Pe 24 februarie 2005Steaua București, o echipă care ajunsese doar un nume istoric în Europa de Est, prin amintirea finalei de la Sevilla, eliminase pe Valencia, echipa numărul unu din Europa în sezonul precedent. După opt ani, pe 21 februarie 2013, aceeași Steaua București, simbolul fotbalului românesc, reușește să scrie o nouă pagină de istorie și elimină un alt nume mare al Europei, Ajax Amsterdam.

Asemănările între cele două adevărate minuni sunt de-a dreptul izbitoare:

1. Ambele meciuri s-au jucat în 16-mile de finală ale Europa League/Cupa Uefa

2. Dublele cu Valencia și Ajax s-au disputat în aceeași lună și aproximativ la aceleași date.

3. Scenariile dintre cele două întâlniri au fost aproape similare: 0-2, 2-0, prelungiri și lovituri de departajare. Doar scorul de 4-3 cu Valencia (dp), respectiv 4-2 cu Ajax a fost diferit.

4. Steaua a plecat din postura de outsider, atât în 2005, cât mai ales acum, în 2013, o perioadă relativ grea, cu scandaluri, critici la adresa antrenorului, jucători suspendați, jucători accidentați.

5. Comentatorii partidei! Emil Grădinescu, de departe cel mai bun comentator din istoria fotbalului românesc și Bogdan Cosmescu, îndeaproape, au comentat atât dubla cu Valencia, cât și cea cu Ajax.

6. În 2005, eroul Stelei a fost Andrei Cristea, autorul unei duble. În 2013, eroul a fost Vlad Chiricheș, cu o pasă de gol și un gol de EXCEPȚIE, poate cel mai frumos al zilei în Europa League. Atât Cristea, cât și Chiricheș au purtat tricoul cu numărul 21! 

7. Jucători din linia a doua a Stelei au făcut jocuri bune și au marcat cu calm de la 11 metri. În 2005, Florin Lovin, azi Lucian Filip.

Revenind la meciul din această noapte magică, trebuie să spunem că Steaua a fost de-a dreptul magică, fabuloasă, a fost, cum impecabil o spunea Emil Grădinescu la microfonul dolce, ”sinonimul eroismului”. Dacă până acum, pe drept, criticam acid jucătorii Stelei, de această dată trebuie să ne scoatem pălăria în fața lor și să îi apaludăm la scenă deschisă pentru curajul, tăria și eroismul de care au dat dovadă. Într-adevăr, Steaua nu a câștigat nimic, nu a ajuns în finală, nici măcar în semifinale sau sferturi, însă a reușit ceva cu care fotbalul românesc se întâlnește odată la un deceniu: SĂ NE FACĂ MÂNDRI CĂ SUNTEM ROMÂNI!

Cum spuneam mai devreme, dacă am dat destul în jucători, criticându-i mai mult decât virulent, acum trebuie să îi felicităm pe fiecare în parte:

În 2005, o echipă care fusese bătută clar cu 2-0 pe Mestalla, se reinventa și întorcea, pe Ghencea, o calificare la care nimeni nu mai spera:

Hamutovski, Ogararu, Radoi, Ghionea, Petre Marin, Paraschiv, Dorinel Munteanu, Dica, Oprita, Dinita, Cristea, M. Tudor, Lovin, Bostina, Baciu, Ciocoiu, Nicolita

Antrenor: Walter Zenga

Astăzi, un nou lot, se reinventa după o partidă palidă pe Amsterdam Arena, și punea la punct un Ajax Amsterdam plin de jucători care, în 1-2 ani, vor umple campionatele puternice ale Europei: Tătăruşanu, Rîpă, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici, Prepeliţă, Ad. Popa, Rusescu, Chipciu, Tănase, Tatu, Nikolic, Filip, Pîrvulescu

Antrenor: Laurențiu Reghecampf

Final, Steaua – Ajax 2-0 (2-2 agg, 4-2 dp)

Pe 7 martieSteaua – Chelsea, o dublă de gală, o dublă care va aduce pe Arena Națională jucători de legendă ai fotbalului britanic, o dublă care, nu în ultimul rând, va aduce în România deținătoarea UEFA CHAMPIONS LEAGUE!

În celălalt meci al zilei care a implicat o echipă din România, CFR Cluj – Inter Milano 0-3 (0-5 agg), un rezultat conform cu diferența de valoare și de formă dintre cele două echipe.

Iată toate rezultatele din 16-mi!

Rubin Kazan – Atletico Madrid 0-1 (2-1 agg.)

Dnepr – FC Basel 1-1 (1-3 agg.)

Genk – VFB Stuttgart 0-2 (1-3 agg.)

Lazio – Borussia Mönchengladbach 2-0 (5-3 agg.)

Lyon – Tottenham 1-1 (2-3 agg.)

Metalist – Newcastle 0-1 (0-1 agg.)

Benfica – Leverkusen 2-1 (3-1 agg.)

Bordeaux – Dinamo Kiev 1-0 (2-1 agg.)

Chelsea – Sparta Praga 1-1 (2-1 agg.)

Fenerbahce – BATE 1-0 (1-0 agg.)

Hannover – Anzhi 1-1 (2-4)

Liverpool – Zenit 3-1 (3-3 agg.)

Olimpiakos – Levante 0-1 (0-4)

Plzen – Napoli 2-0 (5-0 agg.)

 

Partidele din optimi sunt următoarele:

Plzen v Fenerbahce 

Benfica v Bordeaux

Anzhi v Newcastle

VFB Stuttgart v Lazio

Tottenham v Inter

Levante v Kazan

FC Basel v Zenit

STEAUA v Chelsea

4 COMENTARII

  1. Pentru a risipi orice banuiala de rea intentie recunosc public ca sunt un vechi simpatizant al echipei Steaua, e adevarat nu a celei care ii apartine lui Becali ci a alteia din vremuri mai bune.
    Totusi, exagerarile ma deranjeaza, Steaua a castigat, pe merit, dupa un meci de lupta, s-a calificat, bravo ei, bravo pentru fotbalul romanesc dar de aici si pana la a vorbi de “eroism” este cale lunga.
    O observatie pertinenta ca intre colegi.

  2. Bravo, ai punctat exact ce era de punctat,( o seara magica, o lupta intre 22 de jucatori) , dar acum este dovada clara ca multimea de pe NATIONAL ARENA, A FACUT MAI MULT DECAT AL 11-LEA JUCATOR.
    Se poate spune ca aseara a fost revelionul pentru a 2-a oara in 2013 si poate pentru majoritatea o rabufnire de bucurie si de foame a reusitei.
    Cred ca cei de la HOLOGRAF ar trebui sa faca melodia PRIMAVARA INCEPE CU STEAUA….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + 13 =