Pe vremuri, când în fotbalul românesc viețuia Rapid București, fanii trupei din Giulești aveau un vers pe care îl adorau: ”Din 1923, singuri împotriva tuturor”. Prin acest mesaj, rapidiștii acuzau ”furturile” din vremurile ”Epocii de Aur”, când se simțeau marginalizați în fața rivalelor de tradiție din capitală. Pe hârtie, comunismul a murit, dar victimizarea alb-vișinie a continuat, deși ”furturile” s-au nivelat. În fine, nu vorbim acum de ”dispăruți”. Vrem doar să împrumutăm vorba celor de sub Podul Grant și să o aplicăm temporar unei echipe care debordează de viață din Liga 1 a zilelor noastre, Gaz Metan Mediaș.

Sezonul trecut, Gaz Metan Mediaș a fost echipa extremelor. Dacă în sezonul regulat a impresionat prin neputință: 16 puncte din 26 de meciuri, în play-out s-a metamorfozat și a reușit o salvare miraculoasă de la o retrogradare ca și făcută. Între sezoane, la Mediaș s-au petrecut lucruri interesante. Pustai a urcat în lojă, preluând postul de director tehnic, iar pe bancă a fost uns Mihai Teja. Privit cu destul scepticism, mai ales după ultimele aventuri nereușite din Liga 1, Teja le-a dat tuturor peste nas și a făcut din Gaz Metan Mediaș una dintre cele mai frumoase echipe din România.

Bazată pe un amalgam de jucători experimentați și jucători tineri, echipa de pe malurile Târnavei Mari are un sezon regulat absolut superb. După 19 etape, Gazul are 28 de puncte, ocupă locul 5 în Liga 1, joacă fotbal deschis meci de meci, iar play-off-ul pare mai aproape ca niciodată. Spunem ”PARE” întrucât în campionatul intern au început să renască lucrurile necurate, iar Gaz Metan începe să fie trasă în ”adâncurile” clasamentului. Deocamdată, echipa stă bine, în zona locurilor 5-6, însă comportamentul celor care ar trebui să facă ”dreptate” pe teren e unul îngrijorător pentru ardeleni, cu accente mizerabile.

Gaz Metan, după cum spuneam, e o echipă frumoasă, care joacă fotbal. Atât cât poate. Uneori dezamăgește, alteori impresionează, însă ceea ce e evident e faptul că Teja și elevii săi fac cinste acestui sport. Spre deosebire de județul Ilfov… Dar să nu divagăm. Cum tot ceea ce e frumos în România piere, așa pare că se întâmplă și cu Gaz Metan. Din păcate, Mediașul nu pierde pe limba ei, ci pe fluierașul arbitrilor din Liga 1. În ultimele patru etape, din Gaz Metan s-a furat ca din România de după Revoluție.

Dinamo – Gaz Metan Mediaș 1-1. Călin, file furate dintr-o victorie!

Umilită la Mediaș, Dinamo a fost pusă la respect de Gaz Metan și în Ștefan cel Mare. ”Câinii” lui Rednic nu au mișcat în fața elevilor lui Teja, însă s-au scos grație trimisului celor de la CCA să facă dreptate în ”Groapă”. Îl cheamă Iulian Călin și, după figură, pare mereu un om serios. Doar pare, întrucât în realitate e un pui de Corpodean. În meciul jucat pe 23 noiembrie, Călin a scos din careu un henț evident al lui Kațikas și l-a transformat în lovitură liberă.

Cu ghinion, cu erori defensive, Mediașul a plecat din București doar cu un punct, după un meci pe care l-a controlat de la un capăt la celălalt.

FCSB – Gaz Metan Mediaș 2-1. Hoțugan e Șmecherean!

Cel mai alintat și ținut în brațe arbitru român din istorie, Ovidiu Hațegan, cunoscut în Irlanda de Nord și Hoțugan, a fost delegat la meciul extrem de important dintre FCSB și Gaz Metan Mediaș. La Pitești, Mediașul a fost echipa pozitivă a întâlnirii. A început bine, a atacat, a ratat, însă apoi s-a lovit de minutul 38 și de nea Ovidiu. Pentru un fault de joc la Morais, Ivanov vede al doilea ”galben” și este eliminat. Din acel moment totul era clar: FCSB trebuie să câștige.

