Sistemul piramidal de ligi de fotbal din România este structurat în așa fel încat ligile noastre inferioare sunt folosite de copiii și juniorii centrelor de excelență din toată țara, pentru a avea meciuri în picioare, deoarece de cele mai multe ori nu reușesc să se impună la primele echipe ale cluburilor lor.

Am analizat mai multe campionate din Europa și cunoscând valoarea fobalului nostru la nivel național, dorim să oferim un plan Federației Române de Fotbal și Asociațiilor Județene cu ajutorul căruia să se poată promova mai mult sportul, fotbalul în acest caz.
Momentan fotbalul românesc este structurat în felul următor:

Liga I – 14 echipe
Liga a II-a – 20 echipe
Liga a III-a – 5 x Serii a câte 16 echipe
Liga a IV-a, Liga a V-a, Liga a VI-a, și cam atât.

Toți ne întrebăm și ne gândim cu nostalgie cât de puternic era fotbalul românesc în ligile inferioare acum 30-40 de ani. Am analizat mai multe campionate europene și am ajuns la concluzia că multă lume iubește acest sport, și se pot crea serii de amatori unde fotbalul poate fi jucat de plăcere, într-un mod organizat, urcând treptat valoric până se va crea o selecție naturală.

Liga I – 14 echipe
Liga II – 14 echipe
Liga III – 3x serii a câte 14 echipe
Liga IV – 4x serii a câte 14 echipe

Până aici, nimic special. Cele mai bune ligi să fie primele 2. Urmate de Liga III și Liga IV unde juniorii echipelor „mari” își pot face de cap.
Ligile 5-10, vor fi controlate de AJF-urile din fiecare regiune și ar fi ceea ce azi noi numim liga județeană sau liga „onoare”. Dar totul dus la un alt nivel, le putem denumi pe toate ligi locale, care vor fi împărțite la rândul lor pe regiuni:

Liga V – 4x serii a câte 10 echipe
Liga VI – 6x serii a câte 10 echipe
Liga VII – 12x serii a câte 10 echipe
Liga VIII – 24x serii a câte 10 echipe
Liga IX – 36x serii a câte 10 echipe
Liga X – 36x serii a câte 10 echipe

În acest fel se poate crea un nucleu important în primele 2 ligi, de profesioniști, fotbaliști de elită, urmat de semi-profesioniști în ligile III și IV, ca mai apoi ligile inferioare să fie folosite de amatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 3 =