Pep Guardiola are plăcutul și merituosul hobby de a își duce în fiecare zi copiii la școală. O rutină care a fost mereu respectată de către colegii copiilor săi, care din când în când mai rupeau protocolul pentru a îi cere antrenorului Barcelonei câte un autograf pe tricourile cu Messi și Iniesta. Asta până în ziua de 7 mai 2009, zi în care curtea colegiului la care își duce zilnic odraslele l-a primit plină până la refuz de elevi, părinți și porfesori. Aplauzele i s-au revărsat asupra, iar de la ferestrele școlii i se scanda numele:

– De ce te aplaudă tată? avea să îl întrebe Marius.
Guardiola îi răspunse: – Pentru că sunt mulțumiți fiule.

Pe Guardiola îl încânta faptul că fanii blaugrana sunt mulțumiți, mai mult, îl umplea de mândrie faptul că în ultimul timp, tot mai mulți puștani mergeau la școală îmbrăcați în tricoul Barcelonei.

Să dăm timpul înapoi. În septembrie 2007, Frank Rijkaard începea cel de-al cincilea sezon al său ca antrenor al Barcelonei, având ca garanție cucerirea a două titluri de campion în Primera Division și o Ligă a Campionilor, titluri câștigate drept consecință a unui fotbal frumos, spectaculos și eficace. Erau vremuri în care Joan Laporta, președintele Barcelonei gândea că Rijkaard avea să fie unicul antrenor din timpul mandatului său. Îl încântă gândul că se apropie de modelul Ferguson de la Man. United sau Wenger de la Arsenal. Însă alarma a fost pornită după ce timp doi ani nu s-a câștigat nici un titlu, iar antrenorul olandez a scăpat din mână pleiada de vedete pe care o avea sub comandă. La sfârșitul sezonului 2006-2007, sezon în care Real Madrid îi suflase titlul de sub nas în ultimele frânturi ale campionatului, Rijkaard îi promitea președintelui: Am să rectific acolo unde s-a greșit. Ceea ce s-a întâmplat sezonul ăsta nu se va mai repeta. Nu avea să reușească.

În timpul ăsta, marele Johann Cruyff, retras de mult timp, și ca jucător și ca antrenor însă mereu rămas pe orbita Barcelonei, aflat în strânse legături cu cei din conducerea clubului catalan, îl pescuia pe Pep Guardiola din mijlocul unui petreceri câmpenești al unei mici localități de lângă Barcelona:

– Ce ai de când să faci?
– Aș vrea să antrenez într-o bună zi.

Cruyff a văzut în geniul din fostul mare jucător al Barcei și i-a convins pe șefii să îi dea un post de antrenor la echipele de juniori din La Masia, pepiniera de talente de unde au ieșit Xavi, Messi, Iniesta, Puyol sau Bojan.

Pe 4 septembrie 1984, au venit și mi l-au luat, povestește cu precizie Dolores Guradiola, fără să poată să ascundă însă umbra tristă ce îi străbate chipul. Este ziua în care fotbalul i-a smuls copilul din brațe atunci când Pep avea doar 13 ani. Ziua în care Barcelona lua la sânul său un copil care dădea impresia de orice, numai de faptul că avea să producă lucruri mărețe nu. Ziua în care Josep Guardiola Sala, pe numele său întreg, intra în La Masia cărând o geantă mai mare decât el.

I-au arătat stadionul, cantonamentul și terenurile de antrenament și l-au dus în camera pe ușa căreia erau puse literele ce formau numele său:

– Uite mamă, de acum când mă trezesc dimineața, am să văd în fiecare zi Camp Nou! Acolo avea să înceapă procrearea unui vis, un vis ce avea să se transforme în 16 titluri cucerite în timpul cât a jucat pentru Barcelona.

2007-2008. Promisiunea lui Rijkaard de a readuce Barca pe linia de plutire se topea precum un cub de zahăr într-o ceașcă fierbinte. Real Madrid i-a suflat iar titlul, de data asta mult mai categoric, englezii de la United l-au eliminat din semifinalele Champions League, Ronaldinho și Deco jucau mai mult prin baruri decât pe gazon, iar echipa era la pământ cu moralul. Președintele Laporta s-a dat bătut. Modelul United și Arsenal nu avea să prindă pe tărâm catalan. Era timpul pentru a fi trasat un Plan B, moment în care Cruyff pleacă spre terenurile pe care Guardiola își antrena puștii pentru a lua masa cu el.

– E pregătit pentru marele salt, avea să îl avertizeze pe Laporta.

Barcelona este eliminată pe 29 aprilie de către Manchester United. Pe 6 mai 2008, Laporta se prezintă la maternitatea Dexeus din Barcelona pentru a îl felicita pe Guardiola căruia tocmai îi născuse soția o fetiță, ocazie cu care îi propune postul de antrenor al echipei cu care cunoscuse consacrarea.

– O să iasă bine, avea să își liniștească Pep nevasta, vâzându-i neliniștea de pe chip.

Nu avea să își imagineze însă că atât de bine. Valentina este o fetiță minunată, iar la distanță de numai un an, Barcelona avea să câștige dubla Cupă-Campionat în Spania. A urmat apoi și câștigarea Ligii Campionilor, la cârma celei ce de atunci începea să fie considerată în lumea fotbalului drept cea mai bună echipă de fotbal a tuturor timpurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × two =