Patimile scaunelor goale

0
3241

România fotbalistică de mâine va fi altfel. Stadioanele încep să apară unul câte unul, iar condiţiile oferite de acestea ne apropie de civilizaţie. Echipele de fotbal au devenit tot mai cosmopolite lăsând în urmă, fără regrete, vremurile când totul era autohton. În plus, s-a renunţat de ceva timp la cantonamentele gen Forban, modernismul găsind cluburile vara în Alpi şi iarna … la soare. Totuşi, din peisajul intern lipsesc tocmai cei ce au făcut din fotbal “sportul rege”, şi anume, spectatorii. Tribunele goale, patimile scaunelor ce-şi aşteaptă în zadar locatarii, transformă, mai degrabă, o arenă într-un muzeu pe unde microbiştii mai trec din când în când să-şi reîntâlnească amintirile. Cifrele privind asistenţa înregistrată în ultima vreme ne oferă un tablou tragi-comic, tablou din care sunt extrase şi următoarele rânduri.

Aproximativ 1409550 de spectatori s-au înregistrat la cele 302 partide disputate cu public în stagiunea 2010/2011. În comparaţie cu cifrele consemnate în Europa se observă că în Germania, Spania ori Italia totalul nostru este depăşit de o singură echipă din lumea lor. Glumind, dacă ţinem seama de faptul că Naţional Arena va dispune de 55000 de locuri cei prezenţi în campionatul recent încheiat ar fi fost utili doar pentru maxim 26 de partide cu casa închisă (total jocuri 306).

New (record) Dinamo

Partida Dinamo – Astra a stabilit un record pe care nici măcar Sportul ori Urziceniul nu l-a doborât, doar 99 de spectatori. Cum gruparea alb-roşie doreşte ca în viitor să se mute pe mega arena bucureşteană, acestora le-ar fi necesare 555 de jocuri cu Astra pentru a ajunge la 55000!

Două seci

-8 din participantele în 2010/2011 nu au strâns în tot sezonul 55000 de spectatori la meciurile de pe teren propriu;
– 29 de runde s-ar fi putut juca lejer numai pe Naţional Arena datorită faptului că în meciurile etapelor (nouă) nu s-a depăşit numărul locurilor noului stadion.

Trei anomalii

-Timişoara a stabilit în partida cu Steaua din runda a 23-a recordul de asistenţă de pe teren propriu, cca 30000. Surprinzător, peste două meciuri, exact în momentul când echipa bănăţeană a urcat pe locul întâi, în
tribune s-au aflat doar 2500 de spectatori.

-Craiova, formaţia ce a retrogradat a ocupat prima poziţie în topul spectatorilor de acasă.
Top spectatori acasă: 1.Craiova 170750; 2. Timişoara 156500; 3.Steaua 134250;…18.Urziceni 19600.

-4 din cele 5 oraşe din provincie ce au depăşit la ultimul recensămant 300000 de locuitori nu au în prezent echipe pe prima scenă. Acestea sunt Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Craiova, suma totală a populaţiei celor patru depăşind 1252000 locuitori (2002).

Ce ne aşteaptă? Doi maghiari şi Geanina, lidera plăieşilor din Pipirig şi Podoleni

Considerat cândva un Kosovo al României, Piatra Neamţ-ul va fi acum un punct inedit pe harta fotbalului din Liga 1. Cum “Pinalty” este de ceva timp primar şi, probabil, ocupaţiile sale au devenit şi mai diversificate, presiunea pe arbitri va fi pusă straşnic de “ultrasul Geanina”, şefa galeriei echipei de la poalele Pietricicăi. Rivalii ar trebui să aibă o mai mare atenţie, deoarece, în rândul fanilor se găsesc oameni selectaţi cu grijă din Pipirig până-n Podoleni, plăieşi “di tătă isprava”. Aşadar, “Hai Ceahlăul!”

Un alt pericol public ne-ar putea pândi la Chiajna, localitate ce a doborât recordul Brăneştiului, cei 8009 locuitori fiind cu cca 1000 sub numărul celorlalţi ilfoveni. Cum plasarea comunei lângă Bucureşti a mai schimbat din îndeletnicirile sătenilor, problema “sare” din altă parte. La recensământul din 2002 s-au găsit în localitate doi maghiari! Atenţie la Gigi!
Topul celor mai mici localităţi prezente în ultimii ani în Liga 1 (recensământ 2002): 1. Brăneşti – 9245; 2. Otopeni – 10215; 3. Urziceni – 17094.

Se caută soluţii pentru salvarea stadioanelor goale

Tribunele goale şi dezamăgirea din inimile multor microbişti ne obligă pe fiecare să căutăm soluţii. Iată câteva propuneri:

1. Cei ce au studiat ceva management ştiu că divizarea nu-i chiar atât de periculoasă. Acest aspect pozitiv ar trebui aplicat şi în Liga 1. Cum? divizându-l pe “Piţi” în piţişori. Antrenorul din Orodel a reuşit în 2010/2011 să transforme două stadioane, cel din Ghencea şi I. Oblemenco, în adevărate locaţii de pelerinaj.

2. Steaua să joace numai în deplasare. O asemenea soluţie ar rezolva dintr-un foc mai multe probleme:

a). Hittul “pleacă din Ghencea!” va părăsi prima poziţie.
b). În peste 80% din deplasări Steaua le-a vândut cele mai multe bilete gazdelor. De ce nu s-ar repeta povestea?
Top spectatori depasare: 1.Steaua – 173500; 2.Dinamo – 126500; Craiova – 119700;…18.Pandurii – 39050.

3. Inaintea meciurilor dinamoviştilor, Poliţia ar trebui să organizeze competiţii de competenţă, viteză şi tehnică cu câini. Secvenţele din “B.D.” cu “Plutonier Căpşună” gata pregătit să-şi ducă partenerul la întrecere ne prezintă tribune neîncăpătoare, fapt ce ne face să credem că propunerea este una de succes.

4. Dacă punctele 1,2 şi 3 nu-şi găsesc rezolvare, atunci, în special pentru grupările din Bucureşti + Ilfov, Cluj şi Ploieşti există varianta cuplajelor, dar cu o singură condiţie: toţi jucătorii să arunce fulare şi mingi galeriilor.

5. Imprumut extern. Deja în România circulă zvonuri că vom avea zeci de autostrăzi construite de chinezi (marmota învelea ciocolata), menajerele din Asia nu mai sunt un moft, la fel şi (ţigările/ nu ştiu dacă are legătură) din Moldova…de ce nu am aduce şi spectatori de afară? Propunerea nu este decât o dezvoltare (divizare după caz) a unei variante lansate de un patron ce-şi dorea să vadă în tribune liceeni, mame cu sclipici şi tătici fără lipici la păcatele lumeşti.

6. Jocurile fără spectatori să fie pedepsite cu … un mic şi-o bere! Românul modern se va închesui mereu la un nou supermarket…şi ceva gratis.

7, 8,9, 10 – mergem la TAS.

Articolul precedentCavalerul palid din La Mancha
Articolul următorVictorie pe terenul Nasului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here