Cea mai tare răsturnare de scor s-a produs cu 60 de ani în urmă. S-a vorbit și scris mult despre remontada realizată de Barcelona în fața echipei PSG după ce francezii câștigaseră cu 4-0 în tur pe teren propriu. Acum, catalanii au șansa unei alte remontade, de această dată în fața Juventusului care a câștigat cu 3-0 la Torino. 

Despre meciul Barcelonei cu PSG (4-0 / 1-6):

Catalanii au deschis rapid scorul. Apărarea francezilor nici n-a apucat să se așeze bine în teren că Suarez a și marcat. Era minutul 3 și se părea că Barcelona poate întoarce scorul de la Paris. Speranțele spaniolilor au prins aripi în minutul 50 când Messi schimba tabela pentru un sec 3-0 după ce mai devreme Kurzawa și-a trimis mingea în propria poartă. Timp era suficient pentru a egala scorul la general și de ce nu, de a marca și golul calificării.

Cavani le-a tăiat filmul catalanilor în minutul 62 când a reușit să înscrie pentru 3-1. Mai erau 2 minute până la sfârșitul celor 90 de minute. Scorul era 3-1 și nimeni nu se mai gândea că se mai poate pune la îndoială calificarea francezilor. Dar calificarea era departe de a fi jucată. La baza imposibilului s-a aflat Neymar care a ieșit la rampă în minutul 88 când execută perfect o lovitură liberă și se face 4-1. Arbitrul de rezervă arată 5 minute de prelungiri iar Barca avea nevoie de 3 goluri pentru a se califica. Același Neymar scoate un penalty în minutul 90. Tot el îl execută și face 5-1. Mai erau 4 minute de prelungiri. Echipa lui Enrique inistă. Până și Ter Stegen apare în careul advers. Același Neymar trimite un balon în careu care îl găsește într-o poziție perfectă pe Sergi Roberto. Mijlocașul de 25 de ani se întinde și trimite în poarta lui Trapp. Barcelona se califică, se declanșează nebunia. Internetul o ia razna.

Cele mai tari răsturnări de scor din același meci

Am căutat și alte reveniri și răsturnări asemănătoare de scor și am ajuns la un meci care, după părerea mea reprezintă apogeul revenirilor spectaculoase din istoria fotbalului. Nu este vorba despre o dublă manșă, ci de un singur meci, Înainte să ajung la meciul cu pricina vreau să reamintesc alte câteva răsturi de scor impresionante pe durata unui singur meci:

Dinamo 4-5 Foresta – Liga 1, 2000

 – probabil cea mai populară răsturnare de scor din fotbalul românesc. Dinamo conducea cu 4-0 pentru ca nou-promovata Foresta, cu un Robert Niță în mare formă să revină și să câștige cu 5-4 chiar în Ștefan cel Mare.
– mai multe detalii despre acest meci, găsți aici.

Mali 4-4 Angola – Cupa Africii pe Națiuni, 2010
– Angola conducea cu 4-0 până aproape de finalul meciului. Mali a marcat de patru ori în ultimele 11 minute ale partidei restabilind egalitatea.

Germania 4-4 Suedia – Preliminarii Cupa Mondială 2014, 2012
– germanii au fost egalați după ce au condus cu 4-0. A fost pentru prima dată în istoria naționalei Germaniei când au condus cu o diferență de patru goluri. Suedia cu un Ibrahimovic în mare formă a restabilit egalitatea în ultimele 28 de minute.

Newcastle 4-4 Arsenal – Premier League, 2011
– Arsenal conducea cu 4-0 după primele 45 de minute iar gazdele erau umilite. Newcastle a revenit spectaculos marcând de 4 ori în 19 minute. Tabela a fost închisă înainte cu 3 minute de fluierul final.

Motherwell 6-6 Hibernian, Scottish Premier League, 2010
– Până în minutul 64 s-au înscris 8 goluri, 6 în contul celor de la Hibernian și două pentru gazde. Motherwell a revenit și a egalat în al trelea minut de prelingiri. Mai mult decât atât, ar fi putut chiar câștiga daca n-ar fi ratat un penalty.

Reading 5-7 Arsenal, Premier League, 2012
– Posibil cea mai tare răsuturnare de scor din istoria primei ligi engleze.
– Reading a început perfect meciul conducând cu 4-0 până în minutul 44 când Arsenal a revenit și nu s-a mai oprit din a marca. Tabela arăta 5-4. Înainte cu 4 minute până la ultimul fluier, Reading egalează, dar Arsenal presează și mai marcheză de două ori.

