Nu puteam rata așa ceva. Cristiano Ronaldo, pentru unii înger, pentru alții doar un bun fotbalist cu prea multe fumuri în cap, a fost prezentat la Real Madrid. Adevărul este că un asemenea spectacol nu îl poți vedea decât o dată în viață.

Am ajuns în fața stadionul Santiago Bernabeu pe la ora 18:00. Cei de la Real Madrid anunțaseră ora 21.00 ca moment cheie al serii, moment în care urma să fie prezentat cel mai scump transfer din istoria fotbalului. Un soare ucigător și o căldură sufocantă care te urmărea până și în cele mai umbroase locuri de pe lângă stadion. Ei bine, chiar și în aceste condiții, cu trei ore inainte de începerea show-ului pregătit de organizatori, la porțile stadionului se aflau peste 50 000 de persoane. Mai bine zis, peste porțile stadionului. Îmbulzeală maximă, ceva ce mai văzusem pe timpuri, la proporții mai mici bineînțeles, în stațiile de autobuz din România sau în vremurile în care se stătea la coadă pentru pâinea pe cartelă.

Am reușit să mă întâlnesc cu un amic ce lucrează la un ziar din capitala Spaniei și l-am întrebat: Cum stă treaba? Crezi că putem să intrăm? – De putut se poate, îmi spune, depinde cum vrei să o faci. Ca animalul, dai din copite și poate prinzi un loc mai lângă gard, sau te relaxezi, nu te agiți și te lași purtat de mulțime. Așa eviți și durerile de cap și eventualele vânătăi.

Aș fi vrut să fi ajuns ceva mai aproape de gazon, însă nu s-a putut. Ca o paranteză. gazonul a lipsit cu desăvârșire din acest tablou, locul unde ar urma să joace toate vedetele strânse de Florentino, fiind de fapt o imensă plajă dreptunghiulară. Se schimbă iarba.

Orele 19:00. Se dă drumul la porți. Apocalipsa pe pământ. Puștani de 14-15 ani, tinere bine-dezvoltate, cu decolteuri bine definite, băieței și fetițe de vârsta grădiniței trași sălbatic după ei de către părinți… toți în goana de a prinde un loc la ceea ce urma a fi evenimentul anului pentru ei. De altfel, cred că 80 la sută din cei prezenți la momentul Cristiano Ronaldo-Real Madrid au fost puștani, pițipoance extaziate după portughez și mulți, mulți, foarte mulți emigranți, în special din America de Sud și Africa, oameni care nu prea calcă pe Santiago Bernabeu la meciurile Realului. În special din cauza prețurilor ridicate ale biletelor și a faptului că majoritatea locurilor sunt ocupate de abonați. Iar la birourile în care se fac abonamente există o listă de așteptare de vreo 15 000 de nume.

O dată ajunși în stadion, ne găsim un loc cât de cât mai liniștit chiar în fața lojelor oficiale, însă nici nu apucăm să aruncăm o privire peste tot stadionul că la câțiva metri în fața noastră izbucnește o bătaie. Unii zic că l-ar fi prins pe unul care ține cu Barcelona, alții că de fapt a leșinat o fată. Realitatea este că pur și simplu se băteau pe două locuri cât mai în față.

Tot în aceea zonă, am văzut un tip cu o pâine cât roata cu care ar fi vrut să se facă remarcat. I-am făcut poză, iar lângă mine și fotograful de la Marca ( aparat mai performant, experiență mai multă, acreditare de presă ).

Orele 20:00. Poate părea incredibil, însă crainicul anunță că porțile stadionului au fost închise deoarece s-a atins capacitatea maximă a stadionului. Care e de 80 000 mii de locuri. Eu zic că au intrat mulți mai mulți oameni, dacă țin cont că mulți stăteau câte doi pe scaun, iar fazele alea din Liga Campionilor în care scările de acces puteau fi văzute perfect degajate și libere, acum semănau cu un meci al Stelei în provincie. Buluc pe scări, garduri și orice altă suprafață capabilă să susțină greutatea corpului uman.

