Sfarsit de Ianuarie 1990. Ecourile Revolutiei continua sa-si faca prezenta in toate colturile pamantului. Nimeni nu contenea a ne considera un popor liber. Era sansa tuturor de a ne debarasa de trecutul comunist. Romania de dupa decembrie 89 e reprezentata fotbalistic de ,Dinamo, calificata in primavara europeana si de Nationala revenita, dupa 20 de ani, in randul celor mai bune reprezentative de pe Mapamond.

Astfel,primul turneu efectuat de echipa nationala avea sa inceapa pe 25 ianuarie 1990 si, timp de doua saptamani, tricolorii au facut parte dintr-un periplu euro-african in care au disputat 4 meciuri.

O delegatie numeroasa face prima oprire la Marsilia in orasul port de pe malul Mediteranei. “Chateau d’if”, locul de detentie al celebrului “Conte de Monte Cristo”, ii astepta pe jucatori pentru a-si destainui povestile. Euforia imaginii de care beneficiam se simte si in modul cum intreaga delegatie avea sa fie tratata pe tot parcursul stagiului de pregatire. Astfel, fotbalistii sunt asaltati la tot pasul de ziaristi. Hagi, un jucator pe care cluburile mari si-l trecusera deja pe lista achizitiilor, le transmite tuturor ca “tinta imediata e Italia 90, unde trebuie sa apar cu stralucire culorile tarii mele libere”.
Prima disputa avea sa fie defapt o onorare a invitatiei facute de Bernard Tapie, patronul clubului francez.Romanii aliniaza formatia care invingea in toamna Danemarca. La adversari se regasesc nume grele ca Papin, Tigana sau Deschamps.
Chiar daca era o disputa cu caracter prietenesc, gazdele pun osul si castiga cu 2-1. Intalnirea a avut si un scop caritabil: fondurile au fost virate (cel putin oficial) in contul “Libertatea 90”. E.Jenei concluziona: “Ne-a lipsit suflul”.


Urmatoarea destinatie: Pisa. Dupa esuarea unor tratative cu o serie de grupari de prima liga franceza, apare oportunitatea de a disputa o partida cu italienii care se aflau la acea vreme in Serie B. Se da startul meciului iar romanii sunt de nerecunoscut. Cu Hagi si Lacatus in teren, pierdem la un scor sever: 3-0.

Urmeaza escala pe pamant african: Alger. Era primul meci intertari al anului. Algeria se afla in plina perioada de pregatire pentru Cupa Africii. Prima repriza, nu consemneaza evenimente deosebite. Dupa reluarea jocului, Hagi este eliminat pentru proteste de arbitru Medjiba. Tricolorii se aduna, si timp de 40 de minute reusesc sa scoata un rezultat alb. Pentru S.Stoica si M.Cheregi partida a insemnat debutul lor la Nationala.

Ultima oprire: o intalnire cu marele Bayern. Un rol important
, in stabilirea acestei dispute se pare ca-l jucase fostul mare tenismen Ion Tiriac. Si acest duel avea scop caritabil. Multa lume buna prezenta pentru a vedea la lucru jucatorii nostri.
.

FOTO: “Karpaten Maradona”, nimeni altul decat decarul nostru, ofera un interviu in Bild Zeitung”.
.
Tabela consemneaza la sfarsit un 2-1 pentru nemti. Fotbalistii romani au avut o evolutie pe alocuri satisfacatoare. Cu aceast ultim test, Romania incheia primul ei turneu de dupa Revolutie. Astfel, s-au pus bazele unei reprezentative care in 1990 avea sa incante prin evolutiile in fata Argentinei si URSS-ului.
……..

Trebuie mentionat faptul ca numai partida cu reprezentativa Algeriei a avut caracter oficial si a fost trecuta in palmaresul tricolorilor.

….
Mai tarziu, “gurile rele” au scos “povesti” (reale…sau mai putin adevarate) despre destinatia banilor stransi pentru victimele (copii) evenimentelor din ‘89. Totodata, aceleasi voci spun ca in acel turneu, s-au pus bazele si structurilor care conduc fotbalul actual.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + fourteen =