PSG“Bună ziua, vreau să vă cumpăr clubul”. După câteva momente, personajul scoate un carnet de cecuri și spune: ”Cât vreți pe el?” Nu, nu vorbim un vis de-al lui George Copos ci de o discuție dintre un șeic arab și un conducător de club european. Noul stil de afaceri din fotbalul de pe continent, un fotbal tot mai măcinat de criza financiară și pentru care petrodolarii băieților milionari din Orient sunt ca un imens colac de salvare.

Ultima mișcare pregătită de băieții veseli cu sandale se numește Malaga. Se pare că șeicul care a cumpărat in urmă cu trei sezoane clubul din sudul Spaniei s-a cam plictisit și vrea să își vândă jucăria. Situația complicată prin care trece clubul de pe coasta Andaluciei l-a făcut pe șeicul Abdullah Ben Nasser Al Thani să se gândească la vânzarea clubului, iar cumpărătorul nu este altul decât vărul său de la Paris Saint Germain, Tamim Bin Hamad Al Thani. Ambii Al Thani fac parte dintr-o familie miliardară ce a decis să facă parte din lumea fotbalului. Au pe mână bănci, lanțuri hoteliere, mall-uri, companii telefonice, agenții și nulte alte afaceri din care își scot banii injectați în fotbal.

În ciuda faptului că patron este unul dintre șeicii ăștia putrezi de bogați, Malaga a avut ceva probleme financiare pe care a reușit să le depășească mulțumită celor aproximativ 26 de milioane de euro încasate urmare a excelentei traiectorii din Liga Campionilor și din vânzarile produse în vară ( Cazorla, Rondon, Mathijsen ) și în iarnă ( Monreal ). Clubul este la zi cu plățile către jucători, datoriile către fisc sunt foarte mici, însă marea problemă o constituie sancțiunea primită de la UEFA care nu o lasă să joace în Europa în sezonul viitor. S-a făcut recurs la ea iar decizia finală, care se lasă așteptată, le aparține celor de la TAS ( Tribunalul de Arbitraj Sportiv ).

Tactici diferite

Cei doi șeici au aplicat strategii diferite la cluburile pe care le-au cumpărat. La Malaga au fost aduși fotbaliști cu un profil nu chiar atât de scump precum: Toulalan, Van Nistelrooy, Saviola, Buonanotte sau Santa Cruz, în timp ce la Paris, banii au zburat prin aer, în capitala Franței ajungând nume ca Pastore, Ibrahimovic, Lavezzi, Thiago Silva sau Beckham. Ambele echipe sunt calificate  in sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 3 =