Orele 21:00. Mai tragem o țigară, mai bem o gură de apă, în tribune se fac valuri și se zbiară înjurături la adresa Barcelonei, pe ecranele stadionului și pe cel montat special în fața peluzei-nord se derulează imagini cu Ronaldo, Ronaldo și iar Ronaldo. Ronaldo la Sporting, Ronaldo la Manchester United, Ronaldo la vizita medicală, Ronaldo a semnat contractul… Fiecare imagine cu Ronaldo e primită cu urale. Mai ceva ca pe timpul comuniștilor, nene. Televiziunea celor de la Real Madrid nu spune nimic despre faptul că Ronaldo s-a născut într-o familie săracă din Funchal, un mic oraș situat pe insula portugheză Madeira. Tatăl său, om ce avea probleme serioase cu alcoolul, strângea frunzele uscate și mai tăia iarba uscată pentru primărie ca grădinar. Mama sa, făcea curățenie, spălă și gătea prin casele altora. O copilărie dură, urmată de o adolescență la fel de crudă. Aflat în canotnament cu naționala Portugaliei înainte unui meci cu Rusia, Ronaldo a fost luat deoparte de Felipe Scolari care l-a anunțat că i-a murit tatăl,consecință a unei insuficiențe hepatice și renale, și că poate să se ducă acasă pentru a fi alături de familie. Ronaldo a preferat să rămână și să joace. Poate pentru că nu a putut face nimic pentru a își salva tatăl, s-a încăpățânat să își scoată fratele, Hugo, din ghearele drogurilor, plătindu-i integral tratamentul de dezintoxicare.

Probabil că e și vina mediilor de comunicare. Ronaldo a fost transformat într-un personaj frivol, superficial, egoist, fashion și încrezut. Publicului i se arată ceea ce vrea să vadă, nu i se spune ceea ce trebuie să audă.

Intră Cristiano Ronaldo. Gagicile cu decolteruri zbiară ca descreieratele, puștanii de 14 ani se împing unii pe alții de parcă tocmai au fost martorii primei aselenizări din istorie, copiii mici sunt ridicați pe umeri cu misiunea de a face poze sau de a filma cu telefonul. Show în toată regula. De fapt, muma show-urilor. Am văzut multe minunății în viață, însă ceea ce mi-a fost dat să trăiesc luni 6 iulie 2009 pe stadionul Santiago Bernabeu din Madrid, este de departe cireașa, de pe un tort ce urmează să se fabrice.

Vorbește Florentino. Un idol pentru oamenii din tribună. Ce mai contează, că acum ceva ani în urmă, tot oamenii ăia din tribună l-au dat afară cu fluierături de la Real? Omul ăsta și-a cumpărat un Play-Staytion cu câteva sute de milioane de euro, iar din gazonul stadionului a făcut o pasarelă de modă pe care își prezintă ultimele manevre pe care le-a mai făcut cu joystick-ul financiar.

Camerele televiziunii aleg la întâmplare din tribune un puști pe care îl urmează să îl fericească Ronaldo cu un tricou și un autograf. Este chemat puștiul pe scenă și este întrebat ce fotbalist de la Real Madrid îi place? – Kaka, spune intimidat copilul ! Momentul serii. Tribune râde în hohote. organizatorii sunt surprinși si retrag repede gafeorul.

Vorbește și Ronaldo, cam stâlcit, cam jos de volum, nu prea mult, că o fi obosit. Face și niște duble, bagă și o bicicletă, vine alt puști (pe care l-au scăpat de supraveghere părinți aflați în tribuna invitaților instalată la doar câțiva metri) și îi fură mingea. Cade la pace cu el, cu un autograf. Ronaldo face turul. Televiziunea nu îi dă pe spontani care sar gardul și sunt aruncați ca muștele în nisip de către gardieni. Se termină show-ul, Ronaldo pupă cupele scoase din vitrină de către Florentino, pe mine mă doare capul și încerc să mă retrag înainte de a mă afla prins între cei 80 000 de oameni care încearcă să iasă simultan. Pe drumul spre ieșire, aud un dulce și mioritic( probabil că el nu știa că sunt român ) -Dă-te mă la o parte fu…-ți mo…ții mătii! Noroc că știu românește, așa că m-am dat la o parte și am văzut cum pe lângă mine s-a prăvălit rostogolindu-se un dolofan, cu maieu și bronzat ca tractoriștii, aflat adânc sub influența alcoolului. L-am văzut cum s-a ridicat cu nasul julit și mai mult nu am vrut să știu.

Ne-am retras într-un colț, pe terasa unui bar din apropiere. Pe ecranul aflat în afara stadionului se derulează imagini cu Zidane și golul din voleu marcat în finala de la Glasgow, gol care le-a dat celor de la Real Madrid cea de-a noua Liga a Campionilor. Privind respectivele instantanee mi-am dat seama că ceea ce se întâmplă acum nu este altceva decât efectul mișcărilor dibace făcute de un maestru în ale joystick-ului bancar.

