”Avem echipă, avem valoare” suna un cântec de galerie des auzit în tribune la meciurile de fotbal din România, înainte de 1989 și după. La stadioane nu se gândea nimeni, alea le aveam, pe alea defilam.

Trecuți ani, echipele românești care reușeau să se califice în competiții europene intercluburi tot mai ample, cu tot mai multe deplasări, aveau ocazia să joace pe tot felul de stadioane, care de care mai moderne, văzute până atunci doar la televizor. Mult timp, principala mândrie a cluburilor românești în materie de infrasctrucură erau instalațiile de nocturnă, de parcă ar fi făcut o favoare fotbalului și nu una propriei entități.

Trecută febra ”nocturnelor” a apărut febra proiectelor de super-stadioane, ultra-arene, iluzii ce apăreau pe harta României cu o viteză uimitoare, majoritatea dispărând la fel de repede, unele, puține, devenind realitate, în timp ce la altele se muncește cu viteza melcului după lungile chinuri ale facerii.

Arena Brașov

În 2008, autoritățile locale din Brașov anunțau cu mare fast construcția unui nou stadion în orașul de sub Tâmpa. ”Stadionul va avea o capacitate de 23.000 de locuri, va fi de cinci stele, cu tribună acoperită, cu nocturnă, cu gazon încălzit, pentru a nu fi probleme în perioada rece a anului, care durează destul de mult la Braşov. Va fi un stadion exclusiv destinat fotbalului, în plus fiind prevăzute spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, săli de conferinţe, spaţii expoziţionale, birouri, parcări sub şi supraterane, cu aproximativ 4.000 de locuri” scria atunci site-ul mytex.ro. Noua arenă urma să se construiască pe locul Stadionului Municipal din Brașov, stadion demolat între timp, bugetul alocat acestui proiect urmând să fie suportat în două părți egale de către primăria orașului, respectiv Ioan Nicolaie, patronul din acel moment al clubului FC Brașov. ”Potrivit promisiunilor de atunci ale autorităților, ar fi trebuit ca „Brașov Arena” să fie al doilea stadion ca dotări şi mărime din ţară, după „Lia Manoliu” din Bucureşti. Complexul era prevăzut şi cu o sală de sport cu o capacitate de 6.000 de locuri. Lucrările aveau termen de finalizare a doua jumătate a anului 2010, susținându-se, iluzoriu, că stadionul este gata să găzduiască meciuri de la Euro 2012” scrie același site mytex.

Noua arenă din Brașov nu s-a mai construit, proiectul a fost abandonat, iar pe locul lăsat liber de către Stadionul Municipal, primăria vrea să organizeze concerte.

Iași

sursă foto bzi.ro

Construcția unui stadion nou în orașul moldovean a rămas la stadiul de promisiune și aici, vehiculată atât de fostul primar, Gheorghe Nechita, cât și de actualul edil-șef, Mihai Chirică.

În cazul Iașiului, nu a apărut un proiect concret, palpabil, ci doar ”idei” și tot felul de fotografii cu ”fabulosul stadion” ce urma să fie construit în cel mai mare oraș al Moldovei. Nu se știa exact locația lui, pentru că în unele informații stadionul din Copou urma să fie ras de pe fața pământului și mutat pe malul Bahluiului. Ce spunea, rând pe rând, primarii ieșeni despre construcția unui nou stadion acolo?

”În cadrul unei întâlniri a şefilor primăriei cu liderii Consiliului Judeţean Iaşi, cu parlamentarii locali şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, Nichita a vorbit despre o bază sportivă care ar urma să fie ridicată în zona Moara de Foc, undeva la periferia oraşului, înspre localitatea Aroneanu. Singurele detalii suplimentare, în afară de schiţele proiectului, sunt că cele trei stadioane vor fi ridicate prin din fonduri europene, după ce ar urma să fie depusă documentaţia. Ar fi vorba despre un stadion de fotbal de 40.000 de locuri, o sală polivalentă cu capacitatea de 10.000 de locuri şi de o arenă de tenis, care să poată găzdui meciuri de tenis, cu 4.000 de locuri, toate constuite în aceeaşi zonă.

Astea erau planurile fostului primar Gheorghe Nechita, redate într-un articol publicat de adevărul.ro în decembrie 2014. Viceprimarul de atunci, Mihai Chirică, acum primar în Iași, confirma și el puțin mai târziu planurile pentru construcția unui nou stadion. Totul a rămas la stadiul de planuri.

Suceava

sursă foto gazetasv.ro
sursă foto gazetasv

Dacă ar fi să ne luăm după ce au spus autoritățile sucevene în ultimii ani, orașul moldovean urma să se mândrească și el cu construcția unui nou stadion. În 2014, primarul Ion Lungu ( primar și acum în Suceava ) se umfla în piept și punea pe biroul din primărie macheta noii arene. ”“Acesta este noul stadion pentru care lucrăm la documentaţie. Eu sper ca în cele din urmă să putem găsi o finanţare prin fonduri europene şi să facem un stadion cu 15.000 de locuri. Avem mai multe documentaţii de detaliu, cu mai multe cote, cota maxima fiind de 20 de metri înălţime. Sper să avem totul pregatit până se clarifică situaţia fondurilor europene, respectiv axele, măsurile şi ghidul solicitantului. Vreau să avem aprobaţi indicatorii în Consiliul Local ca să putem promova un proiect pentru realizarea unui nou stadion. El poate să coste undeva între 15 şi 18 milioane de eurospunea Lungu la acea dată.

