Liga 1În lipsa Stelei și a Astrei, echipe scutite medical de Liga Profesionistă de Fotbal, Liga 1 a oferit o etapă în care cei mici și-au făcut de cap. Dintre aceștia, cei de la Dinamo țin capul tuturor știrilor din sport cu interviuri, editoriale, reportaje și toate genurile jurnalistice posibile, după victoria cu nimeni: FC Vaslui. A învinge pe FC Vaslui cu Ilie Stan pe bancă este ca și cum ai încerca să iei bomboana unui copil de 9 luni legat la mâini. Această echipă este expresia slăbiciunii maxime: fără niciun stil, nicio așezare în teren și cu un joc mai haotic decât fuga taurilor din Pamplona. În afară de Dinamo, trebui să consemnăm revolta moldovenilor de la Botoșani și Piatra Neamț, precum și remiza scoasă de recășeni în fieful Strâmbului. Etapa s-a încheiat cu derby-ul mini-fantasticilor Petrolul și Pandurii, încheiat nedecis, 1-1, după ce Gicu Grozav a arătat că dacă e la națională poate face orice, inclusiv să se facă de râs. Dar haideți să le luăm pas cu pas:

Gaz Metan – FC Botoșani 1-2 (53′ Lullaku – 15′ Carjan, 74′ Hadnagy)

Nici când juca în Liga a II-a, Gazul nu a evoluat așa de slab cum a făcut-o în meciul cu nou-promovata din Botoșani. Gaziștii păreau legați la picioare, morți și îngropați. Dulca dă vina pe absențe, publicul dă vina pe Horoba, Horoba dă vina pe ”situație”, astfel că nimeni nu mai știe ce se petrece la Mediaș. Cu toate acestea, dacă ne uităm pe chipurile jucătorilor, putem observa că sondele sunt pe terminate la Mediaș, fiind o chestiune de ani sau chiar luni până când robinetul cu fotbal va fi închis. Ponta știe de ce! Revenind la cele trei puncte, acestea au luat drumul echipei mai puțin slabe de pe teren, FC Botoșani, echipă liniștită, deocamdată.

Ceahlăul – Corona 3-0 (3′ Achim, 70′ Constantinescu, 88′ Marc)

Cu șanse uriașe de a egala Mediașul la capitolul ”pilaf” sunt cei de la Corona Brașov. Cu un lot de jucători expirați, refuzați și de multe ori retrogradați în trecut, ardelenii lui Manea, Nicolae Targă Manea, au fost spulberați la Piatra Neamț de o echipă care, pe lângă faptul că n-a forțat, a și jucat o bună parte din meci în inferioritate. Chiar dacă Ceahlăul este o ciumă a fotbalului românesc, ar trebui să-i felicităm atunci când mai joacă și fotbal.

Oțelul – U Cluj 2-1 (73′ Neagu, 86′ Marquinos – 2′ Cristocea)

Meciul de la Galați părea o copie de prost gust a acelui ”curat” Oțelul – U 0-2 de la finele sezonului trecut, atunci când ”U” s-a salvat matematic de la matineu. Și cam așa a fost timp de 74 de minute, perioadă în care clujenii păreau capabili să spargă gheața punctelor în acest sezon. Din păcate pentru ei, Neagu, cu un șut de senzație din lovitură liberă și Marquinos din penalty, au întors-o ca la Galați. La final, enervat de deciziile arbitrului Avram, Ganea a concluzionat: ”Io cred că acest nesimțit de arbitru…așa…nu are ce să caute pe teren”.

CFR Cluj – ACS Poli 2-2 (57′ Cadu, 80′ Deac – 8′, 69′ Szekely)

A fost etapa cu nervi pe Someș! După ce Ganea i-a luat ecusonul lui Avram, Iuliu Mureșan a declarat că el însuși va bloca intrarea pe stadionul CFR-ului î cazul în care arbitrul meciului cu Poli, Iulian Dima, va mai arbitra ”pura” sa echipă. Cam asta reiese din declarația: ”O să blocăm stadionul ca să nu mai arbitreze Dima la Cluj”. Cine altcineva să blocheze stadionul dacă nu ”greul” Muri ? Suporterii, care sunt șaișpe ? Boxele, care au fost vândute din cauza crizei ? Revenind la meci, trebuie să spunem că arbitrul Dima a avut o prestație excelentă și, de acum înainte, știm când un arbitru e corect. Ori de câte ori șefii CFR-ului fac spume, e clar că nu s-a furat pe teren. Pe de altă parte, jucătorii Clujului merită toate laudele, întrucât au scos un 2-2 deși au jucat în 10, 9 și pe final chiar în 8 oameni. De partea cealaltă, Poli a fost prea timidă pentru a pleca cu toate punctele, însă se pot lăuda cu un început excepțional de sezon.

