emma green moscova 2013

S-a întâmplat în după amiaza acestei zile de sâmbătă. În timp ce marea majoritate a fanilor sportului erau cu ochii pe debutul de sezon din Premier League și Primera Division, la Moscova, apărea cenzura la cel mai înalt nivel.

Polemica a apărut in urmă cu două zile atunci când suedeza Emma Green a apărut la Mondialul de Atletism ce se dispută în capitala Rusiei cu unghiile pictate in culorile curcubeului, simbol al comunității homosexuale internaționale, arătând astfel că nu este de acord cu legile anti-homosexuale promovate de Rusia.

A fost doar scânteia care a aprins incendiul care i-a luat prin surprindere pe organizatori. În joc a intrat imediat Yelena Isinbayeva, rusoaica, câștigătoare joi a aurului la săritura cu prăjina, criticând-o direct și acid pe suedeză, concurentă la săritură în înălțime: ”E o lipsă de respect la adresa țării noastre, la adresa cetățenilor noștrim, pentru că noi suntem ruși. Poate că suntem diferiți făță de alți europeni, însă avem o lege pe care trebuie să o respectăm. La fel facem și noi când ne ducem în alte țări, respectăm legile lor, nu încercăm să le impunem pe ale noastre.”

Sâmbătă, în timpul finalei la săritura în înalțime, televiziunea rusă, cea care transmite și cedează drepturile către canalele străine, a ignorat salturile suedezei, aflată în luptă pentru un loc pe podium. Intenționat sau nu? Cert este că regizorul transmisiunii a decis să nu dea nici măcar un prim plan cu Emma Green în momentul în care aceasta sărea, încercând să câștige medalia de bronz. Green a terminat în cele din urmă pe locul 5, însă în urmă rămâne momentul de cenzură al televiziunii ruse și decizia Federației Internaționale de Atletism de a o obliga să nu mai apară cu unghiile pictate în culorile curcubeului.

Emma Green a ajuns Trend Topic imediat pe twitter,  compatrioții săi și nu numai, arătându-și sprijinul față de atleta suedeză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − thirteen =