suporteri-romania

Au ajuns ultrașii unguri în București pentru meciul pe care naționala Ungariei îl va juca împotriva naționalei României și presa a avut un os de ros. ”ASALT MONDIAL” ( așa era scris, cu majuscule ) , ”Capitala sub teroare” , ”Bucureștiul sub asediu”, ”Bataie generala in Gara” sau, cel mai cel, de la Realitatea, ”Incidente fara precedent in Romania”. De parcă ne-au atacat ungurii cu bombe sau, mai rău, Oprescu s-a apucat să sterilizeze câinii maidanezi.

În timp ce presa română, cam toată, nu doar cea sportivă, avea loc de joacă unde să bată chioțea, citind pin blogurile spaniole, am dat de un articol cât se poate de interesant pe care îl voi reporduce integral ( fără nici o adăugire, așa că eventualele erori de documentare sunt ale autorului ) mai jos.

România – Ungaria, un joc al steagurilor

Cluj-Napoca. Koloszvár. Klausenburg. Trei nume pentru același oraș. În română, maghiară și germană. Capitală istorică a Transilvaniei, Cluj-Napoca este unul dintre principalele orașe ale României și 20% din populația sa este de origine maghiară. Restul sunt români. Însă în 1910, 80% din populație era ungară și doar 20% erau români. Pe lângă asta, pe multe hărți ale acelei epoci numele orașului apărea în germană deoarece orașul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, iar în el trăia o mică minoritate care vorbea limba germană.

Regiunea Transilvaniei face parte din statul român din anul 1920. Înainte era pământ unguresc, cu românii care trăiau acolo cerând autonomia sau unirea cu statul român. Între 1940 și 1945, urmare a unei decizii luate de Hitler, Transilvania a fost din nou trecută sub comanda Budapestei, iar în 1945 s-a întors în mâini românești. La mijloc, refugiați, violență, asasinate, schimburi ale plăcuțelor de pe străzi și nume de orașe. Azi sunt ungurii cei care trăiesc în Transilvania și cer autonomia sau visează să formeze parte din statul ungar. Rolul acestei minorități maghiare din România a complicat mereu relațiile dintre cele două state. Când naționale de fotbal se întâlnesc, lucrurile se complică. Așa cum se întâmplă și săptămâna asta.

Rapidistii-au-rabufnit---Cand-ungurii-ne-au-ars-steagul-cum-a-fost--Meciul tur de la Budapesta a fost învăluit în polemică, după ce în săptămâna anterioară un fan Rapid București a ars un steag al Ungariei în timpul meciului cu CFR Cluj. CFR Cluj este un club identificat cu minoritatea maghiara, motiv pentru care gestul fanului rapidist a fost considerat provocator. În tribunele stadionului celor de la CFR Cluj pot fi văzute steaguri românește ( ale celor din gruparea Comando Gruia ), însă și simboluri maghiare, precum cele purtate de KVSC, un grup ce poartă numele original al clubului în limba ungara: Kolozsvari Vasutas Sport Club ( echipa muncitorilor feroviari din Koloszvar ). Patronul CFR Cluj este Arpad Paszkany, unul dintre cei mai importanți membrii ai comunității maghiare din România.

Arderea acelui steag a încins spiritele la meciul jucat în capitala ungară. La conferința de presă premergătoare meciului, responsabilii federației ungare au refuzat să angajeze un traducător care să știe și limba română. Atunci când ziariștii români au întrebat în engleză, li s-a răspuns în ungurește. Nu au înțeles nimic.

