Naționala României are puține șanse de calificare la Mondialul din Rusia de anul viitor după semi-eșecul de la Cluj cu Danemarca, scor 0-0. Deși mai avem 5 partide de jucat în aceste preliminarii, trebuie să ne gândim deja la următoarele preliminarii, cele pentru EURO 2020, ediție pentru care Bucureștiul este unul din orașele gazdă. Pentru prima dată în istoria europenelor, echipele se califica altfel decât până acum. 

EURO 2016, Franta - Romania
sursa foto: dailymail.co.uk

În încercarea de îmbunătățire a calității fotbalului la nivel de echipe naționale, UEFA a propus în urmă cu 6 ani o nouă competiție europeană. După mai multe dezbateri care au avut loc în ultimii ani, forul conducător al fotbalului european a venit cu ideea înființării unei noi competiții pe bătrânul continent. Formatul noii cometiții a fost adoptat în urmă cu 3 ani și începând cu 2018 acesta va fi pus în aplicare. Mai multe detalii despre Liga Națiunilor UEFA (UEFA Nations League) în cele ce urmează.

Formatul competiției

– Cele 55 de selecționate naționale vor fi împărțite în 4 ligi: A, B, C și D potrivit valorii fiecăreia
– Liga A va include naționalele cu cel mai bun coeficient iar Liga D, naționalele cu cel mai slab coeficient
– Ligiile A și B vor fi formate din 4 grupe de câte 3 echipe fiecare
– Liga C va fi compusă de o grupă formată din 3 echipe și 3 grupe formate din 4 echipe
– Liga D va fi formată din 4 grupe de câte 4 echipe fiecare
– Pentru ediția inagurală, echipele participante vor fi clasate potrivit coeficiențiilor UEFA (va fi luat în considerare clasamentul de pe 15 noiembrie 2017 – sfârșitul preliminariilor pentru Cupa Mondială din Rusia, 2018).
– Din fiecare ligă vor promova câștigătoarele fiecărei grupe (cele din Liga A se for valifica pentru Final Four) iar echipele clasate pe ultimul loc din fiecare grupă va retrograda în Liga imediat următoare pentru următoarea competiție care va avea loc în 2020.
– Clasamentul Ligii Națiunilor UEFA va determina și compoziția urnelor pentru viitoarele preliminarii europene.
– Liga Națiunilor UEFA va oferi echipelor o nouă șansă de calificare pentru turneul final al Campionatului European (EURO), cu 4 echipe calificate în urma unor Play-Off-uri care vor avea loc în martie 2020.

Liga Natiunilor UEFA
UEFA.com

Programul meciurilor

– Meciurile din grupe se vor disputa în luniile septembrie, octombrie și noiembrie 2018.
– Se va juca fiecare cu fiecare în dublă manșă (în total 6 partide).
– Final Four va avea loc în iunie 2019.
– Cele 4 formații calificate în Play-Off vor juca în sistem semi-finale și finală. Meciurile se vor trage la sorți într-un cadrul organizat de Comitetul Executiv al UEFA.
– Play-Off-urile vor avea loc în martie 2020.
– Felul în care echipele se vor califica pentru EURO se va schimba și el: 10 grupe din care se vor califica automat primele 2 clasificate iar alte 4 locuri vor fi acordate în urma unui Play-Off
– Tragerile la sorți pentru EURO 2020 se vor face după terminare Ligii națiunilor UEFA și vor permite celor 4 echipe din Final FOur să fie alese în grupe de câte 5 echipe.
– Principiul esențial este următorul: fiecare echipă poate juca cu orice echipă.

Liga Natiunilor UEFA
UEFA.com

Preliminariile pentru EURO 2020 vor începe în martie 2019. Se vor juca câte două meciuri în martie, iunie, septembrie, octombrie și noiembrie 2019. În total vor fi 5 grupe de câte 5 echipe fiecare și 5 grupe de câte 6 echipe (10 grupe în total), jucându-se câte 10 partide pentru fiecare echipă (la fel ca în prezent). Câștigătorii plus echipele clasate pe locul secund se vor califica automat la EURO 2020.
– Cele 4 locuri rămase vacante vor fi alocate câștigătorilor play-off-urilor care vor avea loc în martie 2020.
– 16 echipe vor lua parte în Play-Off și vor fi grupate în 4 grupe de câte 4 echipe fiecare. Din fiecare grupă se va califica în Play-Off câștigătoarea grupei.
– Câștigătoarele celor 4 Play-Off-ori va primii biletele pentru EURO 2020.
– Dacă vreo echipă este deja calificată în urma preliminariilor UEFA, atunci locul ei va fi preluat de următoarea echipă cu cel mai mare coeficient.
– Cele 4 echipe din fiecare ligă vor juca două semi-finale și o finală pentru a determina fiecare câștigător al Play-Off-ului.

În acest moment, România ocupă poziția a 17-a în clasamentul coeficienților UEFA, ar fi în Liga B și ar juca în Grupa 4 alături de Suedia și Norvegia. Cam așa ar arăta în momentul de față primele două ligi, A și B:

LIGA A
Grupa 1: Spania – Franța – Belgia
Grupa 2: Germania – Rusia – Turcia
Grupa 3: Anglia – Portugalia – Elveția
Grupa 4: Italia – Ucraina – Olanda

LIGA B
Grupa 1: Grecia – Danemarca – Israel
Grupa 2: Austria – Belarus – Scoția
Grupa 3: Croația – Polonia – Cipru
Grupa 4: România – Suedia – Norvegia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + 11 =