djokovic-nadal

În istoria erei Open, Ivan Lendl și John McEnroe dețin recordul în ceea ce privește numărul de întâlniri directe – 37, dar Novak Djokovic și Rafael Nadal se pregătesc să-i egaleze în finala de la US Open. Până acum, spaniolul îl conduce pe sârb cu 21 de victorii la 15. În anii precedenți, ei s-au mai aflat față în față în ultimul act de la Flushing Meadows de două ori, în 2010 (victorie Nadal) și 2011 (victorie Djokovic).

În finala în care amândoi urmăresc câștigarea celui de-al doilea titlu la New York, Nadal este considerat ușor favorit și asta nu doar din cauză că are mai multe victorii în meciurile directe. Rafa se află într-o formă senzațională de când a revenit în februarie după o pauză de șapte luni, pierzând doar trei meciuri – cu Zeballos, în finală la Vina del Mar, cu Djokovic, în finală la Monte-Carlo și cu Darcis, în primul tur la Wimbledon. Iar pe hard este chiar neînvins în 2013 și a venit la US Open după ce a câștigat cele două Masters-uri din august – Montreal și Cincinnati. De altfel, în finala din Canada l-a învins chiar pe Djokovic, pe care îl conduce cu 2-1 și în acest sezon.

De partea cealaltă, Djokovic vine cu atuurile lui, iar primul este acela că el este jucătorul cu cele mai multe victorii împotriva ibericului. Apoi, majoritatea meciurilor pierdute în fața lui Nadal,13, s-au desfășurat pe zgură – suprafața favorită a spaniolului, iar dintre cele șapte meciuri câștigate de iberic la turneele de Grand Slam, cinci au fost la Roland Garros. Mai mult, cei doi se află la egalitate în ceea ce privește victoriile obținute în finalele în care s-au aflat față în față, are avantaj în cele de mare șlem, 3-2, iar în duelurile pe Hard, conduce sârbul cu 11-6.

Problema pentru Nole, din punct de vedere statistic, pare să apară doar atunci când sunt comparate rezultatele din acest an – doar trei turnee câștigate față de cele nouă ale lui Nadal și opt înfrângeri față de trei ale adversarului său. Dar dacă privim lucrurile dintr-o altă perspectivă vom observa că Djokovic, atunci când l-a avut de partea cealaltă de fileu pe Nadal a câștigat în două seturi la Monte-Carlo, chiar pe zgură, a pierdut foarte greu în semifinalele de la Roland Garros, 9-7 în setul cinci, și apoi a cedat la Cincinnati, tot în semifinale, abia după un tie-break în decisiv.

Vorbind efectiv despre joc, Djokovic și Nadal sunt doi dintre cei mai buni jucători de retur așa că serviciul ar putea face diferența. Până acum, în acest turneu, Nadal a pierdut doar un singur game atunci când a servit, în semifinale (fază în care Djokovic a fost ținut pe teren cinci seturi de Wawrinka), cu Gasquet.

În ciuda defensivei extraordinare prin care îi face pe mulți jucători să muncească mult mai mult pentru câștigarea unui punct decât ar face-o cu alți adversari, spaniolul are nevoie să joace mai agresiv în acest meci. Înfrângerile sale la Djokovic au apărut atunci când s-a retras prea mult în spatele liniei de fund și i-a permis sârbului să controleze schimburile de mingi și să-și valorifice loviturile. Liderul mondial a arătat mereu în ultimii ani că știe de ce este nevoie pentru a câștiga marile meciuri și, ce e cel mai important, a arătat că poate să revină atunci când este condus de adversar. În plus, Djokovic e unul din jucătorii care îi poate rezista fizic lui Nadal, face față raliurilor impuse de multiplul campion de la Roland Garros.

head2head

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here