Din păcate, viitorul fotbalului este în trecut.

Cu stimă și respect, din Madrid pentru BDF, Alex ( Beleaua ).

Click pe imagini pentru mărire


34 COMENTARII

 1. haha, circ in toata regula a facut perez.. sper din tot sufletul sa ramana cu banii iar noi Barcelonistii cu trofeele:).. Forza Barca! respect pt istoria lor dar nu pt fite!

 2. daca au cu ce sa faca prezentari de genu…de ce sa nu faca?… oricum cred ca cu cristiano ronaldo si kaka la mijloc o sa se schimbe putin fata realului din madrid…parerea mea

 3. Draga Alex (Beleaua),ai facut o greseala grava de exprimare:In DEX definita verbului a aseleniza este "A lua contact cu suprafaţa lunii, a se aşeza pe lună; a aluniza."Prin urmare "aselenizării pe Lună" este un pleonasm destul de grav.Ar fii bine sa corectezi.

 4. avand in vedere ca nu scrie la un ziar/gazeta cred ca anumite greseli se pot trece cu vederea. mi-a placut mult articolul, dar si in general ce am gasit pe blog 😉 avand in vedere ca o echipa nu sta intr-un om si tinand cont si de modul in care s-a jucat finala CL de anul acesta, cu un ROnaldo care nu a facut nimic (extraordinar) chiar ma indoiesc ca in meciurile grele va reusi tot timpul (carca de bani platiti pe el asa sugereaza) sa fie decisiv ca in meciul cu Porto.bine, ca si din punct de vedere financiar este un castig pt Real asta e un alt aspect.Ramane de vazut cum vor juca in teren…

 5. @Ionut:Nu am comentat articolul pur si simplu pentru ca nu am avut nimic de reprosat si nici nu mi s-a parut deosebit in vrun fel.In schimb, avand in vedere ca Alex scrie des si este destul de citit, consider ca are responsabilitatea de incerca sa nu faca greseli. Si asa comentariile sunt pline de greseli de exprimare si gramaticale sau "tz", "sh", "ah", etc, de aceea este bine ca macar articolele sa fie lipsite de astfel de erori.Cred ca o astfel de exprimare poate fi insusita si de cititori si prin urmare am ales sa fac acea observatie, fara sa fie o rautate si incercand sa nu jignesc.

 6. Mie mi s-a parut ca ai fost un pic ironic, dar in fine, poate am gresit eu.Si pentru ca ai zis ca nu ţi s-a parut deosebit în vreun fel articolul iti recomand să vezi cate ziare sau agentii de stiri din Romania au pozele lor proprii de la eveniment. Ai sa intelegi atunci ca e ceva :)Cat despre comentarii, acolo nu avem cum sa intervenim, limbajul messenger acapareaza tot mai multa lume. Din pacate

 7. Anonim ( mi-e greu sa vorbesc cu anonimii ). Am postat articolul târziu in noapte. Între urcarea fotografiilor și așezarea cuvintelor probabil că s-au mai strecurat și greșeli. Nu suntem redacție de ziar așa că nu avem în spate oameni care să ne corecteze. Cum spune și Ionuț, suntem singurii din România care au propriile imagini de la acest eveniment ( la urma urmei este un eveniment ), iar dacă în toată această treabă nu ai găsit nimic mai interesant decât aselenizarea, good for you. Acceptăm și critici, însă tot ceea ce facem aici facem pe banii noștri. Așa că, nu ai decât să urmărești articolele publicate prin alte părți pentru a nu te mai deranja greșelile de exprimare. O zi bună și plină de perfecțiune.

 8. @Ionut:Da, ai dreptate, a fost un eveniment deosebit, unic. Articolul in sine este un articol bun, fara insa sa iasa cu ceva in evidenta, poate doar prin descrierea putin mai detaliata a provenientei publicului. De aceea am spus ca nu mi s-a parut deosebit.Ai dreptate si cu limbajul messenger dar articolele, fie ele si ale unui blogger, mi-as dori sa fie cat mai corecte in exprimare.

 9. @BeleauaImi pare rau ca te-ai simtit lezat de observatia mea.Pe de alta parte recunosc ca poate trebuia sa te felicit pentru poze, pe care le apreciez.O zi buna.