Înainte însă de eliminarea lui Ivanov, același Ovidiu Hațegan și-a scos din buzunar o riglă stricată, probabil aceeași riglă folosită pe Windsor Park în Irlanda de Nord – Elveția, și și-a bătut joc cu stil de Gaz Metan. Pentru ceva mult mai grav, apărătorul FCSB, Junior Morais, folosit la închidere în acest meci, a fost iertat de Hațegan. Morais a primit un cartonaș galben în minutul 4 pentru un fault de la spate asupra lui Bușu. Trei minute mai târziu, brazilianul aproape că îl bagă în spital pe Darius Olaru, undeva la mijlocul terenului. Deși trebuia să primească roșu direct, Morais a fost mângâiat pe creștet de Hațegan și trimis înapoi la locul lui, nu în tribune, ci la mijlocul terenului.

Chiar și fără un om important, chiar și împotriva ”celui mai bun arbitru român”, Gaz Metan a continuat să joace fotbal și numai ghinionul a făcut ca ardelenii să nu plece cu un punct de pe terenul modestei FCSB.

Gaz Metan Mediaș – Viitorul 2-2. Încă un 38 pentru ardeleni…

Am întrebat 100 de microbiști din România: Cine e Cătălin Sorin Popa? Normal, nici naiba nu a auzit de ăsta. Din păcate, el își duce traiul în fotbalul românesc și a reușit să mai distrugă un meci. Pus la centru într-un meci important, Gaz Metan – Viitorul, Popa și-a făcut numărul pe deplin și a pus încă o frână Gazului. Dramatic, tot în minutul 38, Mediașul și-a pierdut o verigă solidă din echipă. Urcat în atac, Marius Constantin îl atinge ușor pe Luchin. Fundașul Viitorului cade lat, iar Popa dă roșu direct. În loc de 2-1 pentru Gazu, care marcase la aceeași fază superb, tabela rămâne la 1-1 și totul curgea către un ”2 solist” previzibil.

În repriza secundă, elevii lui Hagi fac 2-1 prin Houri, însă Dumnezeu nu bate impostorii (din arbitraj) cu parul, ci cu dreptatea. În ultimul minut, Gazul egalează prin Yazalde, iar fotbalul este răzbunat.

CFR Cluj – Gaz Metan Mediaș 2-2! Răducu lovește din nou, tot pentru CFR și tot contra sibienilor

Radu Petrescu, desemnat arbitrul anului 2018, ceva specific românesc, a avut o prestație de excepție în Gruia. De excepție pentru gazde. Autorul celei mai mari gafe din ultimul deceniu, la meciul Voința Sibiu – CFR Cluj din 2011, Radu Petrescu a jucat și acum pentru clujeni. În doar 120 de secunde, în intervalul minutelor 62-64, Radu Petrescu îl dă afară pe Trif de la Gaz Metan, la scorul de 1-2, și deschide drumul CFR-ului pentru revenirea pe tabelă.

Când cauți cu tot dinadinsul să ajuți pe cineva, o faci oricum. Teatrul lui Beto de la Sibiu a fost mizilic față de ceea ce s-a întâmplat acum. Trif a fost copil la cele două faulturi, însă Petrescu a fost șmecheraș. Ca și în cazul meciului FCSB – Gaz Metan, și în Gruia am avut o dublă măsură. În minutul 7, Păun vede galben pentru un fault dur la centrul terenului. Peste câteva minute, același Păun îl calcă pe Cristea, însă e prea devreme, e prea la CFR acasă pentru a fi la sânge cu regulamentul…

Dar Radu Petrescu poate mai mult. Pentru CFR. În minutul 90+3, fluierașul pare că își dorește mai mult victoria decât orice ceferist și dă penalty pentru gazde după ce Alex Ioniță II cade ca o domnișoară în careu. Uneori, binele triumfă, iar Culio ratează și Gazul pleacă acasă cu un punct mic, dar uriaș, atunci când vedem cine și cum a fluierat.

sursa foto: gsp.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here