Lupta cu legenda – Auxerre

0
1357
Vreme de 45 de ani, Auxerre a însemnat Guy Roux. În tot acest timp, un record de neegalat, legendarul antrenor a reuşit să o ducă pe Auxerre din ligile de amatori în primul eşalon fotbalistic, devenind o echipă de tradiţie în fotbalul francez. În 2005, Guy Roux lua decizia de a se despărţi de de clubul alături de care şi-a trăit mai bine de jumătate din viaţă, iar viitorul lui Auxerre era pus sub semnul întrebării. Cu Jacques Santini pe bancă Auxerre a terminat pe locul 6 primul sezon după era Guy Roux, însă fostul selecţioner al Franţei avea să părăsească clubul, după numai un sezon, după un conflict cu Guy Roux, pe atunci vice-preşedintele clubului, dovadă a influenţei legendarului antrenor la clubul de pe Stade l’Abbé-Deschamps. Jean Fernandez a acceptat să o preia pe Auxerre, dupa demisia lui Santini, iar misiunea sa este era una clară şi concisă, aceea de a face cât mai repede uitată plecarea lui Roux.

Triumful
Pentru prima dată din noiembrie 2002, AJA a reuşit să ajungă din nou în vârful clasamentului din Ligue 1, luând faţa unor echipe mult mai puternice, ca Lyon, Bordeaux sau Marseille. Cum a reuşit Auxerre acest lucru? În mare parte datorită colectivului. A fost vara în care lotul nu a suferit aproape nici o schimbare. Deşi a început slab, cu trei înfrângeri în primele trei etape, în faţa lui Sochaux, Lens şi Lyon, Jean Fernandez şi-a mobilizat elevii, le-a redat încrederea, iar Auxerre a reuşit o serie de şapte victorii consecutive care au propulsat-o în vârful clasamentului din Ligue 1. După 13 etape, campionatul francez avea un lider surpriză.“Dacă echipa mea ar juca la fel ca Auxerre, aş fi extrem de bucuros”, declara Laurent Blanc după înfrângerea campioanei en-titre Bordeaux pe terenul lui Auxerre. Cu un portar de excepţie, Olivier Sorin, cu căpitanul Benoit Pedretti, ajuns între timp la 29 de ani, la mijlocul terenului extraordinar, ca în vremurile în care făcea senzaţie şi era considerat unul dintre cei mai promiţători tineri jucători francezi şi polonezul Jelen în atac, mult mai eficace ca Daniel Niculae, Auxerre a fost capabilă de această ascensiune fulminantă.

www.pari-et-gagne.com

Mizând de-a lungul vremii pe jucătorii formaţi la propriul club, fiind o rampă de lansare pentru jucători de talie mondială precum Cantona, Blanc, Cisse sau Mexes, Auxerre devnise treptat un amalgam de jucători. Perechea de fundaşi centrali era formată din Grichting – Elveţia şi Coulibaly – Mali, la mijloc, un marocan – Chafni şi un congolez – Ndinga care dirja jocul alături de Pedretti, iar în atac românul Daniel Niculae facea pereche cu polonezul Jelec.

Lupta cu recordurile
Totuşi, succesul lui Auxerre din acele sezoane se datora în mare parte lui Jean Fernandez. El este omul care l-a descoperit pe Zidane, pe când acesta avea 17 ani şi evolua pentru Cannes, omul care l-a adus pe Franck Ribery în fotbalul mare. Un antrenor care a trăit prin fotbal şi pentru fotbal şi care s-a luptat o perioadă îndelungată cu recordurile stabilite de Guy Roux.

Înfrângerea din ultima etapă de pe terenul lui PSG, a făcut ca Auxerre să rateze doborârea unui record care datează de aproape 30 de ani şi care aparţinea aceluiaşi Roux. Un lucru este cert însă, aceștia au trecut peste era lui Guy Roux.

Articolul precedentSimona Halep decorated with the Order of the Star of Romania
Articolul următorParcă moartea înnebunise

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here