 10. Ronaldo deja ii fumat….cand ajunge Macheda Mare…iara il fura Real….asah o fakut cu toti….cu Becham…Van Nistel Roy…cu Heinza…..cu Ronaldo…akm….Realul nu ii club de fotbal ii o gluma foarte mare deci….cand ajunge k Manchester sa creeze din Copii,Staruri…at sa joace fotbal pana at sa nu mai fure toate succesele lu Manchester;)

 11. Super-postare omu' , la mai multe. Ca fan United, ma bucur c-am scapat de fitzos, ca fan fotbal, mi-e scarba de ce vad . Respect @ all !

 12. Articol scris bine dar parca n-ai fost pe Santiago Bernabeu.Zbieretele contra Barcelonei erau scandate de tot stadionul ,ceva normal.Si mai erau destui alti conationali de-ai tai pe acolo care nu au iesit in evidenta .Betivi si dobitoci sunt peste tot si nu asta e imaginea romanilor in Spania .Hasta la otra

 13. penibil.. ramane de vazut daca in sezonul 2009-2010 va castiga fantezia Barçei sau banii Madridului.. eu mizez pe Barça! Visca Barça! Visca Catalunya lliure!

 14. cristiano ronaldo..va aduce un plus de viteza si creativitate in jocul realului…isi merita banii sa fiti convinsi de lucrul asta…cu el in teren real madrid va avea o alta fatza…nu sunt fan real dar il admir enorm pe cristiano!!

 15. Respect pentru tot ce faceti pentru blogul asta tie Beleaua , newsted doc si toti baietii care i-am cunoscut pe mysport.Fotbalul s-a schimbat foarte mult Se spune ca Viitorul este cu atat mai greu cu cate toate schemele trebuie inventate , dar sa dai 94 de milioane pe un jucator mi se pare o prostie crunta.Daca la primul meci Ronaldo isi rupe picioru si sta pe bara 6 luni ce face Realul , face cu mana nu ?Tot pe Barcelona mizez in campionatul asta … Realul nu va mai fi niciodata ce a fost.Pentru mine Realul a disparut in momentul in care Makelele a fost vandut.Atunci Realul a disparut ca "Fenomen".Sa aduci jucatori de atac pe langa cei care deja ii ai deja e ceva prostesc… Parerea mea Cristiano se va blaza , se va bloca psihic, pentru ca la Manchester era el vioara intai si era in centrul atentiei dar aici la Real nu va reusi in veci sa-i ia fata lui Raul.Cateodata oricat de bine iti sta corpul in picioare , sufletul poate fi in genunchi.Cand sunt atat de multi care spun ca nu se mai poate nu ai nevoie decat de imaginatie.Poate asa a crezut Perez ca trebuie sa reinvie spiritul Realului aducand super valori deja consacrate dar … Realul nu inseamna Kaka Ronaldo si Benzema … Realul inseamna Di Stefano , Santiago Bernabeu , Ferenc Puskas , Hierro , Ramirez , Gento iar dintre cei noi Zidane Cassilas si Raul… Kaka si Ronaldo sunt doar niste "pusti" care vor sa devina fotbalisti la un club important din istorie.Marele nostru antrenor Mircea Lucescu spunea : "Pretul succesului este invidia iar cel al esecului este singuratatea .Nu stiu daca sunt invidiat dar ma bucur ca nu sunt singur"Restul deduceti voiInca o data felicitari pentru toti cei din BDF si mult succes

 16. pffffffff prea multa vorba sper ca realul sa faca o figura frumoasa anul acesta si sperca ronaldo si kaka sa le dea peste nas celor care ghuite pacilea hala madrid forza craiova

 17. cel mai tare transfer,insa sper din tot sufetu sa nu fie ca si beckham, sa fie adus doar pt profit,insa kakaface toti banii.hai real madrid

 18. Felicitari pentru articol, mi s-a parut interesant.Cat despre erorile de exprimare despre care vorbeau ceilalti, cred ca pot fi trecute cu vederea, cu o singura exceptie: virgula intre subiect si predicat. Asta se invata in scoala primara."Mama sa, făcea curățenie, spălă…"Succes!

 19. pretul platit pentru cristiano ronaldo a fost de 150 mil de dolari???????ei bine eu l-as fi cumparat cu 150mil de euro……na ghinionul meu…..:((……

 20. c.ronaldo esti cel mai bun fotbalist din lume si esti idolul meu mea parut rau de transferarea ta dela mancester unaiti la real madrid dar stiu ca esti bun si pot face realu mai bun cu tine an echipa si cu kaka esti cel mai bun tineo tot asa narcysa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven − 10 =