norwichPuțini știu sau mai țin minte că în prima ediție de la formarea Premier League, în sezonul 1992-93, Norwich City a fost echipa care încheia campionatul pe locul 3 din 22 de echipe, cu 21 de victorii și 72 de puncte.

”Canarii” au ajuns la al 3-lea sezon consecutiv în prima ligă și campania de achiziții din această vară arată o echipă ce caută progresul și care a încercat, de la an la an, să crească în competitivitate. Numele pe care Norwich ni le propune în noul sezon sunt de urmărit, chiar dacă e de aşteptat să aibă nevoie de o perioadă de acomodare şi de creare a relaţiilor de joc. Cu răbdare, echipa ar trebui să aibă o a doua parte a campionatului mai reuşită decât meciurile din primele etape.

Managerul Chris Hughton a moștenit echipa în vara trecută de la Paul Lambert, cel care obținuse promovarea pentru Norwich și care menținuse echipa în Premier League la capătul primului sezon, obținând un excelent loc 12. Tocmai această evoluție remarcabilă cu o nou-promovată a făcut ca managerul să fiu curtat și, fiind ofertat, să aleagă Aston Villa. A fost o despărțire deloc amicală și cu mâna strânsă în semn de prietenie, detaliile tensionate ale mutării lui Paul Lambert la Aston Villa ieșind în public în octombrie 2012. Președintele lui Norwich, Alan Bowkett, dezvăluia că Lambert ceruse 2 milioane de lire sterline compensație pentru o concediere nejustificată și încălcarea drepturilor contractuale, menționând chiar că plecarea scoțianului ”nu a fost o surpriză, atâta vreme cât el fusese cel care renunțase la toate cluburile pe care le antrenase în trecut”. Lambert răspundea spunând că președintele a uitat să menționeze că de fapt Norwich îl dăduse în judecată pe el și că acest litigiu urma să se rezolve în fața unui tribunal sportiv britanic.

Chiar pe fondul acestor tensiuni, noul manager numit, Chris Hughton, a avut o primă jumătate de sezon foarte bună, Norwich ajungând la un moment dat să fie echipa cu cea mai lungă serie de meciuri consecutive fără înfrângere în primele 5 campionate ale Europei, alături de Barcelona. A fost practic forma bună care a asigurat liniștea la club, în cadrul lotului, și i-a permis lui Hughton să pornească planurile pentru sezonul următor. Ce l-a nemulțumit pe manager a fost lipsa de eficiență a atacului, unde s-au încercat variante în ianuarie, prin aducerea a 2 atacanți: Luciano Becchio (28 ani, de la Leeds United) și Kei Kamara (27 ani, împrumut din MLS, de la Kansas City). În campionat, Becchio urma să joace 8 meciuri (doar 2 ca titular) și să nu reușească să marcheze vreun gol, în vreme ce Kamara evolua în 11 meciuri (7 ca titular) și marca un singur gol. Echipa ajunsese să depindă de veteranul Grant Holt, ajuns și el la 32 de ani și care deși evoluase în 34 din cele 38 de meciuri de campionat, marcase doar de 8 ori. Nu ne miră faptul că Holt a fost cedat la Wigan în Championship în această vară, în vreme ce lui Kei Kamara nu i s-a făcut vreo ofertă de trecere definitivă, el ajungând tot în Championship, la Middlesbrough.

Primul transfer pentru noul sezon a fost anunțat încă din martie și era unul cu care Norwich anunța ambiții mai mari: atacantul olandez Ricky van Wolfswinkel urma să sosească din vară de la Sporting Lisabona și să devină cel mai mare transfer făcut de club în istorie, suma de aproximativ 8.8 milioane de lire sterline (10 milioane euro) fiind record pentru ”canari”. Era și semnalul că Norwich nu-și mai făcea griji pentru finalul de sezon și, chiar dacă rezultatele n-au mai fost atât de grozave în a doua jumătate a campionatului, echipa realiza un progres față de anul precedent, terminând pe locul 11 în Premier League. Alți doi atacanți se mai alăturau lotului până la finalul perioadei de transferuri: Gary Hooper, sosit de la Celtic și Johan Elmander, sosit după încheiera conturilor cu Galatasaray. Astfel se concretizau 3 achiziții cu greutate, iar Hughton nu s-a oprit doar la segmentul atacanților:

– fundașul stânga Javier Garrido era transferat definitiv după împrumutul din sezonul trecut de la Lazio

– fundașul stânga de rezervă, suedezul Martin Olsson (dorit în ianuarie de West Ham) sosea de la Blackburn

– unul dintre cei mai talentați tineri jucători englezi, Nathan Redmond, era achiziționat de la Birmingham

– mijlocașul central Leroy Fer, care fusese aproape rezolvat de Everton în ianuarie, dar apăruseră unele complicații la vizita medicală, sosit de la Twente

În încheiere: O campanie excelentă pentru Norwich, care a adăugat calitate și pot spune că acum au într-adevăr un lot competitiv, cu suficiente opțiuni pe compartimentele de joc. Tocmai acesta este motivul pentru care Norwich stă în Top 10, chiar dacă deocamdată doar în clasamentul transferurilor.

norwich

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + 15 =