U Cluj la ceas de sarbatoare – 90 de ani cu “sepcile rosii”

3
379

La începutul anului 1919, Societatea academică a studenţilor români “Petru Maior” din Budapesta şi-a mutat sediul la Cluj, odată cu ea venind aici şi organizaţia ei sportivă, care “avea acum toate posibilităţile să se organizeze temeinic, devenind un suprem for de îndrumare sportivă şi nu numai a studenţimii” (ziarul “Patria”).
Afluenţa mare a tineretului dornic de a urma studiile la Cluj a impus rezolvarea multor probleme privind viaţa universitară. Astfel, s-a hotărât înfiinţarea la Cluj a unei “Cetăţi universitare”, in randul careia a fost proiectat pentru prima oară în istoria învăţământului românesc şi un Institut de Educaţie Fizică.
Ziarul “Patria” publică un articol în care studenţii “ce au jucat deja fotbal la vreo echipă, sau cei care doresc să joace de acum înainte sunt invitaţi să se prezinte în sala Prefecturii pentru a lua parte la înfiinţarea Clubului sportiv «Universitatea»“. Prima consfătuire, la care au venit peste 100 de fotbalişti, a fost urmată de câteva întâlniri la arena din parcul oraşului, la căminul studenţesc “Avram Iancu” şi în saloanele Automobil Clubului.
Un component al primei echipe “U”, mijlocaşul Brutus Raţiu, şi-a notat câteva amintiri: “După formarea comitetului s-a luat şi hotărârea cea mare: săptămâna următoare pe teren, al primul antrenament. Si iar am venit mai mulţi decât mi-aş fi închipuit. Aşa s-a născut «U» şi Victoria, cea care avea să ne fie rivală ani şi ani de zile…”.
Primul meci oficial s-a disputat în 16 mai 1920, la Arad, cu Gloria. “”Studentii” s-au impus cu 3-1 prin reusitele lui Crâsnic II, Târla şi Vătian.
Iata cum a aratat prima formatie (conform documentelor păstrate doi jucători, Meţianu şi Târla):
portar: Mihai Tripa (student la Politehnica din Praga); fundaş dreapta: Aurel Guga (student Academia Comercială); fundaş stânga: Eugen Meţainu (student la Drept); mijlocaş dreapta: Brutus Raţiu (student la Drept); mijlocaş central: Ioan Nichin (student la Drept); mijlocaş stânga: Petrila Petica (student la Drept); marginas dreapta: Arcadie Crâsnic I (student la Medicină); inter dreapta: Sabin Vaţianu (student la Medicină); centru atacant: Eugen Crâsnic II (student la Drept); inter stânga: Sabin Târla (student la Drept);mărginaş stânga: Nicolae Gruescu (student la Medicină).
.
In anii urmatori, U Cluj s-a remarcat si prin faptul ca a devenit prima formatie romaneasca participanta la un turneu international, in 1923 (clujenii jucând cu câteva din cele mai importante echipe din Franţa, Italia şi Iugoslavia: 0-5 Stade Francaise (campioana Franţei), 4-2 cu Lyon, 3-0 cu Grenoble Etudiant Club, 0-1 cu Politehnica Torino şi 1-2 cu HASK Zagreb (campioana Iugoslaviei).
Intaia participare intr-un campionat national s-a consemnat in editia 1932/1933, cand s-au aflat in grupa cu Venus Bucureşti, NAC Oradea, Unirea tricolor, RGM Timişoara, AMEF Arad şi Braşovia. Dupa egalul de la Bucuresti, 3-3 cu Venus, sepcile rosii s-au calificat in finala unde au dat peste faimoasa Ripensia. Meciurile s-au jucat in sistem tur-retur, prima intalnire avand loc la Timisoara.
Pe 9 iulie 1933, ardelenii au aliniat urmatoarea formula: Sepsi – Iancovic, Sfera, Gain, Ghilezan, David, Sârbu, Ploeşteanu, Sepi II, Stefănescu, Surlaşiu.
“In minutul 5, un contraatac “U”-ist duce scorul la 0-1, marcator Stefănescu. Ripensia ripostează şi înscrie de două ori, prin Ciolac şi Bindea. Sepi II egalează cu un şut fulgerător, dar Dobay îi duce din nou pe timişoreni în avantaj. În repriza secundă Ripensia e dezlănţuită şi acelaşi Dobay face 4-2. Ploaia devine torenţială şi arbitrul este nevoit să oprească jocul timp de 20 de minute. “U” trece la cârma jocului şi reduce din scor prin Sârbu, 4-3, dar cu două minute înainte de final, Dobay, cu un şut de zile mari, stabileşte scorul final: 5-3.”
Returul (16 iulie 33) de la Cluj a insemnat un asediu la poarta banatenilor, dar fara rezultat. 0-0, si cronica Gazetei Sporturilor prezenta astfel: “Ripensiei îi era suficient un egal, aşa că a jucat pentru el”. Stundentii au pierdut atunci sansa de a deveni campioni.
..
PENTRU ROMANIA!
.
În 1940, după ce nord-vestul Transilvaniei a fost rupt din trupul ţării prin Dictatul de la Viena, mii de clujeni au ales refugiul. Printre ei, jucătorii şi conducătorii echipei de fotbal Universitatea Cluj, care au refuzat să joace în campionatul maghiar, făcând unul dintre cele mai frumoase gesturi din istoria fotbalului românesc.
Prima partida oficiala la Sibiu s-a jucat intr-o zi de octombrie 21, in 1940, in fata studentilor bucuresteni, SS impunandu-se la final cu 2-1.
“U” a împlinit un sfert de veac de existenţă în bejenie.
“Băieţii s-au răspândit care încotro. Era greu. Din ce în ce mai greu. Şi totuşi, parcă dinspre munte, venea o dungă de lumină… Venea, ea, dunga de lumină”, scria doctorul Mircea Luca în volumul său de memorii, intitulat “Şepcile roşii”.

