Dintre toate finalele Ligii Campionilor, probabil că cea disputată în 1994 la Atena a fost cea cu deznodământul cel mai neașteptat, atunci când Milanul condus de Fabio Capello i-a administrat Dream Team-ului condus de Johann Cruyff un usturător 4-0. A fost o probă evidentă că un club precum AC Milan nu trebuie să fie niciodată subestimat.

Sezonul 1993-1994 avea să vină cu schimbări importante în cea mai importantă competiție europeană la nivel de cluburi. Dacă în sezonul anterior câștigătoarele celor două grupe se calificau direct în finală, de data asta se calificau câte două pentru semifinale.

Barcelona câștigase Grupa A în fața celor de la AS Monaco, Spartak Moscova și Galatasaray iar în semifinale trecuse de FC Porto. Din cealaltă grupă, AC Milan trecuse de Werder Bremen, Anderlecht și Porto, iar în semifinale de AS Monaco, meci în care datorită cartonașelor primite Baresi și Costacurta au fost privați de participarea în finală.

Barcelona ajungea lansată în finală. Câștigase ultimele patru titluri din Primera Division de formă consecutivă, în ultimele 20 de meciuri marcase 60 de goluri și primise doar 15. Avea toți jucătorii valizi pentru finală, Cruyff permițându-și luxul de a nu îl convoca pe danezul Michael Laudrup.

Capello se vedea nevoit să improvizeze o defensivă inedită, cu Galli în locul lui Costacurta, iar pentru a acoperi golul lăsat de Baresi l-a mutat pe Paolo Maldini în centrul apărării, în timp ce pe banda dreaptă avea să îl trimită pe veteranul Mauro Tasotti. Rijkaard și Van Basten deja erau legende la Milan și împreună cu supraviețuitori, Massaro și Donadoni, ai echipei care câștiga Cupa Campionilor în fața Stelei, formau 11-le de început al Milanului. Alături de ei, tânărul pe atunci, Albertini și trei străini: Desailly, Boban și Savicevic.

Nu a contat situația de lot a celor două echipe și faptul că Barcelona pornea ca mare favorită. Catalanii au fost spulberați de echipa improvizată de Capello, Romario și Stoichkov au fost niște umbre triste pe gazon, Guardiola, Bakero și Koeman au fost sufocați de mijlocașii Milanului, iar Zubizaretta avea să primească în ziua următoare, în autocarul care ducea echipa Barcelonei către aeroportul din Atena, avizul că Johann Cruyff nu mai avea nevoie de serviciile sale.

Meciul care ar fi trebuit să confirme supremația absolută a Dream Team-ului barcelonez, a însemnat de fapt, așa cum însuși Cruyff declara atunci, sfârșitul unui ciclu.

Video AC Milan – Barcelona 4-0 ( 1994 )
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Jr1rgW_h9Kk&hl=es&fs=1&rel=0&color1=0x234900&color2=0x4e9e00&border=1]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen + seven =