Exemplele pot continua, însă revin la meciul care face subiectul acestui articol.

Suntem undeva pe la sfârșitul anului 1957 în Anglia, mai exact pe 21 septembrie în Charlton acolo unde echipa fanion a orașului întâlnea formația Huddersfield Town A.F.C. într-un meci contând pentru Liga a 2-a engleză de fotbal.

Charlton - Huddersfield
Charlton Athletic F.C. 7–6 Huddersfield Town, 21 Decembrie 1957 / Sursa: foxsports.it

Pe banca oaspeților se afla Bill Shankley. Era primul său sezon ca antrenor, deci înainte să fie celebru. Meciul se anunța unul spectaculos mai ales că în tur se terminase 3-3 și asta după ce Charlton condusese cu 3-0 la pauză. Ambii tehnicieni, atât Shankley cât și Jimmy Trotter alineau o formulă 2-3-5, specifică vremii.

Partida a început pe un frig pătrunzător iar în tribune nu se aflau prea mulți spectatori tocmai din această cauză. Meciul începe fără prea multe acțiuni de atac iar singurul eveniment important al primelor 20 de minute era accidentarea căpitanului gazdelor, Derek Ufton. În urma unui duel, acesta aterizează într-o poziție ciudată și își dislocă umărul. Este dus imediat la spital. Potrivit regulilor vremii, Ufton nu putea fi înlocuit astfel că Charlton era nevoită să joace în inferioritate numerică timp de 73 de minute. Acest lucru face ca acest meci să fie unul cu totul și cu totul aparte. Evoluând în 10 timp de peste 70 de minute, rezultatul pentru Charlton părea a fi sortit eșecului. Gazdele profită de omul în plus și deschid scorul la 10 minute după accidentarea lui Ufton. Massie stabilea scorul pauzei în minutul 27, 1-0 pentru Huddersfield Town.

Denis Law & Less Massie
Legendele echipei Huddersfield Town, Denis Law și Less Massie / Foto: examiner.co.uk

În repriza secundă s-au marcat nu mai puțin de 12 goluri! Bain ridică scorul la 2-0 în primul minut de la reluare meciului. Charlton revine în meci un minut mai târziu prin Summers. Era 2-1 pentru Huddersfiled în minutul 47. În doar 13 minute, gazdele înscriu de 3 ori și soarta partidei era ca și pecetluită. În minutul 62, tabela de marcaj arăta un neverosimil 1 – 5! Mai era o jumătate de oră până la sfârșitul partidei. Ryan reduce din diferență în minutul 63. Un minut mai târziu, autorul primului gol al gazdelor, Summers face probabil cele mai bune 15 minute ale sale din carieră reușind să marcheze de 4 ori ( în minutele 64, 73, 78 și 81) aducându-și echipa în avataj pentru prima dată, 6-5! Scorul final nu avea să fie aceasta! Echipa lui Shankley reușește să egaleze situația la 6 în minutul 86. Ryan dă lovitura în minutul 89 reușind să înscrie pentru un incredibil 7-6.

Evoluția scorului
Charlton Atheltic 7:6 Huddersfiled Town
0-1 Less Massie – 27′
0-2 Alex Bain – 46′
Johnny Summers – 47′ 1-2
1-3 Alex Bain – 49′
1-4 Bill McGarry – 61′ (p.)
1-5 Bob Ledger – 62′
Johnny “Buck” Ryan – 63′ 2-5
Johnny Summers – 64′ 3-5
Johnny Summers – 73′ 4-5
Johnny Summers – 78′ 5-5
Johnny Summers – 81′ 6-5
6-6 Stan Howard – 86′
Johnny “Buck” Ryan – 89′ 7-6
Huddersfield Daily Examiner
Titlu în cotidianul “Huddersfield Daily Examiner” / Foto: examiner.co.uk

Charlton Athletic pierdea la mustață promovarea – locul 3 cu 55 de puncte, la un punct distanță față de Blackburn (56p) și la două față de la West Ham (57p). Primele două clasate au promovat în prima ligă. Huddersfiled Town a terminat acea ediție de campionat pe locul 9 cu 44 de puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − seven =