Șocul de sâmbătă ( ora 21:00 Ro ) reprezinta întalnirea a doua dintre entitatile sportive cele mai importante de pe glob. La începuturile secolului trecut, cele doua echipe se înfruntau fara sa stie cu multi ani dupa aceea ,fiecare dintre meciurile ce aveau sa le dispute va fidenumit “Partida Secolului”. Ne aflam în fata unuia dintre cele mai mari spectacole sportive existente.

Partida de referinta a ligii spaniole are mai mult de un secol de viata, repetându-se în mai mult de 200 de ocazii, mereu înconjurata de polemica, pasiune, razbunare,spectacol si vorbe grele. Una dintre cele mai importante partide de pe întreg globul. Cea care s-a nascut prima a fost FC Barcelona: anul 1899, fondatorul fiind un elvetian pe nume Hans Gamper împreuna cu alti 11 tineri de diferite nationalitati. Au fost începuturi complicate, ajungându-se chiar în pragul disparitiei la doar noua ani dupa, însa Gamper a reusit cumva ca echipa sa fie preluata drept simbol al orasului Barcelona si al întregii regiuni catalane.. În 1913 entitatea depasea numarul de 1000 “socios”.

În mijlocul Spaniei, anul 1900, un tânar numit Julian Palcios crea un club de fotbal, care însa avea sa fie fondat de forma oficiala doi ani mai tarziu de catre fratii Juan si Carlos Pedros. Curios lucru, acestia erau catalani. În 1920 clubului i s-a adaugat numele “REAL”.

13 Mai 1902. Aceasta este data primului meci disputat între Barcelona si Real Madrid. O Barcelona plina de straini s-a impus cu scorul de 3-1 în fata unui Madrid care nu avea sa câstige primul sau titlu pâna în 1905. Erau timpuri când cele doua echipe nu se întalneau decât daca soarta hotara asta, dat fiind ca fiecare dintre ele juca în competitia regionala, doar Cupa Regelui dându-le sansa sa se întâlneasca, asta daca si sortii erau de acord. Asa pâna în 1929, atunci când lua startul primei editii din Primera Division.Editie câstigata de Barcelona.
Razboiul civil din Spania a paralizat fotbalul si s-a transformat în simbol sportiv al celor care sustineau autonomia catalana,iarpe cealalta parte a celor care reprezentau nationalismul spaniol.

OMUL CARE A SCHIMBAT TOTUL
Barcelona a trait o era formidabila în anii 40-50, liderul echipei fiind Ladislao Kubala. Totul avea sa se schimbe însa în anul 1953. Dupa o lupta crâncena duse de catre cele doua cluburi, un tânar argentinian, pe numele sau Alfredo Di Stefano , avea sa îmbrace în cele din urma tricoul alb al celor de la Real Madrid, lucru ce avea sa schimbe pentru totdeauna istoria unui club ce nu castigase titlul în Spania de vreo 20 de ani. Cu Di Stefano ca pilon principal al echipei si cu Santiago Bernabeu în biroul sefului transferând crema fotbalului mondial, Real începea sa îsi construiasca legenda, ajutata fiind de un campionat la care participau reprezentante din diferite tari,competitie cunoscuta sub numele de Cupa Campionilor. Primele cinci editii au fost câstigate chiar de catre Real Madrid, fapt nedepasit pâna în prezent. Din acelmoment rivalitatea dintre Barcelona si Madrid a izbucnit , punctul culminant atingându-se la sosirea democratiei în Peninsula Iberica, o data cu caderea dictaturii lui Franco. Separatismul catalan si nationalismul spaniol au dat dimensiuni apocaliptice acestei partide.

Peste 200 de partide disputate de-a lungul anilor. Destul de echilibarata balanta. Daca tinem cont doar de partidele oficiale, Madridul are un usor avantaj, daca adunam si amicalele, Barcelona trece în frunte. La palmares, Madridul domina la sectiunile, Liga Campionilor, titluri în Primera Division, în timp ce Barcelona se poate mândri cu faptul că a câstigat absolut toate competitiile europene la nivel de cluburi si cu acela ca este liderul la numarul de titluri câstigate în Cupa Spaniei. În plus, Barcelona a dat nationalei Spaniei mai multi jucatori decatRealul. Peste 200 de partide s-au disputat începând cu 1902, iar rivalitatea dintre Madrid si Barcelona este mai vie ca niciodata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here