Începem, normal, cu un român. Înainte ca Dembrovschi să marcheze în poarta Braziliei, Lăcătuş în poarta Uniunii Sovietice sau Hagi în poarta Columbiei, ADALBERT DEŞU avea să marcheze primul gol al României la Campionatul Mondial de Fotbal. Se întâmpla în 1930, la prima ediţie a acestei competiţii, iar fotbalistul născut la Gătaia (Timiş) puncta în chiar primul minut al partidei cu Peru. Din păcate, probabil povestea le este cunoscută celor care au citit materiale despre acea ediţie a Campionatelor Mondiale, Deşu se stingea din viaţă peste doar şapte ani de la acest eveniment, răpus de pneumonie.

Pentru că suntem tot în 1930, în meciul România – Peru, continuăm cu o nouă premieră petrecută în această partidă: primul cartonaş roşu arătat vreodată la un Campionat Mondial ! “Ghinionistul” care a fost eliminat se numeşte PLACIDO GALINDO, iar arbitrul chilian Warnken i-a arătat cartonaşul după o intrare dură la cel mai bun mijlocaş român de la aceste mondiale, Ladislau Raffinsky. În acest meci, alţi doi jucători au avut de suferit: Adalbert Steiner a suferit o fractură de tibie şi peroneu, care i-a pus capăt carierei de fotbalist, iar Constantin Stanciu a fost nevoit să continue meciul deşi rotula i se deplasase în urma unei intrări foarte dure din partea unui jucător sud-american. Stanciu, într-un picior, avea să marcheze şi un gol în repriza secundă!

Rămânem la Campionatul Mondial şi trecem în revistă primul marcator de la această competiţie : este LUCIEN LAURENT, şi a marcat primul gol al turneului final în meciul Franţa – Mexic 4-1. Laurent marca în minutul 19 al partidei, învingându-l pe portarul mexican Oscar Bonfiglio cu un şut din voleu. Acest eveniment se petrecea la data de 13 iunie 1930, acum mai bine de 79 de ani ! Deoarece meciul s-a desfăşurat în faţa a doar 3.000 de spectatori, Laurent a declarat că nu a conştentizat că golul său va rămâne în istorie, deoarece Cupa Mondială nu părea să aibă o însemnătate la fel de mare ca în ziua de astăzi. Laurent declara, în 2001, că la revenirea în ţară, participarea Franţei la această competiţie a fost amintită doar într-un colţ de ziar.

Ne întoarcem în timp și suntem în Anglia, acolo unde, pe 8 septembrie 1888, are loc etapa inaugurală a Football League, prima ligă fotbalistică din lume. Preston North End, cea care avea să devină prima campioană a Angliei şi, prin extindere, din lume, atacă furibund în partida cu Burnley. Până la urmă, atacantul FRED DEWHURST (foto) marchează pentru 1-0, el fiind primul marcator al unui gol în Football League, prima ligă de fotbal de pe întreg Mapamondul. Totuşi, într-un alt meci, scorul fusese deschis cu câteva minute în urmă, dar… cel care o adusese pe Wolverhampton Wanderers în avantaj în partida cu Aston Villa fusese chiar un jucător de la Villa, GERSHOM COX. Acesta poate fi, însă, catalogat drept primul marcator al unui autogol într-un meci dintr-un campionat intern!

Rămânem în Anglia, deoarece BILLY WRIGHT , fundaşul lui Wolverhampton Wanderers între 1939 şi 1959, a fost primul fotbalist care a depăşit borna celor 100 de partide jucate pentru echipa naţională a ţării sale, evoluând, mai exact, în 105. Prima selecţie a venit pe 16 februarie 1946, într-un meci contra Belgiei, iar ultima în 1959, anul retragerii sale. Wright mai deţine un record : a fost căpitanul echipei naţionale a Angliei în 90 de partide ! Triplu câştigător al titlului de campion al Angliei şi cu o Cupă a Angliei în palmares, Wright a participat la trei ediţii ale C.M., fiind căpitan atât în 1950, cât şi în 1954 şi 1958. Aceste două recorduri stabilite de Wright sunt cu atât mai meritorii cu cât echipa Angliei era una redutabilă, având perioade de invincibilitate care ţineau, uneori, şi mai mult de un an.

După ce am văzut cine este cel care a adunat primul 100 de prezenţe pentru naţională, vine rândul primului, şi, până acum, singurului care a marcat mai mult de 100 de goluri pentru echipa sa reprezentativă! Numele său este cunoscut în lumea fotbalului : iranianul ALI DAEI. În cele 149 de partide disputate pentru naţionala asiatică, Daei a marcat 109 goluri, depăşind cele 100 de goluri într-o victorie clară a Iranului cu Laos, 7-0, meci în care Daei a marcat nu mai puţin de 4 goluri ! Ce-i drept, multe din golurile lui Ali au venit în meciuri cu echipe din subsolul clasamentului FIFA, cum ar fi Maldive, Sri Lanka, Guam sau Nepal, însă recordul iranianului va fi foarte greu de egalat, mai ales că Stern John, primul fotbalist din clasamentul golurilor marcate pentru “naţională” care încă mai este în activitate are “doar” 69 de goluri marcate pentru Trinidad-Tobago. Adică cu 40 de goluri mai puţin, iar John nu mai este la prima tinereţe (va împlini în octombrie 33 de ani!)

.
Primul jucător care a strâns mai mult de 1000 de prezenţe la nivel divizionar este legendarul portar englez PETER SHILTON. Acesta şi-a început cariera de fotbalist în anul 1966, la Leicester City, pe când avea doar 16 ani, şi a încheiat-o la Leyton Orient, în 1997, la vârsta de … 47 ! Cariera s-a impresionantă l-a “plimbat” pe Shilton prin curtea a unsprezece cluburi, cum ar fi Leicester City, Stoke City, Nottinhgam Forest, Southampton, Derby County, Plymouth Argyle, Wimbledon, Bolton Wanderers, Coventry City, West Ham United şi, în cele din urmă, Leyton Orient. Pe 22 decembrie 1996, la meciul cu Brighton, au fost prezenţi membrii Cărţii Recordurilor, iar meciul dintre cele două formaţii de liga a patra a fost televizat. Motivul ? Shilton se pregătea să apară în cel de-al 1.000-lea său meci în Football League !Până la urmă, portarul şi-a îndeplinit visul, pentru care s-a întors în teren la această vârstă înaintată, şi nu s-a oprit aici, apărând în alte cinci meciuri în anul 1997. Legendarul portar, celebru şi pentru golurile primite de la Diego Armando Maradona în 1986, a marcat şi un gol în 1967, din degajare, într-un meci cu Southampton!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 4 =