Meciul de la Budapesta s-a jucat fără spectatori, deoarece ungurii erau sancționați din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor în timpul unui meci amical cu Israel. Fără public, România a scos un egal ( 2-2 ), cu un gol marcat în ultimul minut. În afara stadionului s-au aruncat cu obiecte în autobuzul care transporta jurnaliștii români , iar poliția a făcut uz de forță împotriva manifestanților unguri. Arderii steagului și episodului din conferința de presă li s-a mai adăugat și un al treilea factor: meciul se juca în săptămâna în care Ungaria sărbătorea ziua națională, iar membrii comunității maghiare din România au sărbătorit-o cu manifestații la care s-au strâns în jur de 10 000 de persoane, precum cea de la Kezdivasarhely ( Târgul Secuiesc ). Curios, regiunile în care ungurii sunt majoritari, nu sunt lângă frontieră. Zona în care ei sunt majoritari este situată în estul Transilvaniei, în centrul României. Este cunoscută ca Szekle ( N.R. Probabil că jurnalistul spaniol se referea la Székelyföld, Ținutul Secuiesc ). În această regiune au avut loc manifestațiile cu cei mai mulți participanți, făcându-și prezența steagul Szekle, cel care îi reprezintă pe ungurii din estul Transilvaniei ( albastru, cu o dungă aurie și o semilună ). Un steag foarte controversat pentru că autoritățile românești vor să o dea jos de pe instituțiile oficiale unde ungurii sunt majoritari. Polemica este atât de puternică încăt Ministerul de Externe a amenințat că îl va expulza pe ambasadorul ungur de la București. La Budapesta, în schimb, steagul a apărut în parlament ca semn de solidaritate.

Aceasta este o istorie de lungi controverse și simboluri vechi. Meciul de la București se va juca cu spectatori în tribune, printre care și aproximativ 4000 de fani unguri. In jur de 1000, cei mai radicali, s-au organizat în propriul lor tren. Alții sunt cetățeni români, de etnie maghiară, bineînțeles. Autoritățile române au avertizat că nu vor permite ca fanii vizitatori să afișeze steaguri provocatoare precum cel al Ținutul Secuiesc sau steagul Casei Arpad, steagul istoric al naționalismului maghiar, care face referință la casa regală care a pus bazele statului ungar.

Pentru fotbaliștii sau antrenorii unguri cu pașaport românesc situația nu a fost nicioadată simplă, mai ales că s-au văzut nevoiți mereu să își arate fidelitatea. Doi dintre cei mai buni antrenori din istoria României erau unguri, Laslo Boloni și Stefan Kovacs, cel care a antrenat-o pe Ajax între 1971 și 1973.

România și Ungaria sunt doi vecini care nu se înțeleg prea bine. Cele două simt ca fiind a lor o regiune, Transilvania, faimoasă pentru poveștile cu Dracula. Însă această regiune este plină de povești mult mai interesante. Este leagănul unora dintre cei mai buni scriitori unguri și români, este un pâmânt al culturii, al mâncărurilor bune … și al disputelor. De fiecare dată când un fotbalist ungur și unul român se luptă pentru un balon, mii de persoane simt că în joc este o chestiune de stat.

Articol scris de Toni Padilla, jurnalist pe teme internaționale la Radio Marca.

3 COMENTARII

  1. Fara a parea subiectiv, observ o tenta pro-Ungaria! Nu prea sunt de acord cu unele afirmatii, probabil o mare influenta a jucat-o scoala prin ceea ce ni s-a spus/prezentat. De asemenea, media joaca un rol important dar si ceea ce vrem noi sa credem ca popor: ca suntem cei mai buni.

  2. Vlad, tenta pro-Ungaria a acestui reporter este foarte vizibila! Un idiot, care scrie si el ca n-are ce face, culegand informatii de pe wikipedia!

  3. Un articol obiectiv. Cu toate ca am reusit sa ii invingem la fotbal, am pierdut meciul cu civilizatia, bunul simt s.a.m.d. Marian Dumitrache relata spusele premierului Romaniei, Victor Ponta, acesta cerea calm si indemna la comportament civilizat pe toti cei prezenti la Arena Nationala. Din pacate pentru noi ca tara, ca oameni pentru ca la o adica nu toti suntem pasionati de fotbal, pierdem teren in fata tarilor civilizate cu astfel de escapade. Sub nicio forma nu avem voie sa huduim imnul national, chiar daca este al Ungariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − 18 =