Am început să caut informații despre Arena din Trivale, casa echipei FC Argeș – de două ori campioana României (72’, 79’), unde intră povestea Stadionului “Nicolae Dobrin” și a echipei fanion a orașului Pitești. Poveştile nu sunt otrăvitoare. Pot fi uneori cutremurătoare, dar nu omoară. De atunci, zi și noapte am început căutarea, adică amintirea.
1 Mai - Pitești
Stadionul “1 Mai” – Pitești
Eşti aici? Unde eşti? Arena nu mai e ce-a fost, nici stadionul, nici echipa, ci doar spiritul
Stadionul s-a numit inițial “1 Mai” și a apărut după ce, în 1962, Dinamo Pitești a promovat pentru prima dată în Divizia A, iar necesitatea unei noi arene, mai moderne, devenise un lucru firesc la Pitești. Inaugurarea a avut loc pe 2 mai 1964, cu un meci amical disputat între Dinamo Pitești și Spartak Sofia, acontat de alb-violeți (3-0). Dealungul anilor, Arena din Trivale a trecut prin repetate etape de modernizare: instalarea pistei de atletism, amenajarea vestiarelor, a tunelului de acces și a spațiului destinat băncilor de rezerve. Până la Revoluție au fost înălțate tribunele și a început amenajarea tribunei a II-a (care nu a fost finalizată nici până în prezent). După 1989 s-a renunțat la denumirea de “1 Mai” și s-a apelat la cea de “Municipal”, asta până când Consiliul Local a aprobat ca Arena din Trivale să poarte numele celui care a făcut mare acest club, Nicolae Dobrin. Cu o capacitate de 16 500 locuri, Stadionul “Nicolae Dobrin” a fost unul dintre cele mai frumoase ale țării. Aici s-au câștigat două titluri de campioană ale României (72’,79’) și s-au învins echipe precum Dinamo, Steaua, Rapid, Real Madrid, Sevilla, Valencia, AEK Atena, Panathinaikos, Toulouse,  iar lista poate continua.
Eşti aici? Eşti acolo?
După două zile am mers la Arena din Trivale. Intru pe tunelul de legendă de pe Stadionul “Nicolae Dobrin”. Mă uit la numele şi fotografiile văzute pe pereţi. Miros aerul de pe arena unde veneam când eram mic, în tribune erau peste 10 000 de argeșeni, iar în pauză: urlete, căciuli aruncate, imnul lui Socaciu – creea isterie.
 
Acum nu mai e nimic. Sau aproape nimic… Stadionul nu mai adună 200 de suporteri la meciurile echipei FC Argeș. E aşa de urât… În Trivale ai nevoie de imunitate dacă vrei să stai în tribune sau la masa presei. La nici un metru după linia de tuşă este pietrişul, care la orice alunecare sau ieşire din decor devine un risc maxim pentru sănătatea jucătorilor.
Eşti acolo?
Stadionul “Nicolae Dobrin” a fost o bijuterie de lux nevalorificată de autoritățile locale, un templu pe care orice echipă de fotbal își dorea să se antreneze măcar 15 minute. Un dreptunghi în care mulţi fani visau să pătrundă. Măcar pentru poze! FC Argeș a fost retorogradată la data de 8 iunie 2009 în Liga a II-a, după ce D.N.A-ul a descoperit că patronul echipei, Cornel Penescu, a încercat să mituiască mai mulți arbitri pentru ca aceștia să “ajute” echipa să câștige. Acest caz a fost denumit de presă “Cazul Penescu” sau Calciopoli-ul românesc. S-o fi ales praful de atunci?
Eşti aici? Unde eşti?
880 de zile de când FC Argeș se află “la matineu”, 880. Aici, nu e locul ei. În <<B>> e jale. Aspectul stadionului din Piteşti este execrabil. După ce vezi actualul “Nicolae Dobrin”, îţi vine în minte o singură întrebare: ce rost are să fi mai catolic decât Papa la licenţiere, dacă până la urmă ajungi să joci pe un astfel de stadion? Condițiile de joc sunt deplorabile. Gazonul e … prost, tuns neuniform. Pe alocuri, jucatorilor li se pierd picioarele în iarba până peste gleznă, în alte zone e brăzduit, iar drenajul a fost făcut prin tasarea ierbii. Nu poți să treci cu vederea nici pista de atletism, care pare mai mult o șosea de la țară.
 „E păcat ce se întâmplă!”
Adevărul e … că nu e. Și cu cât vom încerca să aflăm mai mult adevărul cu atât ne vom afunda în minciună.
„Stadionul a ajuns în paragină și toată lumea vede acest lucru. E păcat că Arena din Trivale arată așa. A trecut mult timp de când nu s-a mai făcut nimic nou pe aici. Legat de FC Argeș, am mers și am vorbit cu autoritățile în repetate rânduri, dar nu vin alături de echipă. Nu e treaba noastră să avem grijă de starea Complexului sportiv, ci a autorităților”, Gica Dobrin – Președinte executiv FC Argeș.
 „Ne aducem aminte cu plăcere de meciurile dintre FC Argeş şi Universitatea Craiova. Erau meciuri adevărate! Autorităţile locale ar trebui să se implice mult mai mult în salvarea celor două cluburi de mare tradiţie din fotbalul românesc, pentru că, în caz contrar, acestea riscă să dispară din fotbalul mare“, Balaci/Cămătaru.
„FC Argeș nu este echipa Primăriei, a Argeșului sau a Piteștiului. Am discutat de multe ori cu cei care se ocupă de club, însă nu am ajuns la nicio înțelegere. În schimb, Stadionul “Nicolae Dobrin” este al municipalității, al iubitorilor de fotbal. Din moment ce ei folosesc terenurile, e normal să se ocupe și de ele. De anul viitor o să pornim lucrări de modernizare la pista de atletism, însă deocamdată avem probleme cu firma de licitație”, Tudor Pendiuc – Primar Pitești.
„Nu am familie, iar echipa asta reprezintă totul pentru mine. Am mai mult de 30 de ani de când nu am ratat niciun meci de-al lor. Am prins și vremurile bune, pe acelea cu Dobrin, cu stadionul plin, când pur și simplu îți e era drag să vii aici, dar și pe cele de acum, când toți au uitat ce reprezintă Stadionul “Nicolae Dobrin” și echipa FC Argeș. Iau trenul și merg în deplasări să îi văd, iar jucătorii pot confirma acest lucru”, T. S, poate cel mai înfocat suporter ”alb – violet”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 5 =