Fabrică de talente pe ritm de samba

Așadar, Rio de Janeiro va găzdui Jocurile Olimpice din 2016, ceea ce ne obligă, nu că nu ne-ar place, să îi dedicăm un articol special acestei metropole.

Zico, Ronaldo, Romario, Jairzinho, Carlos Alberto …. Sunt doar câteva nume ale unora dintre cei mai buni fotbaliști brazilieni ai tuturor timpurilor. Toți aceștia au ceva în comun: s-au născut în Rio de Janeiro, al doilea oraș ca număr de locuitori din Brazilia și una dintre principalele surse de jucători profesioniști din lume. Rio de Janeiro, casă pentru Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama și Botafogo.

Între cele 6 milioane de persoane ( 12 milioane dacă ținem cont de întreaga arie metropolitană ) ce populează străzile din Rio de Janeiro se gasesc unii dintre fotbaliștii care vor juca cu siguranță în următorii ani în cluburile mari ale Europei. Brazilia este țara care exportă cel mai mare număr de fotbaliști în lume, numai anul trecut ieșind de acolo un număr de 1176. Mulți dintre ei născuți în Rio de Janeiro, orașul în care balonul de fotbal s-a transformat într-un din punctele de referință ale metropolei. Sunt foarte cunoscute partidele de fotbal care se improvizează pe străzile orașului, cum la fel de bine este cunoscut faptul că din aceste miuțe au ieșit autentice viitoare staruri ale fotbalului mondial. Ronaldo, unul dintre cei mai buni atacanți ai tuturor timpurilor, este un exemplu viu de cum mingea a fost portița de scăpare din favelele sărace din Rio de Janeiro. Ghetorile orașului sunt însă doar o mică parte a acestui fenomen. Rio de Janeiro este înțesat de cluburi de fotbal, multe dintre ele activând în primele divizii ale Braziliei, fiecare dintre ele având propriile școli de fotbal și echipe de juniori. Traiectoria este simplă: de la miuțele încinse pe stradă la o echipă de cartier, iar de acolo la unul dintre granzii orașului.

Fla-Flu și alte derbyuri

Flamengo și Fluminense sunt două dintre cele mai puternice cluburi din Rio. Primul dintre a disputat toate sezoanele în prima ligă braziliană, onoare pe care o mai împart Internacional ( statul Porto Alegre ) și Cruzeiro ( Belo Horizonte ). În rândul suporterilor sunt cunoscute ca FLA și FLU și reprezintă una dintre cele mai aprige rivalități din Brazilia fotbalistică încă de la începutul secolului XX. Chiar dacă Flamengo are dată de naștere mai veche ( a fost fondat în 1895 ), acest club a fost inițial un club de canotaj. Șase ani mai târziu a luat naștere Fluminense care avea secție de fotbal și la care jucau diverși membri ai clubului Flamengo. Chestie care a durat până în 1911, atunci când în urma unei discuții motivate de primele acordate în urma meciurilor câștigate s-a format o fracțiune care a format secția de fotbal de la Flamengo . Așa s-a născut rivalitatea dintre cele două cluburi, rivalitate care s-a prelungit până în ziua de azi. Rivalitate care nu este unica, mai ales că cele două echipe au stabilit un puternic antagonism și cu alte echipe din Rio. Flamengo și Vasco de Gama sunt echipele cu cea mai mare masă de suporteri din Rio de Janeiro, iar atmosfera de la meciurile lor directe este un adevărat spectacol de sunet și imagine. Următorul derby, este Fluminense – Botafogo, cunoscut și precum CLASSICO VOVO, fiind și cel mai vechi derby din Rio, asta și pentru că cele două echipe sunt membri fondatori al campionatului brazilian în 1906. De atunci, Botafogo și Fluminense s-au întâlnit în meciuri directe de peste 300 de ori.

Din elită către nimic

Dintre cei patru mari din Rio, Vasco da Gama trece prin cel mai prost moment acum, datorită retrogradării în divizia secundă. America FC, Bangu, CFZ, Campo Grande, Olaria, Bonsucesso, AA Portuguesa, Sao Cristovao, Volta Redonda și Tigres do Brasil completează oferta fotbalistică la nivel de cluburi din Rio, acolo unde mingea de fotbal este un element din peisajul urban. Viitorul Ronaldo, Zico sau Romario se poate afla la orice colț de stradă.

Orașul împărțit


Flamengo: Este clubul cu cele mai multe titluri naționale câștigate, având cinci în palmares, plus 30 de titluri statale ( campionatul Carioca ), o Cupă Intercontinentală și o Copa Libertadores. De altfel, Flamengo este cea mai galonată entitate sportivă din întreaga Brazilie, pe lângă fotbal, clubul având secții de baschet, volei, canotaj și natație. Are peste 30 de milioane în întreaga țară, iar FIFA l-a clasat pe locul 9 în topul celor mai bune cluburi ale secolului XX.

