Federatia Internationala de Fotbal Asociatie (FIFA) este cea mai mare organizatie din lume, cu 209 federatii afiliate intrecand ca amploare chiar si ONU. Din pacate de cativa ani buni, mai ales in perioada presedintilor Joao Havelange si Josep Blatter, activitatea forului mondial a fost mereu umbrita de acuzatii de coruptie.

Ultimul scandal este, fireste, acordarea dreptului de organizare a turneelor finale ale campionatului mondial din 2018 si 2022. Cele doua decizii adoptate in… pachet au suscitat multe discutii si au nemultumit in mare masura opinia publica. Iata insa ca recent s-a auzit ca in ce priveste organizarea CM 2022 in Qatar aceasta ar putea fi revizuita. Prea multe sunt criticile, prea multe sunt riscurile unui asemenea turneu, in plina vara temperaturile fiind acolo insuportabile in orice caz nu propice pentru jocul de fotbal. In context se vorbeste tot mai insistent de urmarile coruptiei, de anumite foloase materiale, in orice caz de relatii sa le numim in mod fin „neprincipiale“.

„Sport-Bild“ a raspandit informatia ca la un viitor congres ar urma sa se revada decizia privind acordarea dreptului de organizare Qatar-ului toate cele 209 federatii membre urmand sa confirme sau sa infirme alegerea facuta la timpul respectiv de Comitetul Executiv (28 membri) si sa adopte o noua hotarare acordand organizarea unei alte tari. „Die Welt“ mentioneaza ca asemenea informatii provin chiar din anturajul comitetului executiv. A fost interesant de vazut daca este doar un zvon sau doreste FIFA intradevar sa-si faca „mea culpa“.

Si raspunsul a venit cateva zile mai tarziu FIFA facand o precizare, si-anume ca la urmatorul Congres care are loc in mai a.c pe Insulele Mauritius nu va avea loc nicio noua dezbatere privind dreptul de organizare a CM din anul 2022. Se mentioneaza ca in cadrul Comisiei de etica nu au aparut noi elemente sau detalii, exista doar preocuparea acestui organ de a cerceta acuzatiile aduse, iar toate speculatiile aparute si raspandite in acest sens sunt lipsite de orice temei.

Vom trai si vom vedea !

G.L. Neamtu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + seventeen =