Un alt episod memorabil ce da farmecul Universitatii Cluj a fost compunerea primului cantec dedicat unei echipe de fotbal din România, tot in vremea bejeniei. Compozitorii – Nelu Brateş, Seva Ivanov, Relu Constantinescu şi Mircea Olteanu – au format o trupă care a rămas cunoscută sub numele de “Zombby”. Lansarea oficială a “imnului-marş” a avut loc la Teatrul Naţional din Sibiu, în faţa unei săli arhipline.
Performantele de amintit din acea perioada sunt accederea în finala Cupei României, în sezonul 1941-1942. Din păcate, “U” a fost înfrântă la Bucureşti de Rapid, cu 7-1.
“Îmi era parcă frică să calc pe pietre, pentru ca nu cumva ceva să se mişte şi să se schimbe” se descrie intr-un paragraf emotionant al cartii lui Mircea Luca trairea momentului revenirii in Cluj, din 26 iunie 1945.
..
Dupa remiza cu Progresul din semifinale, stundentii s-au calificat in finala gratie unui criteriu inedit (media varstei mai mica decat a bucurestenilor). Astfel, pe 11 iulie 1965, U Cluj a dat piept in finala cu Dinamo Pitesti. Meciul a fost transat de R. Câmpeanu 11 si Ivansuc 55, golul pitestenilor fiind doar o consolare. Cupa a luat drumul Clujului!
* Ştiinţa Cluj – Dinamo Piteşti 2-1
Marcatori: R. Câmpeanu 11, Ivansuc 55 / Ţurcan 65
Ştiinţa: Moguţ – Marcu, Georgescu, Grăjdeanu, R. Câmpeanu – V. Alexandru, Neşu – N. Szabo, Ivansuc, Adam, I. Suciu. Antrenor: Andrei Sepsi.
..
Au urmat ani de cadere si de renastere. In campionatul 75/76 au terminat pe ultimul loc si au luat drumul B-ului, apoi au revenit in 79/80, dar la finalul editiei 81/82 au retrogradat iarasi. Promoveaza in vara lui 85 si raman in Divizia A 6 sezoane consecutive, pana la finele lui 90/91 cand s-au clasat din nou pe 18. Castiga seria a 3-a si startul anului competitional 92/93 gaseste U.Cluj in prima divizie. Din pacate, un nou parcurs dezastruos il au in editia 98/99 cand ocupa un loc retrogradabil – 17. Reintoarcerea in Liga 1 are loc in 2007, dar, rezista doar un singru sezon, finalul gasindu-i pe ultima pozitie si invinsi de rivala CFR cei ce gratie celor 3 puncte au devenit campioni.
.
Aurel Guga a fost cel dintâi cãpitan al echipei nationale de fotbal a României si a marcat golul decisiv în primul meci oficial, 2-1 cu Iugoslavia. Gratian Sepi a participat la Campionatul Mondial de fotbal din 1934. Acelasi Sepi a marcat nu mai putin de 4 goluri în meciul România – Ungaria 5-1, din data de 24 septembrie 1933. De asemenea, trei fosti jucãtori care au trecut si pe la “U” au participat la Campionate Mondiale moderne: Sabãu (Italia 1990), Dobos si Dulca (Franta 1998).
..
In luna septembrie se implinesc 90 de ani de la punerea bazelor celor numiti si “Sepcile rosii” – Universitatea Cluj.
..
Ioan Chirilă şi Mircea Luca încheiau cartea “Şepcile roşii” cu următoarele cuvinte, care se dovedesc a fi, in prezent, la fel de proaspete: “Universitatea Cluj a învins şi a pierdut atunci când nu se aştepta nimeni. Până şi victoria ei din Cupa României este rezultatul unor coincidenţe de calendar, când studenţii au găsit forma maximă prin legile hazardului. «U» a încercat de câteva ori să fie mai mult decât poate. A încercat să uite ceea ce este. A încercat, în ultimă instanţă, să nu mai fie «U», jertfind minunata potcoavă neagră de pe pieptul ei studenţesc, în numele dorinţei de a fi ceea ce niciodată nu va putea fi. Universitatea Cluj va fi întotdeauna doar o campioană a elanurilor nestăvilite. Poate exista oare un titlu mai frumos?”.
..
Informatii si foto: www.universitateacluj.ro”

Articolul precedentProbleme de spațiu
Articolul următorEurogoluri: Gerrard în Liverpool – Hull City si … cateva bonusuri

3 COMENTARII

  1. Foarte interesant articolul . Pacat ca o echipa cu o istorie ce impresioneaza in mod placut oscileaza in ultimul timp dintr-o liga in alta .

  2. Haide Universitatea, lupta Universitatea, tu esti tineretea noastra, noi pe tine te iubim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here