Doi ani mai târziu, Ion Lungu anunța că mai are bani doar pentru o nocturnă instalată pe paragina numită Stadionul Areni.

Hunedoara


Ultimul sosit, însă suntem ferm convinși că nu cel din urmă,  pe această listă de mari proiecte în ce privește construcția de noi stadioane prin frumoasele orașe ale României.

Autoritățile locale din Hunedoare tocmai au anunțat că ”Arena stadionului Michael Klein va fi demolată, iar pe amplasamentul ei va fi construit un nou stadion, cu 10.000 – 12.000 de locuri şi cu nocturnă, potrivit primarului Hunedoarei, Dan Bobouţanu. Investiţia va fi realizată în urma unui parteneriat dintre primărie şi Consiliul Judeţean Hunedoara, dar potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, la asociere pot participa şi alte Unităţi Administrativ – Teritoriale. Primarul Dan Bobouţanu susţine că proiectul noului stadion va fi realizat printr-un program derulat de Compania Naţională de Investiţii, iar noul stadion ar urma să semene cu cel din Târgu Jiu, care nu are pistă de atletism.” scrie adevărul.ro.

Nu au apărut încă imagini cu respectivul proiect, așa că nu ne rămâne decât să mai așteptăm pentru a vedea cam cum ar putea arăta noul stadion din Hunedoara. Poate până atunci vor reuși să facă și o echipă cât de cât competitivă acolo.

Botoșani


Revenim în Moldova, pentru că se pare că acolo e o adevărată competiție inter-regională în ceea ce privește ridicarea de arene sportive care de care mai frumoase.

În 2015, prezenta proiectul viitorului stadion, realizat de o echipă de arhitecți din București.”Stadionul va fi unul de tip ”englezesc”, va fi realizat în patru etape fără a se distruge gazonul, se vor elimina pistele de atletism, astfel că tribunele și mai ales peluzele vor fi mult mai aproape de suprafața de joc. Vor fi parcări, amenajări comerciale.” apare într-un articol postat atunci de către site-ul botosaneni.ro. Tot în acel articol este redată și o declarație a primarului Ovidiu Portariuc ”Am promis-o botoşănenilor, am promis-o echipei şi cred că Botoşaniul merită să aibă un asemenea stadion. Un asemenea obiectiv nu se face de pe o zi pe alta. Acest stadion va deveni un punct de atracţie în oraş şi va reprezenta un model de arhitectură modern”.

Un an mai târziu, nimic nou, doar faptul că la Botoșani se insista cu această idee, care se transformase între timp în modernizarea actualului stadion. ”Mergem mai departe, care sunt soluţiile? Noi avem obligaţia să avem 2000 de locuri acoperite la Botoşani. În bugetul local a fost prinsă o licitaţie pentru proiectare dar este un fel de paravan făcut la ţară. Cred că putem fi inteligenţi, să avem un proiect serios şi să-l modernizăm pe bucăţi. În 5-10 ani îl vom finalizadeclara în 2016 Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani. Propunere stil ”englezesc”, execuție stil românesc.

Reșița


Zeci de mii de suporteri sunt fericiți! România va avea un NOU STADION” suna un titlu scris trei ani în urmă pe un site specializat în astfel de titluri și pe care nu îl vom numi aici.

Ajungem la Reșița, pentru că la această urbe făcea referire respectivul titlu. Am căutat imagini cu zecile de mii de români fericiți și nu am dat decât peste câteva informații despre construcția unui nou stadion pe Valea Domanului. „Avem un proiect prin care am vrea să demarăm construcţia unui nou stadion. Domnul primar a făcut diligenţele necesare la Guvern, a primit şi un răspuns, au fost nişte domni aici care vor să facă o simulare pentru un stadion cu o capacitate de 20.000 de locuri. Au fost săptămâna trecută oameni de specialitate să facă studiul, urmează să vină cu simularea” declara un consilier local din Primaria Reșița în septembrie 2014, citat de către expresdebanat.ro.

În 2015, pe același site se publică o altă informație, conform căreia nu mai este vorba de un stadion nou. Mai concret ”Arena din Valea Domanului, construită în 1926, ar urma să fie modernizată la standarde de Liga I şi chiar cupe europene. Capacitatea stadionului ar creşte de la 6.100 la 14.478 de locuri, tribuna oficială ar fi extinsă semnificativ, ar apărea un corp de clădire nou şi s-ar ridica peluze în spatele celor două porţi. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproape 34 de milioane de lei. Acum, mai trebuie găsiţi doar banii!”

Nu știm dacă banii au fost găsiți, pentru că în Reșița nu a apărut un stadion nou, însă dacă este nevoie de ajutor, putem face un apel la zecile de mii de români fericiți să caute și ei finanțele dispărute.

Va urma…

Articolul precedentInconștientul anului: reține mingea pe linia porții dar pe urmă o ia în brațe și intră cu ea în poartă
Articolul următorVFB Stuttgart și-a concediat un fotbalist pentru că s-a bătut într-o discotecă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here