la masia

La Masia este deja un brand cunoscut pe tot mapamondul, fabrica de jucatori a celor de la Barcelona producând și livrând, în special în ultima decadă, o întreagă panoplie de fotbaliști care de care mai talentați. E suficientă o privire peste actuala echipa și putem vedea următoarea listă: Valdes, Puyol, Pique, Jordi Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Cesc Fabregas, Pedro, Messi. E adevărat, unii dintre ei, cum este cazul lui Pique, Jordi Alba sau Fabregas au fost recuperați din bejenie și pe bani mulți. Catalanii s-au umflat mereu în pene având ca bază această generație excepțională ieșită din școala de fotbal ale cărei fundații au fost puse de Johann Cruyff în 1978, cu ajutorul președintelui  de atunci al Barcelonei, Jose Luis Nunez.

Pe 20 octombrie 1979 a fost inaugurată La Masia, un proiect creat de Cruyff, menit să țină sub control și să educe juniorii clubului. Au trecut anii și ideea de fotbal total a olandezului a început să dea roade, pepiniera dând fotbalului nume mari, multe dintre ele enumerate mai sus. Sediul inițial, o clădire veche construită în 1702, a devenit prea mic iar în 2011 La Masia s-a mutat într-un sediu nou, în Ciutat Esportiva Joan Gamper, un spațiu de cinci ori mai mare decât cel vechi unde echipele de juniori au rezidența și se antrenează.

In noiembrie 2012, Tito Vilanova trimitea pe teren pentru meciul de campionat cu Levante un 11 format în întregime din fotbaliști crescuți în La Masia: Valdes, Montoya, Pique, Puyol, Jordi Alba, Busquets, Xavi, Cesc, Pedro, Messi, Iniesta. Ciudat sau nu, însă o dată cu numirea lui Vilanova în funcția de antrenor, a început și exodul tinerilor ”cule” spre echipe unde să aibă mai multe oportunități de a juca. Inflația de jucători talentați și puținele locuri disponibile i-au făcut pe mulți dintre puștii remarcați în ultima vreme să aleagă alte destinații unde să progreseze ca fotbaliști.

În primăvara lui 2012, directorul sportiv Andoni Zubizarreta anunța, mândru, că Muniesa, Bartra, Montoya și Dos Santos vor face parte din prima echipa. În acel moment antrenor era Guardiola, însă imediat după retragerea sa în “anul de relaxare”, destinul juniorilor din La Masia a căpătat o altă turnură. Marc Muniesa, nu a semnat un nou contract pentru că nu i s-a oferit unul nou și a plecat gratis la Stoke City semnând un contract valabil pentru următoarele patru sezoane. Gerard Deulofeu, 19 ani, una din marile speranțe ale școlii, tocmai a fost împrumutat pentru un an la Everton. Cei de la Celta Vigo au profitat și ei de sângerarea masivă pe care o suferă La Masia și l-a luat pe Fontas, plecat gratis și el, în cazul lui Barcelona păstrând o opțiune care îi dă dreptul să îl recupereze la finalul acestui sezon în schimbul unui milion de euro.

bojanBojan Krkic este exemplul viu că în acest moment este foarte, foarte greu să pui mâna pe un loc în lotul Barcelonei. A început senzațional la echipele de juniori și era văzut ca atacantul de viitor al echipei catalane. Acum, la 22 de ani, a trecut deja pe la Roma și Milan, urmând ca acest sezon să îl joace pentru Ajax, împrumutat.

La Ajax a fost și Isaac Cuenca sezonul trecut. A avut ghinionul de a se accidenta iar etapa olandeză nu l-a ajutat prea mult. Se așteaptă ca în această vară să fie iar împrumutat la o echipă din afara Spaniei.

Pe lista numelor celor plecați în bejenie este posibil să apară și Thiago Alcantara, o altă perlă ieșită din La Masia, care și-a cam pierdut răbdarea de a aștepta la coadă pentru un loc de titular, mai ales după ce a văzut că o dată cu plecarea lui Guardiola, cu care a jucat în 63% din meciuri, a ajuns la 47% cu Vilanova. Thiago este un caz special, iar Xavi, jucător care a trecut printr-o experiență similară, fiind la un pas de a semna cu AC Milan din cauză că nu juca prea mult, l-a sfătuit să nu ia o decizie pripită, ” pentru că și eu am avut fotbaliști mari în fața mea, însă șansele apar iar la Barcelona ai toate condițiile pentru a reuși”. Însă cum să îl convingi pe Thiago să nu plece dacă nu îi garantezi un loc de titular, în timp ce pe la ușa lui dă târcoale Pep Guardiola cu o ofertă de la Bayern Munchen.

”M-ar încânta să îl am pe Thiago la Bayern. Le-am cerut asta conducătorilor clubului însă nu sunt noutăți deocamdată. Este un jucător care m-a convins la Barcelona. Sammer și Rummeninge știu ce vreau. Este un super-jucător. Poate juca pe trei sau cinci poziții diferite și e puternic in duelurile unu contra unu. Îi cunosc calitățile. Dacă nu vine Thiago, nu mai vine nimeni. ” spunea Guardiola într-o conferință de presă dată azi.

Probabil că în următoarele ore sau zile cazul Thiago va avea un deznodământ, însă ”fuga de talente” din La Masia nu se oprește aici. Urmează, probabil, Marc Bartra, Rafinha, Christian Tello…

  • Andreu Fontas, 23 ani, plecat gratis la Celta Vigo.
  • Gerard Deulofeu, 19 ani, împrumutat un sezon la Everton.
  • Isaac Cuenca, 22 ani, împrumutat in ianuarie 2013 la Ajax, posibil să mai stea un an acolo.
  • Marc Muniesa, 21 ani, plecat gratis la Stoke City.
  • Bojan Krkić, 23 ani, împrumutat un sezon la Ajax.
  • Giovani dos Santos, plecat in 2008 la Tottenham, a fost cedat in 2009 la Ispwich Town, in 2010 la Galatasaray, iar in 2011 la Racing Santander. A ajuns la Mallorca in 2012, iar din 9 iulie 2013 este jucătorul celor de la Villareal.
  • Rafinha Alcantara, fratele lui Thiago, 20 ani. Tocmai a semnat un nou contract cu Barcelona și probabil că va fi împrumutat un sezon la Celta Vigo.
  • Jonathan Dos Santos, 23 ani, fratele lui Giovani. Se pare că echipe precum Anderlecht sau Betis încearcă să îl împrumute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + seven =