chris froome

După cățărarea fabuloasă cu care a cucerit ieri  Mont Ventoux și a lăsat o lume întreagă cu gură căscată, nu puține fiind insinuările sau acuzațiile directe de dopaj, Chris Froome ieșit azi la rampă apărându-se într-un mod cât se poate de contundent: ”Nu are sens să fiu comparat cu Armstrong. El a trișat, eu nu. Punct. Mi se pare foarte trist ca in ziua imediat următoare cele mai importante victorii din cariera mea să se vorbească de dopaj. Împreună cu coechipierii mei am stat multe săptămâni departe de casă, antrenându-ne, dând totul și acum sunt acuzat că aș fi trișor. Nu este deloc plăcut. Sunt mândru de rezultatele  mele, roade ale unei munci extrem de dure și ale suportului unei echipe fantastice. Să gândească și să vorbească ce vor” a declarat azi ciclistul britanic, năcut în Kenya, într-o confeință de presă ținută în hotelul în care echipa sa este cazat in Avignon.

Pe aceeași linie, a frustrării apărute în fața criticilor la adresa senzaționalei prestații avute de Froome pe Mont Ventoux, s-a arătat și Dave Braildsford, managerul celor de la Sky Procycling, calificându-i drept ”pseudo-cercetători științifici” pe cei care analizează etapele din Turul Franței și se cred în măsură să îi catalogheze pe cicliști drept ”mutanți”, aluzie clară la doctorul elvețian  Antoine Vayer, cel care măsoară în wați cățărările rutierilor și care susține că sunt imposibile astfel de performanțe  fără dopaj.

Chiar și așa, Braidsford a refuzat să facă publice datele de potență ale echipei pe care o conduce, motivând că ” nu vor putea fi analizate bine de nimeni și ar putea să fie manipulate pentru a demonstra lucruri care nu sunt adevărate”, arătându-se însă disponibil să înmâneze datele întregului sezon făcut de rutierii săi unui grup de experți de la Agentia Mondiala Antidopaj.

După cățărarea câștigată de Froome la AX 3 Domaines, doctorul Vayer asigura într-un articol scris pentru Le Monde că performanțele lui Froome și ale colegului sau Richie Porte sunt ale unor mutanți. ”Până la 410 wați te poți considera uman, între 410 și 430 începi să fii suspect, iar începând de acolo devii mutant”. Froome a urcat acea cățărare dezvoltând o putere de 446 wați pe pedalare, iar Porte 435.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + eighteen =