bakelantsJan Bakelants de la RadioShack Leopard a câștigat etapa a doua din Turul Franței și preia tricoul galben de la Marcel Kittel, care a sosit cu o întârziere de 17 minute. Belgianul s-a aflat într-un grup de șase rutieri care a reușit să se rupă de pluton după ultima cățărare a zile și a fost singurul care s-a menținut în față, trecând linia de sosire cu o secundă în fața lui Peter Sagan și a celorlalți cicliști aflați în grupul principal.

Primul eveniment notabil al zile a fost la sprintul intermediar de la kilometrul 33, acolo unde primul a trecut Lars Boom (Belkin), urmat de colegii de evadare: David Veilleux (Europcar), Blel Kadri (AG2R) și Ruben Perez Moreno (Euskaltel). La fel ca și ieri, Andre Greipel (Lotto Belisol) a câștigat sprintul plutonului, după el sosind, în ordine: Sagan, D. van Poppel, Cavendish, Goss, Kristoff, Steegmans, Veelers, Bouhanni, Kittel, Chavanel. Același Lars Boom a câștigat și prima cățărare de categoria a treia a zilei, după el trecând Ruben Perez.

Primii ajunși în vârful celei de-a doua cățărări de categoria a treia au fost Kadri și Veilleux, aceștia lăsându-i în urmă pe Boom și Perez. Câștigătorul tricoul alb cu buline roșii de anul trecut, Thomas Voeckler de la Europcar a încercat să atace pe această ascensiune, însă trena celor de la FDJ i-a anulat acțiunea. Tot pe Col de la Serra, sprinteri precum Cavendish sau Kittel nu au reușit să se mai mențină în pluton.

Pe Col de Vizzavona, cea mai dificilă cățărare a zilei, de categoria a doua, cel mai important eveniment a fost atacul lui Pierre Rolland (Europcar), cel care a și câștigat ascensiunea în fața lui Blel Kadri și a lui Brice Feillu (Sojasun), urmând să preia tricoul de cel mai bun cățărător. În cele din urmă, francezul a renunțat pe coborâre și a fost prins de pluton.

Pe ultima ascensiune din etapă (categoria a treia), Juan Antonio Flecha, alături de un alt ciclist de la Europcar, Cyril Gautier, au atacat, însă trena lui Richie Porte nu le-a permis să se ducă prea departe de grupul principal. Mai mult, principalul favorit la victoria finală, Chris Froome, a accelerat la finalul cățărării desprinzându-se câțiva metri. După ce acesta a fost ajuns de pluton, s-a format grupul din care s-a ales și câștigătorul, grup care i-a conținut pe Jan Bakelants, Sylvain Chavanel, Gorka Izagirre, Jakob Fuglsang, Flecha și Manuele Mori.

Mâine, caravana Turul Franței își va petrece ultima zi în Corsica, printr-o etapă de 145,5 km între Ajaccio și Calvi. Pe traseu vom avea o cățărare de categoria a patra, un sprint intermediar, două cățărări de categoria a treia și o cățărare de categoria a doua care se va încheia cu 13,5 km înainte de final.

Clasament etapa a 2-a:

  1. J. Bakelants (RadioShack) 3h 43’11”
  2. P. Sagan (Cannondale) +1”
  3. M. Kwiatkowski (Omega Pharma) +1”
  4. D. Cimolai (Lampre) +1”
  5. E. Boasson Hagen (Sky) +1”
  6. J. Simon (Sojasun) +1”
  7. F. Gavazzi (Astana) +1”
  8. D. Impey (Orica) +1”
  9. D. Bennati (Saxo-Tinkoff) +1”
  10. S. Lagutin (Vacansoleil) +1”

Tricou galben: Jan Bakelants (RadioShack Leopard)

Tricou verde: Marcel Kittel (Argos Shimano)

Tricou alb cu buline roșii: Pierre Rolland (Europcar)

Tricou alb: Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep)

Cea mai bună echipă: RadioShack Leopard

Cel mai combativ rutier al etapei: Blel Kadri (AG2R la Mondiale)

sursă foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × two =