sinteza fara precedent in acest domeniu, constituind un adevarat act de acuzare bazat in primul rand pe indicii verosimile, intreaga „poveste“ fiind prezentata cu agilitate si o nota de suspens demne de un roman politist. Thomas Kistner cauta si reuseste sa faca cunoscuta acea parte a jocului cu balonul rotund in lume care pentru multi se afla pe partea asa-zisa neluminata, deci necunoscuta, nebanuita si necrezuta a fotbalului international.

Fara a lua placerea celor care se vor decide sa lectureze cartea amintim titlul catorva capitole: Canale intunecate, Curata Elvetie si coruptia, Razbunarea lui Blatter, Cine da mai mult, Rotatie la FIFA, Limbajul banilor, Un martor nedorit, Game over, In slujba FBI samd. Cartea este greu de lasat din mana, practic daca te apuci de ea nu o mai parasesti pana nu o termini. Pentru munca si rezultatele obtinute multumiri sincere confratelui Thomas Kistner.

***Cartea avand 426 pagini a aparut in limba germana la editura Droemer/Knauer in anul 2012 sub titlul: FIFA-Mafia, Die schmutzige Geschäfte mit dem Weltfussball

G.L. Neamtu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here