Adrian Solano, 22 de ani, Venezuela. Un anonim până săptămâna trecută, atunci când prestația lui la Mondialul de schi organizat de Finlanda a făcut înconjurul lumii cu ajutorul colosalei viteze a internetului. Pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba începem cu imaginile video ale isprăvii comise de Solano pe tărâmuri scandinave.

Cine este însă Adriano Solano și cum naiba a ajuns el să demonstreze definiția ridicolului la o competiție de acest nivel?

În luna ianuarie, mai exact pe data de 18, Solano pleca din Venezuela spre Suedia pentru a se pregăti pentru Campionatul Mondial, competiție unde urma să participe înscris la două probe, cea de sprint liber de 1,6km și cea de 10 km fond. În ziua imediat următoare, antrenorul său, Cesar Baena , făcea un apel pe twitter către președintele venezuelean, cerându-i acestuia să ajute la ”eliberarea imediată a sportivului reținut pe nedrept pe aeroportul din Paris”, acolo unde avea escală în drumul său spre Suedia. Vameșilor francezi li s-a părut ciudat că un cetățean venezuelean, cu doar 28 de euro în buzunar, care recunoștea chiar că nu mai călcase pe zăpadă până atunci, urmează să participe la un campionat mondial de schi, plus că nu putea să demonstreze asta cu vreo invitație oficială.

Ulterior, Solano le recunoștea celor de la CNN, că nu se antrenase niciodată pe zăpadă adevărată sau cu schiuri precum cele pe care avea să le folosească la Mondial și că se pregătise cu ajutorul rollerski-ului, o variantă a sportului alpin adaptată pentru asfalt.

Întors în Venezuela, după patru zile de ”arest” pe aeroportul din Paris, în viața lui Solano a apărut, întâmplător sau nu, Aleksi Valavouri, un om de afaceri finlandez, cel care cu ajutorul internetului, a reușit să strângă peste 4000 de euro cu scopul de a îl face pe venezuelean să ajungă în cele din urmă la Mondial.

Nu se știe cu exactitate cum de a ajuns Solano să primească o invitație la Mondial, mai ales că în Venezuela nu există o federație a sporturilor alpine, fiind desființată în urmă ceva vreme, însă în țara lui natală este acuzat ca fiind un ”pilos” al regimului chavist condus acum de președintele Nicolas Maduro.

Solano a reușit în cele din urmă să ajungă în Scandinavia, ba chiar să participe în cele două probe la care s-a înscris, însă prestația lui ați putut să o vedeți mai sus. Mai mult, în cea de 10 km a fost descalificat pentru că pe la jumătatea traseului era la 30 de minute distanță de lider. ”M-am simțit minunat” avea să spună la terminarea cursei, continuând, ironic sau nu, ”ceilalți au avut avantaj față de mine, ei s-au putut antrena, eu stăteam în aeroport”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − three =