Fluminense: Are nu mai puțin de 16 secții polisportive, deși cea mai importantă este cea de fotbal. A fost fondat în 1902 și spre deosebire de alte concitadine a fost fondat doar pentru fotbal. Lucrurile s-au schimbat cu timpul. A câștigat doar o dată titlul național ( Brasileirao ), însă are în vitrine peste 30 de titluri Carioca.

Vasco Da Gama: Fondat de emigranți portughezi, este unul dintre cele mai reprezentative cluburi ale Brazilei, chiar dacă sezonul trecut a retrogadat în Divizia B. A fost foarte popular în anii 20 ai secolului trecut, fiind singurul club care admitea negrii în lotul său. Are în palmares o Copa Libertadores, 4 Brasileiraos și 22 Carioca.

Botafogo: Deține un curios record ce îl face unic în lume. Nici un alt club nu a dat atâți jucători ( 46 ) turneelor finale ale Campionatului Mondial. Fondat în 1904 a trăit epoca sa de aur între anii 50 și 60. A câtigat o dată Brasileirao și de 18 ori Carioca.

America FC: De șapte ori câștigătoare Carioca, este un clasic al orașului și fondator alături de Fluminense, Bangu, Botafogo , Petropolis și Futebol Atletico Clube al ligii locale în 1905. În anii 70 a ajuns să joace în prima divizie, iar acum se zbate prin diviziile inferioare ale Braziliei.

CFZ: Literele semnifică Centro do Futebol Zico do Rio Sociedade Esportiva, și după cum numele indică, este un club fondat de către însuși Zico în 1996 pentru a promova fotbalul. Joacă în diviziile de amatori, însă trezește un enorm interes mediatic.

Stelele din Rio


Adriano: El Emperador este una dintre vedetele campionatului. După ani de zile cu suișuri și coborâșuri la Inter Milano, înceracă să recupereze timpul pierdut la Flamengo.

Fred: Fostul atacant al celor de la OL Lyon a fost transferul-vedetă al celor de la Fluminense pentru 2009. S-a transformat rapid într-un dintre cei mai populari jucători ai campionatului.

Kleberson: Presațiile sale din ultima perioadă nu au fost trecute cu vederea de către selecționerul Carlos Dunga care l-a selecționat în lotul ce a făcut deplasarea la Cupa Confederațiilor. A trecut și pe la Manchester United în 2002.

Lucio Flavio: Unul dintre cei mai compleți mijlocași din Brazilia. Cu el pe teren, Botafogo joacă un fotbal spectacolo. Tocmai de aia l-au transferat în iunie 2009 de la Santos.

Juninho: Nu cel cu loviturile libere de la Lyon. Ăsta este Anselmo Vendrechovski Junior, are 26 de ani și este nominalizat printre cei mai buni fundași centrali din Brazilia. Bun executant de lovituri libere și el și joacă la Botafogo.

Leo Moura: Rapid, abil și foarte constant în joc. Un veteran al fotbalului brazilian. Joacă la Flamengo.


Stadioanele din Rio:

Maracana: 103 000 spectatori

Maracana este numele său popular, numele oficial fiind Jornalista Mario Filho. Templu al fotbalului mondial, timp de zeci de ani fiind stadionul cu cea mai mare capacitate din lume, ajungând să primească pe scaunele sale până și 200 000 de oameni. A fost reformat pentru ca toate locurile să fie pe scaune iar acum mai este permisă o afluență de doar 93 000 de spectatori. Pe el joacă Flamengo și Fluminense. Chestia curioasă: este atât de mare, încăt în spatele uneia dintre porți exista o cabină telefonică.

Joao Havelange: 46 391 spectatori

Inaugurat în iunie 2007, este cel mai modern stadion din Rio de Janeiro, conceput pentru a fi una dintre gazdele World Cup 2014. Proprietarul său este primăria orașului, însă Botafogo l-a concesionat pentru a juca pe el.

Sao Januario: 36 000 de spectatori

Situat pe strada cu același nume, este stadionul celor de la Vasco da Gama și a fost construit în 1927. Chestia curioasă: într-una din părțile laterale nu s-a construit peluza fiind lăsat câmp liber. În 2007, a fost pusă statuia lui Romario cu ocazia marcării de către acesta a golului cu numărul 1000.

Italo del Cima: 18 000 spectatori

Stadionul celor de la Campo Grande, un modest club din Rio.

Guilherme da Silvestra Filho: 15 000 spectatori

Este cunoscut și ca Moca Bonita iar pe el joacă cei de al Bangu. Nu are bănci tehnice pe marginea terenului. Tehnicienii și jucătorii de rezervă stau în picioare în timpul meciurilor sau pe unde apucă.

Manoel Scwartz: 8000 spectatori

Este stadionul celor de la Fluminense, însă datorită numărului mare de suporteri ai clubului, au ales să joace pe Maracana. Nu s-a mai jucat nici un meci oficial de fotbal pe el din 2003. Loc de antrenamente.

Jose Bastos Padilla 8000 spectatori

Același lucru ca și în cazul celor de la Fluminese, aplicat de această la Flamengo. Nu s-a mai jucat pe el din 1997.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here