luis aragones

La prima vedere Luis Aragones dădea impresia că este un om ursuz, cu toane, acru, însă cei care l-au cunoscut îndeaproape știu că singurul lucru care îl facea fericit era treningul cu care se îmbrăca înainte de a ieși pe gazon pentru a își conduce fotbaliștii.

A fost acuzat de rasism și de faptul că l-a dat afară pe Raul din naționala Spaniei. Scoaterea căpitanului celor de la Real Madrid din vestiarul selecționatei naționale a declanșat la acea vreme unul dintre cele mai intense conflicte din spațiul fotbalistic spaniol. ”Eu nu mi-am dat pantalonii jos în fața lui Raul” povestea mai târziu Aragones. ”El, Raul, m-a sunat pentru a da o conferință de presă împreună, crezând că poate scoate ceva de la mine. Nu i-a mers. În acel moment Villa și Torres dădeau un mai bun randament decât el” . Lui Aragones îi plăcea să vorbească de formă clară și să pună punct.

Așa a ajuns la Europenele organizate de Austria și Elveția, propunând un fotbal în care mingea era piesa principală a puzzle-lui, convingându-și fotbaliștii că posesia nu era doar o armă de măcinare a adversarului ci și de apărare. I-a pus comandanți de navă pe Xavi și Xabi Alonso, iar lui Iniesta i-a spus să își întindă jucăriile acolo unde îi convine. Poate că cea mai importantă calitate a lui Aragones era că știa să își motiveze elevii. Le spunea jucătorilor ”Formați un grup excepțional. Dacă nu ajungem în finală cu această echipă înseamnă că sunt un antrenor de căcat si am organizat o echipa de căcat.” Așa se exprima Aragones. Direct. De unde și acuzațiile de rasism. ”Eu am conviețuit cu negri și îi deranjează mai mult să li se spună de culoare decât negri. Am avut de a face cu toate rasele. Sunt cetățean al acestei lumi” răspundea El Sabio, poreclă pe care nu o prea agrea, după episodul cu Reyes si Thiery Henry.

Fuma mult și era un fan inrait Coca Cola, vicii care l-au însoțit de-a lungul celor 50 de ani cât a durat cariera sa ca jucător și antrenor. A început la Getafe în 1957, pentru ca în anul următor să ajungă la Real Madrid, de unde a tot fost plimbat sub formă de împrumut pe la tot felul de echipe: Recreativo, Hercules, Ubeda, Real Oviedo, Betis Sevilla, pentru ca in 1964 sa ajungă la Atletico, acolo unde a jucat timp de zece sezoane și unde s-a retras din fotbal în 1974.

Pasa genială dată de Xavi și cursa in urma căreia Torres marca unicul gol al finalei jucate pe Ernst Happel Stadium din Viena au fost momentele culminante ale unei cariere de antrenorat in care se insira, pe langa nationala Spaniei, cluburi precum Barcelona, Atletico Madrid, Valencia sau Fenerbahce, clubul turc fiind și ultima bornă de acest gen ce apare in palmaresul sau. Opt echipe în două decade de antrenorat și, în ciuda imaginii sale exterioare, cu greu poate fi găsit un jucător care să îl vorbească de rău.

Sambata, 1 februarie 2014, la ora 06:15, a murit Luis Aragones, un antrenor pe care mulți l-au criticat, însă care va rămâne în istorie ca fiind tatăl unui copil celebru, care a cucerit lumea: TIKITAKA.

Nașterea TIKITAKA

7 octombrie 2007. Minutul 40 al meciului Danemarca – Spania, meci  din preliminariile EURO 2008. Sergio Ramos marchează după o acțiune colectivă în care balonul a fost pasat de 28 de ori. Momentul este considerat ca nașterea oficială a unui stil numit tikitaka, un stil iubit și hulit deopotrivă, cu care naționala Spaniei avea să câștige, de formă consecutivă,   două titluri europene și unul mondial, perfomanță unică în istoria fotbalului.

„Mi-ar plăcea ca naționala Spaniei să aibă un nume, o identitate. Așa cum Brazilia este Canarinha sau Argentina este Albiceleste, mi-ar place ca Spania să fie La Roja” Luis Aragones – 2004.

Palmares Luis Aragones: Ca jucător ( campion cu Atletico Madrid de trei ori – 1966, 1970 și 1973 , Cupa Spaniei – 1965 și 1972 ) , ca antrenor (campion cu Atletico Madrid in 1977, Cupa Spaniei cu Atletico – 1976, 1985 și 1992, Cupa Spaniei cu Barcelona – 1988, Supercupa Spaniei cu Atletico – 1985,  Cupa Intercontinentala cu Atletico in 1974 si Euro 2008 cu naționala Spaniei ). A fost golgheter in Primera Division in sezonul 1969-1970.

Echipe pe care le-a antrenat:

echipe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 4 =