Rapid – Viitorul 1-1 (41′ Paun – 10′ Benzar)

Două echipe alcătuite în majoritate de tineri, dar conduse de doi tutankamonici fotbaliști ai Ligii 1, Daniel Pancu și Nicolae Dică, au oferit un meci bun, nu foarte bun, însă acceptabil față de media joacă a campionatului. Scorul final de 1-1 a fost unul echitabil, deși constănțenii de Voluntari puteau beneficia de un penalty pe final. Paradoxal, centralul Balaj, un arbitru cu cap, față de ceilați, s-a păcălit…sau…o fi vârsta de vină?

Dinamo – FC Vaslui 2-0 (57′ Rotariu, 96′ Matei)

Așa cum anticipam înainte de acest meci, Ilie Stan nu a plecat niciodată în cariera lui de ”antrenor” cu prima șansă. Acest lucru s-a văzut și în meciul cu o echipă desculță, precum Dinamo. Timp de 90 de minute, tactica ”impecabilă” a lui Iliesta a dat roade la 0 ocazii de gol și la un joc jenant. Mai mult, vasluienii și-au dat cap în cap în minutul 57 și adolescentul de ieri și maturul de azi, Dorin Rotariu, i-a dat un golazo prăpăditului Straton.

FC Brașov – Săgeata 1-1 (90′ Ionescu – 75′ Chitu)

După ce au bătut o echipă de matineu a celor de la Mediaș, săgețile lui Selymeș au obținut încă un punct, de această dată împotriva unei echipe care joacă fotbal: FC Brașov. Rămâne de văzut cât va rezista Săgeata acestui ritm al debutului de campionat. Deocamdată, semnele sunt destul de sumbre, N’Doye grăbindu-se deja către o discotecă din capitală, după ce a luat un roșu ca la carte în finalul meciului.

Petrolul – Pandurii 1-1 (85′ Dore – 80′ Bohale)

De departe cel mai bun meci al rundei, derby-ul european dintre Petrolul și Pandurii a fost la un pas, sau mai bine zis de o palmă, cea a lui Christou, de a ne oferi și o câștigătoare. Din nefericire pentru elevii lui Contra, aceștia au ratat un penalty în final și gorjenii au plecat acasă cu un punct nesperat. Responsabil cu egalul a fost Gicu Grozav, preferatul lui Piți ratând un penalty așa cum numai Constantin Schumacher o mai făcea în Liga 1.

După două etape, o campioană recentă conduce topul Ligii 1!

Liga 1

1 COMENTARIU

  1. Acum lăsând la o parte faptul că CFR momentan are doar jucători, nu și echipă, numai cine n-a văzut meciul poate crede că arbitrajul a fost corect. Clujul a fost tocat mărunt de arbitru, și aici nu mă refer neapărat la cele trei cartonașe roșii, care au avut, toate, ”acoperire regulamentară” (șmecherie tipică de Liga1, prietenii știu de ce), ci la numeroasele faulturi de galben spre roșu trecute cu vederea recașenilor, în timp ce clujenii au fost arbitrați la sânge, mai catolic decât popa. (Doar câteva exemple: la faultul grosolan la portarul clujean galbenul s-a dat pentru proteste, nici măcar lovitură liberă nu s-a acordat – comentatorii digi au și remarcat faza după meci. Unul din negrii clujului a fost doborât din postură de ultim apărător, nu s-a dictat nici măcar fault, în schimb roșu direct la Deac. Iarăși la unul din negrii o talpă urâtă pe tibie, de cartonaș galben spre roșu, se dă numai fault, fără cartonaș, iar Velcea schimbă repede omul, practic la aceeași fază.) Deh, se pare că defavorizarea Clujului este drumul sigur spre afirmare în arbitraj. (Nu pot să uit nici scandalul făcut de Nicolae și parcă MM după roșul de la Botoșani, nu-i așa). În fine, nu este normal, acceptabil, corect să ai 3 jucători eliminați plus antrenor trimis în tribune, peste 10 cartonașe galbene acordate, când nu a fost nici tensiune deosebită, nici altercații între jucători. Tind să-i dau dreptate strâmbului: arbitrul a vrut să se evidențieze, iar jucătorii au picat de proști. Un arbitru imparțial și valoros știe să țină în frâu un meci, chiar și mult mai tensionat și cu o miză infinit mai mare, fără a împrăștia cartonașe în neștire. Cu toate astea, nu cred că în baza jocului prestat Clujul merita mai mult. Se pare însă, că peste câteva etape, când se va închega un 11 de bază la Cluj, vor fi foarte greu de opriți, chiar și cu ajutorul arbitrilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =