tokio 1

Delegația Madridului plecase spre Buenos Aires cu speranțe imense și crezându-se mare favorită la organizarea Jocurilor Olimpice din 2020, mai ales că era cea de-a treia candidatură consecutivă, după cele din 2012 și 2016. Însă, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de pe teren, Madridul a fost eliminat încă din prima rundă de votare, pierzând teren în fața delegațiilor din Tokio și Istanbul.

tokio 2020În cele din urmă, Tokio a fost ales ca gazdă a Jocurilor Olimpice din 2020, iar peste Madrid s-a așternut un văl al tristeții, al frustrării, al disperării de a fi tras ultimul glonte în această cursă de a pune mâna pe ceva ce credeau că este o bună șansă de a ieși din gaura neagră în care a fost afundată Spania din cauza crizei economice.

De altfel, Tokio a fost ales tocmai din cauza puterii economice cu care s-a bătut în piept la prezentarea finală ,  punctul forte cu care au făcut lobby în lunile anterioare. Capitala japoneză, care a mai organizat Jocurile Olimpice în 1964, a învins Istanbulul obținut 60 de voturi, față de 36 ale otomanilor în scrutinul secret și electronic.

Așadar, Tokio mai are la dispoziție opt ani de zile pentru a finaliza lucrările la aproximativ 60% din instalațiile sportive cu care își va primi vizitatorii în 2020, instalații care încă nu există.

11 locații vor fi temporare, însă japonezii trebuie să construiască, printre multe altele, velodromul, un stadion de volei cu o capacitate de 15 000 de locuri, arenele pentru meciurile de badminton sau baschet, stadioanele pentru meciurile de hochei pe iarba și, piesa principală a acestui puzzle, Stadionul Olimpic din Kasumigaoka, stadion care se va ridica peste fundația vechiului stadion olimpic din 1964 și care urmează să aibă o capacitate de 80 000 de spectatori.

Pentru toate astea, guvernul nipon a alocat un buget imens, peste 4500 de milioane de dolari, bani care sunt deja la pastrare in banci inca de la candidatura din 2016,   Comitetul Olimpic International apreciind ca riscurile ca planul sa nu fie dus la capăt din cauza problemelor financiare să fie minime.

Un alt punct de determinant în alegerea capitalei japoneze a fost avansul tehnologic, cu sloganul ”Descoperă ziua de mâine” asiaticii promițând să scoată la iveală tot ce au mai nou în acest domeniu, pentru ca JO 2020 să fie cele mai spectaculoase din istorie.

La 56 de ani distanță, Tokio urmează să organizeze iar Jocurile Olimpice. 3000 de milioane de dolari au cheltuit atunci niponii, ediția din 1964 fiind prima transmisă color la televiziunile din Europa și Statele Unite. Însă Tokio nu s-a oprit doar la culori cu revoluția tehnologica. În 1964 au apărut reluările cu camera lentă și computerele ce înregistrau timpii exacți la competiții.

Pune cineva la îndoială că japonezii sunt capabili să termine toate astea la timp?

Mai jos puteti viziona cele trei clipuri promotionale cu care delegațiile din Istanbul, Tokio și Madrid au încercat să obțină voturile olimpice la prezentarea finală de la Buenos Aires.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × four =